Απέραντη θάλασσα τεσσάρων εκατομμυρίων απελπισμένων

Στο Πακιστάν έχουν ανασυρθεί από τα νερά 1.600 πτώματα, αλλά ο αριθμός θα γίνει μεγαλύτερος


ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ Στα τέσσερα εκατομμύρια υπολογίζονται πλέον οι άνθρωποι που επλήγησαν από τις χειρότερες πλημμύρες που σημειώνονται στο Πακιστάν εδώ και 80 χρόνια. Τουλάχιστον 1.600 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από τα νερά, αλλά εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι υψηλότερος, καθώς υπάρχει άγνωστος αριθμός αγνοουμένων και οι Αρχές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνέπειες της θεομηνίας.

Μάλιστα οι πλημμύρες που ξεκίνησαν από τις φτωχές βορειοδυτικές περιοχές της χώρας τώρα κατευθύνονται νοτιότερα, απειλώντας τις επαρχίες Πουντζάμπ και Σιντχ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν κακήν κακώς από τα σπίτια τους στις όχθες του Ινδού ποταμού για να γλιτώσουν, καθώς πλησίαζαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Μόνο στην επαρχία Σιντχ ξεσπιτώθηκαν 350.000, ενώ ο συνολικός αριθμός αναμένεται να ανέλθει στους 500.000.

« Αυτό που βλέπουμε είναι μια θάλασσα ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια » είπε χαρακτηριστικά ο Μανουέλ Μπεσλέρ , επικεφαλής του πακιστανικού παραρτήματος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συνεργασία σε Ανθρωπιστικές Υποθέσεις. Και τόνισε: « Είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν βελτιωθούν σταδιακά ».

Η περίοδος των μουσώνων στο Πακιστάν διαρκεί συνήθως ολόκληρο τον Αύγουστο. Εκτός των άλλων, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει και τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της χώρας, ενώ αυξάνουν οι φωνές εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Ο πακιστανός πρόεδρος θεώρησε καλό εν μέσω όλης αυτής της τραγωδίας να μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι άστεγοι έχουν μεταφερθεί προσωρινώς σε σχολεία, τεμένη, κυβερνητικά κτίρια, στρατώνες και γήπεδα. Στην επιχείρηση αρωγής συμμετέχουν από χθες και τέσσερα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τύπου Σινούκ, τα οποία μεταφέρουν εκατοντάδες εγκλωβισμένους από τις πλημμυρισμένες περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Εκτός από τις πλημμύρες, από τα μέσα Ιουλίου το Πακιστάν έχει αντιμετωπίσει και μια πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Πεσαβάρ στα βορειοδυτικά της χώρας, ένα αεροπορικό δυστύχημα με 152 νεκρούς στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, αλλά και μια σειρά πολιτικών δολοφονιών που συνοδεύτηκαν από δεκάδες θανάτους αθώων πολιτών στο Καράτσι.


ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/8/2010

canvas printing
top