Σύνοδος κορυφής G-20 - Σεούλ - Έρχεται καταιγίδα...

"Ο άνεμος από τα πάνω παίρνει την πάλια του μορφή, αυτήν της αλαζονείας και της υπεροψίας. Η αστυνομία και ο ομοσπονδιακός στρατός παρατάσσονται γύρω από το χρήμα και την διαφθορά. Ο άνεμος από τα κάτω ταξιδεύει ξανά μέσα από φαράγγια και κοιλάδες, αρχίζει να φυσάει δυνατά. Έρχεται καταιγίδα..."
υποδιοικητής Marcos - EZLN
4.jpg
Στις 3 Αυγούστου, η εφημερίδα Korea Times ανέφερε ότι η Διεύθυνση της Εθνικής Αστυνομίας θα κινητοποιήσει πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες αστυνομικούς γύρω από την περιοχή της συνόδου των G-20, που θα γίνει στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί και αρχηγοί από τα είκοσι πλουσιότερα έθνη, θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια του G-20 σε τρία νησιά, τα οποία έχουν αξία κατασκευής περίπου ογδόντα τρία εκατομμύρια δολάρια...πολύ σωστά αξία κατασκευής! Σύμφωνα με τη μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ, συνολικά κατασκευάζονται τρία “πλωτά νησιά” στον ποταμό Χαν, ανάμεσα στις γέφυρες Μπάνπο και Ντονγκιακ, τα οποία θα είναι ασφαλισμένα με άγκυρες.
Ενώ χιλιάδες διαδηλωτών έχουν καταλάβει του δρόμους κατά την διάρκεια πεπερασμένων συνόδων G-20 σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, οι εργάτες της Νοτίου Κορέας μαζί με ακτιβιστές έχουν μακρά ιστορία σε πιο "μάχιμες" προσπάθειες εναντίον των καταστροφικών πολιτικών παγκοσμιοποίησης, σε σχέση με τους αντίστοιχους πολέμιους των G-20 στο Βορειοδυτικό ημισφαίριο. Τον Δεκέμβρη του 1996, η βουλή της Νοτίου Κορέας πέρασε έναν νέο εργατικό νόμο, με τον οποίο ξεκίνησε ένα “δομικά ρυθμισμένο” πρόγραμμα λιτότητας εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (IMF) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτά τα προγράμματα απαιτούσαν από τις χώρες να έχουν σαν προτεραιότητα την εξόφληση των χρεών τους και σαν συνέπεια τις αναγκάζει να περικόψουν κοινωνικές υπηρεσίες μεγίστης σημασίας όπως μηχανισμούς περίθαλψης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Αυτά τα προγράμματα επίσης, αποτελούν προάγγελο για την ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, όπως αρχαία δάση και δημόσιες πηγές νερού, από πολυεθνικές εταιρείες.
Στις ημέρες που ακολούθησαν, 12 εκατομμύρια νοτιο-κορεάτες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία για την αντιμετώπιση της νέας αντιδημοκρατικής εργατικής νομοθεσίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι νοτιο-κορεάτες συνέχισαν να διαμαρτύρονται ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, κυρίως στον ΠΟΕ το 2003, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το 2004, APEC, το 2005, και πολλές άλλες περιπτώσεις. Όσο πλησιάζει η G20, η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Κορέας (KCTU) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαδήλωση και πορεία στις 11 Νοεμβρίου, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, "... η KCTU θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να καταφέρει μια μαζική διαμαρτυρία κατά του νεοφιλελευθερισμού που θα κερδίσει την προσοχή των ανθρώπων και των εργαζομένων σε όλη την υδρόγειο. Για το σκοπό αυτό, θα προετοιμαστούν για τη διεξαγωγή της Δράσης των Πολιτών και θα είναι επικεφαλής ενός μεγάλου μετασχηματισμού".
