Αστυνομικοί έλεγχοι στον αντιεξουσιαστικό χώρο;

Συνέλαβαν 22 κατασκηνωτές στο Ρέθυμνο!




Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έγινε χθες τα ξημερώματα στην περιοχή της Πρέβελης και συγκεκριμένα στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι με στόχο τον έλεγχο δεκάδων νεαρών, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει παράνομα στην περιοχή. Αν και επισήμως η Αστυνομία του Ρεθύμνου υποστηρίζει ότι η επιχείρηση έγινε αποκλειστικά λόγω της ρύπανσης που έχει προκληθεί στην περιοχή από τους δεκάδες κατασκηνωτές, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διωκτικές Αρχές εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση προκειμένου να …εμπλουτίσουν τα αρχεία τους με τα στοιχεία (αποτυπώματα, φωτογραφίες κλπ) νεαρών για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε άλλες υποθέσεις.

Παρουσία εισαγγελέα, περίπου 40 αστυνομικοί έφθασαν στην περιοχή στις 6.30 το πρωί. Οι δεκάδες νεαροί, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, αιφνιδιάστηκαν αφού η αστυνομική έρευνα τους …βρήκε στον ύπνο.

Όπως ήταν αναμενόμενο επικράτησε αναστάτωση αφού οι κατασκηνωτές βρέθηκαν κυκλωμένοι από δεκάδες αστυνομικούς. Παρουσία εισαγγελικού λειτουργού διεξήχθη έρευνα και μέσα στις σκηνές, τις οποίες υποχρεώθηκαν να μαζέψουν.

Σε τέσσερις περιπτώσεις οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή νεαρών μικρές ποσότητες χασίς, ενώ σε μία περίπτωση εντοπίστηκε ένα δενδρύλλιο ινδικής κάνναβης που είχε φυτευτεί δίπλα σε σκηνή.

Συνολικά οι διωκτικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 22 νεαρών για τις κατηγορίες της παράνομης κατασκήνωσης και για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Να σημειωθεί ότι για περίπου 20 νεαρούς η αστυνομική έρευνα περιορίστηκε στον έλεγχο των στοιχείων τους αφού σε αντίθεση με τους συλληφθέντες, δεν διέμεναν σε σκηνές αλλά σε ξαπλώστρες, κάτι που δεν απαγορεύεται από το νόμο.

Οι 22 συλληφθέντες (κορίτσια και αγόρια) επιβιβάστηκαν στην κλούβα της Αστυνομίας και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για φοιτητές που δεν κατάγονται από την Κρήτη. Κάποιοι είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή μία εβδομάδα , άλλοι είχαν αφιχθεί δύο ημέρες πριν, ενώ υπήρχαν και δύο-τρεις περιπτώσεις που διέμεναν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κατά την Αστυνομία ανάμεσα στους παράνομους κατασκηνωτές ήταν και αρκετοί νεαροί που ανήκουν στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Και οι 22 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ρεθύμνου. Οι 18 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι τέσσερις στους οποίους βρέθηκαν ναρκωτικά, κρατούνται και θα δικαστούν σήμερα στο αυτόφωρο.

Στην επιχείρηση συμμετείχε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ρεθύμνου που όπως αναφέρεται, επιβεβαίωσε τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στην περιοχή, η οποία ως γνωστόν προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ανάλογες επιχειρήσεις είναι πιθανόν να διεξαχθούν και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, «φωτογραφίζοντας» τη Γαύδο.

Πατρίς (Κρήτη), 4/8/2010

canvas printing
top