Στη Νότια Κορέα οι εργαζόμενοι έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές την άμεση δράση ως τακτική αντίστασης, όπως απεργίες και τις καταληψεις εργοστασίων, μέχρι τις μεγάλες διαδηλώσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο ότι οι εργαζόμενοι και οπλισμένοι με σφεντόνες, βόμβες μολότοφ, και ραβδιά. Συχνά , σε μια  περισσότερο απελπισμένη πράξη αντίστασης, οι εργαζόμενοι αυτοκτονούν έξω από τα εργοστάσιά τους, αυτοπυρπολούμενοι. Η αστυνομία της Νότιας Κορέας από την άλλη, όπως και οι ομόλογοί τους σε όλη την υδρόγειο, έχουν αποδείξει επίσης την προθυμία τους  να καταστήσουν τους πολίτες εντελώς αναίσθητους απέναντι σε τέτοια γεγονότα ώστε να κατευνάσουν την δημόσια κατακραυγή τέτοιων πολιτικών επιλογών. Είναι πολλές φορές καταγεγραμμένη και συνήθης τακτική για τη νοτιοκορεατική αστυνομία να ξυνει το κάτω μέρος του μετάλλου στις ασπίδες τους  προκειμένου να τις ακονίσουν σαν λεπίδες και στη συνέχεια να τις καρφώσουν στο λαιμό των διαδηλωτών. Με τα χρόνια, αυτή η βάναυση τακτική της αστυνομίας οδήγησε σε τρομακτικούς θανάτους πολλών νοτιο-κορεάτων εργατών.
Αυτό έρχεται τη στιγμή που τα γεγονότα των προηγούμενων συνόδων κορυφής των G-20 είναι νωπά στις μνήμες μας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου G-20 στο Λονδίνο το 2009, ο Ίαν τόμιλσον χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία. Την 21η Ιουλίου του 2010, η σύζυγός του και τα εννιά παιδιά του πληροφορήθηκαν ότι η αστυνομία του Λονδίνου δεν θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του, παρά το ότι υπάρχουν βίντεο και φωτογραφικές αποδείξεις. Κανένας από τους αστυνομικούς δεν πήγε να βοηθήσει τον Τόμιλσον, ο οποίος παραπατούσε για 100 μέτρα προτού καταρεύσει και χάσει τη ζωή του μπροστά στα μάτια χιλιάδων διαδηλωτών. Στον Καναδά, η αστυνομία ξεκίνησε ένα παλιομοδίτικο κυνήγι μαγισσών για τους ανθρώπους που θεωρεί υπεύθυνους για τις καταστροφές που έγιναν κατά τη διάρκεια της G-20 στο Τορόντο. Περισσότερα από 17 άτομα κατηγορούνται για συνωμοσια και τουλάχιστον 4 παραμένουν στη φυλακή. Στον απόηχο της συνόδου του Πίτσμπουργκ, πολλές περιπτώσεις παραμένουν στο δικαστήριο όσον αφορά τις ποινικές διώξεις κατά των ακτιβιστών καθώς και της υπερβολικής χρήσης βίας της αστυνομίας.
Οποτεδήποτε και οπουδήποτε, αυτές οι μεγάλες σύνοδοι κορυφής διαδραματίζονται, συνοδεύονται πάντα από μια ισχυρή προπαγάνδα, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ο πληθυσμός για τις αναπόφευκτες μάχες μέσα στις πόλεις και τις βίαιες τακτικές της αστυνομίας που ακολουθούν. Οι αρχές, για μήνες πριν τις συνόδους κορυφής, προπαγανδίζουν στους ντόπιους λέγοντας: "οι διαδηλωτές θα απειλήσουν τις ζωές σας" και "θα κάψουν την πόλη σας όπως έγινε στο Σιάτλ το 1999" και ότι "η αστυνομία είναι εδώ για να προστατέψει ΕΣΑΣ από ΑΥΤΟΥΣ". Παρ' όλα αυτά, οι συλλογικές μας εμπειρίες παγκοσμίως μας δείχνουν το ποιά είναι η συμμορία της βίας...Στο παρελθόν, έχουμε δει όλοι πολύ συχνά η αστυνομία να υποκινεί τη βία, μόνο και μόνο για να μπορούν αργότερα τα συνεργαζόμενα με αυτή μέσα ενημέρωσης να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα. Γνωρίζοντας ποιούς προστατεύουν, και ποιός πληρώνει το μισθό τους, θα έπρεπε να μην μας εκπλήσσει ότι ο στόχος και των δύο, αστυνομίας και των συνεργαζόμενων με αυτή μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι να απονομιμοποιούν τους διαδηλωτές και με αυτό τον τρόπο να φτιάξουν τις προϋποθέσεις για να τους κάνουν να σωπάσουν. Είναι κοινότοπο πλέον ότι ειρηνικοί πολίτες κυκλώνονται σαν πρόβατα κατά τη διάρκεια των μαζικών συλλήψεων, ώστε να δημιουργηθεί και/ή να επεκταθεί η βάση δεδομένων με πληροφορίες για αντιφρονούντες. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να αντισταθούν και/ή επιχειρούν να αμυνθούν, συνήθως στιγματίζονται ως "τρομοκράτες" και έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος κατασταλτικών όπλων λιγότερο φονικών, χημικών όπλων, ακόμα και τις σύγχρονες τεχνολογίες επιλεκτικής καταστολής όπως είναι το κανόνι ήχου(LRAD). Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι μόνο καταστρεπτικές για τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και το μέλλον της ανθρωπότητας γενικότερα, μα δε θα μπορούσαν να γίνουν δυνατές χωρίς τη συνεργασία των αρχών που προστατεύουν αυτή την ελίτ των εγκληματιών μέσω της βιας και της εξαπάτησης.
Όπως έχουμε δει σε μέρη όπου διαδραματίζονται αυτές οι σύνοδοι κορυφής, έτσι και η αστυνομία της Νότιας Κορέας έχει ήδη ξεκινήσει η καταστολή προς μετανάστες, άστεγους, συνδικάτα, μαθητές και ακτιβιστές. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις απομάκρυνσης των μεταναστών εργατών και σιγά-σιγά εκδιώκονται οι πλανόδιοι πωλητές για την προετοιμασία του πεδίου μάχης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Κορέας, "Κατά τη διάρκεια πρόσφατου συλλαλητηρίου μπροστά από τον καθεδρικό ναό Myeongdong στο κέντρο της Σεούλ, ο Michel από τις Φιλιππίνες, ο επικεφαλής του Συνδικάτου Μεταναστών, καταδίκασε τη συνεχιζόμενη καταστολή, λέγοντας: "Η κυβέρνηση της Κορέας προφασίζεται τη σύνοδο κορυφής G-20, για να τελειώνει με τις μειονότητες. Θέλουμε η κυβέρνηση να σταματήσει την καταπιεστική συμπεριφορά της. Σταματήστε την καταστολή!".
Εν μέσω της αυξανόμενης καταστολής στο δρόμο για την G-20 στη Σεούλ, η Διεύθυνση της Εθνικής Αστυνομίας της Νότιας Κορέας δημιούργησε μια ειδική αστυνομική δύναμη στην προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τη σύνοδο κορυφής. Το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας θα στηθεί στη Σεούλ την 1η Σεπτέμβρη και θα επιστρατευθούν επίλεκτες κινητές μονάδες καταστολής ταραχών απ' όλη τη χώρα. Όλοι οι αστυνομικοί θα είναι σε επιφυλακή μέχρι το Νοέμβριο οπότε και θα καταφτάσουν εκατοντάδες οικονομικοί/επιχειρηματικοί διευθύνοντες σύμβουλοι και ηγέτες στη Σεούλ, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την κρίση που οι πολιτικές τους δημιούργησαν. Αναμφισβήτητα, αυτή η σύνοδο κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο τόσο στη G-20, όσο και μέσα στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, καθώς η Νότια Κορέα γίνεται η πρώτη χώρα από την περιοχή της Ασίας, και από τον «αναπτυσσόμενο κόσμο», που φιλοξενεί μια σύνοδο G-20.
Βασισμένοι στην έκβαση της προηγούμενης συνόδου κορυφής των G-20 και στην απάντηση της αστυνομίας της Νότιας Κορέας σε διαδηλώσεις του παρελθόντος, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι ο λαός της Νότιας Κορέας μπορεί να περιμένει όργιο αστυνομικής καταστολής και διάβρωση της σκληρά κεκτημένης δημοκρατίας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύνοδο κορυφής. Όπως και στο παρελθόν, οι G-20 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ολοκληρωθούν* με αντιδημοκρατικό τρόπο, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και να παγιώσουν, μια απ' τα ίδια καταπιεστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στον εργαζόμενο που αγωνίζεται για την επιβίωσή του κάθε μέρα. Από τη μια μεριά είναι ο νεοφιλελευθερισμός μ' όλη την κατασταλτική δύναμη και τη μηχανή του θανάτου, και από την άλλη πλευρά είναι η ανθρωπότητα.
Θα υπάρξει καταιγίδα...

 2.jpg3.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg

Συμμετέχοντες στη σύνοδο G-20:
-Σημείωση: η λίστα με τις συμμετοχές δεν είναι ολοκληρωμένη-
Παγκόσμιοι οργανισμοί:
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Found)
Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank)
Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (Worl Trade Organization)
Ηνωμένα Έθνη (United Nations)
The New Partnership fo Africa's Development
Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) (Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD)
Αφρικανική Ένωση (Africa Union)
Ένωση των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ασίας (Association of Southeast Asian Nations - ASEAN)
Φόρουμ για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Financial Stability Forum)
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization)

Πολυεθνικές Εταιρείες:
(Πάνω από 100 διευθύνοντες σύμβουλοι θα παραβρεθούν στη Σεούλ για τη σύνοδο G20)

Deutsche Bank CEO Josef Ackermann
HSBC British Holdings Group Chairman Stephen Green
U.K. Standard Chartered CEO Peter Sands
Citigroup CEO Vikram Pandit
U.S. Black-stone Group Chairman Stephen Schwarzman
VISA Chairman Joseph Saunders
Japan's Nomura Holdings CEO Kenichi Watanabe
China Merchants Bank CEO Ma Weihua
Luxembourg's Arcelor Mittal Chairman Lakshmi Mittal
Switzerland's Nestle Chairman Peter Brabeck-Letmathe
U.S. Qualcomm Chairman Paul Jacobs
French energy company Total CEO Christophe de Margerie
Germany's Bosch Group Chairman Franz Fehrenbach
France's AREVA CEO Anne Lauvergeon
France's Alstom Chairman Patrick Kron
France's Veolia CEO Antoine Frerot
Spain's Repsol Chairman Antonio Brufau
India's Infosys Technologies CEO Kris Gopalakrishnan
CEOs of Denmark's Vesta Wind Systems
CEO Ditlev Engel
Brazil's Vale CEO Roger Agnelli
Italy's Eni Chairman Roberto Poli
China's Li & Fung Group Chairman Victor Fung
Sweden's SEB/SABB/AB Electrolux Chairman Marcus Wallenberg
Japan's Takeda Pharmaceutical Company CEO Yaschika Hasegawa
China Southern Power Grid Chairman Zhao Jianguo

Χώρες:
Ωκεανία: Αυστραλία
Ευρασία: Ρωσία, Τουρκία
Ανατολική Ασία: Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα
Ευρώπη: Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Βόρεια Αμερική: Καναδάς, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείς Αμερικής
Νότια Αμερική: Αργεντινή, Βραζιλία
Αφρική: Νότια Αφρική, Ινδία
Νότια Ασία: Ινδονησία
Δυτική Ασία: Σαουδική Αραβία

Το άρθρο αποτελεί μετάφραση από άρθρο που βρίσκεται στο chicago.indymedia: http://chicago.indymedia.org/newswire/display/91700/index.php
και αναρτήθηκε επίσης εδώ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1201146

canvas printing
top