Μας γυρίζουν στο Μεσαίωνα

Εχουν απόλυτο δίκιο! Λένε αλήθεια! Δεν είναι το ΔΝΤ, δεν είναι η ΕΕ, δεν είναι η ΕΚΤ που τους «αναγκάζουν» να γίνονται ξεπουληματίες του τόπου. Ο... εαυτός τους είναι που τους «αναγκάζει»!

Οι άνθρωποι έχουν το ξεπούλημα στο «αίμα» τους. Και είναι τόσο περήφανοι γι' αυτό!

Για να καταλάβετε πόσο περήφανοι είναι όταν εκποιούν τη δημόσια περιουσία, για να δείτε πόσο αποφασισμένοι είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, αρκεί τούτο:

*

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακολουθήσει "επιθετική" πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο στις μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ (...)»!

(Προεκλογικό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ, 2004, σελίδα 12)

*

Αυτά έγραφαν, αυτά ομολογούσαν, γι' αυτά τα πεπραγμένα τους πανηγύριζαν, αυτά είχαν συμπεριλάβει στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, ήδη από το 2004!

Τότε, δηλαδή, που ούτε τρόικα υπήρχε, ούτε δημόσια χρέη, ούτε ελλείμματα στην πολιτική επικαιρότητα.

*

Ομως, όπως και σήμερα, έτσι και τότε, μπορεί να μην υπήρχε τρόικα, αλλά εκείνο που υπήρχε ήταν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ηταν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ηταν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και η επιθυμία τους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στον τομέα της ενέργειας και γενικά στο δημόσιο τομέα της οικονομίας.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, πιστό πάντα στα παραπάνω συμφέροντα, πρόθυμος υπηρέτης τους, άξιος πολιτικός τους εκπρόσωπος, είχε φτάσει στο σημείο να διθυραμβολογεί για το ξεπούλημα μιας σειράς επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ (που τότε η «μετοχοποίησή της» είχε φτάσει στο 49%)...

*

Ηταν την ίδια εποχή που το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης κυβερνητικής του θητείας (πάλι στη σελίδα 12 του ίδιου προεκλογικού προγράμματος), σημείωνε:

*

«Ενέργεια. Το μονοπώλιο καταργήθηκε επισήμως στις αρχές του 2001. Στην ηλεκτροπαραγωγή, δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για βιώσιμες ιδιωτικές επενδύσεις»

και μια σελίδα μετά, υπό τον τίτλο «συνέχιση και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων», πρόσθετε:

«Ενέργεια: Υλοποίηση του προγράμματος απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας»!

*

Αυτά «υπόσχονταν». Από τότε...

Ποια είναι, όμως, τα «ανδραγαθήματα», για τα οποία το ΠΑΣΟΚ επαίρετο και που σήμερα θέλει να τα επαναλάβει, φτάνοντας την εκποίηση στα ακρότατα όρια για το σύνολο του δημόσιου πλούτου;

*

Το παράδειγμα της ΔΕΗ είναι κατατοπιστικότατο:

Το ελληνικό δημόσιο από την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες το 2001-2003, εισέπραξε 1,8 δισ.
Ναι, αλλά την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις) της ξεπουλημένης κατά το ήμισυ ΔΕΗ ΑΕ ήταν 2,4 δισ.!!
Τι έκανε, δηλαδή, η τότε «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Παπανδρέου;

Ξεπούλησε τη μισή ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη σε αυτούς που την ξεκοκάλισαν, έσοδα που τελικά πήγαν στις τσέπες των ιδιωτών και όχι στα δημόσια ταμεία.

*

Τι επιδιώκει να κάνει η νυν «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου; Προς τι η «αγωνία» της ΕΕ να επεκταθούν οι ήδη εφαρμοζόμενες ευρωενωσιακές προδιαγραφές για την «απελευθέρωση» της ενέργειας;

Ιδού τι κρύβεται πίσω από την «έγνοια» τους για τον... καταναλωτή (για τον οποίο προεξοφλούν ότι θα του φορτώσουν αυξημένη τιμή ρεύματος έως και 40%!!!):

*

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις για τα «Οικονομικά αποτελέσματα έτους 2009 της ΔΕΗ ΑΕ» (δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 30 Μάρτη 2010):

*

α) Τα προ φόρων κέρδη του έτους 2009, ανήλθαν σε 993,1 εκατ. ευρώ.

β) Τα μετά από φόρους κέρδη, διαμορφώθηκαν σε 693,3 εκατ. ευρώ.

γ) Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6.030,4 δισ. ευρώ.

*

Εδώ οφείλεται, λοιπόν, η «έγνοια» τους για τη ΔΕΗ.

Γι' αυτό επιδιώκουν είτε το πλήρες ξεπούλημά της, είτε την περαιτέρω υπονόμευσή της, με την παράδοση ακόμα μεγαλύτερης πίττας του τομέα της ενέργειας απευθείας στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της λεγόμενης «απελευθέρωσης».

Το βλέμμα τους είναι στραμμένο στα τεράστια κέρδη της και στον τεράστιο τζίρο της εταιρείας, λόγω της στρατηγικής της θέσης στην ελληνική οικονομία, και όχι φυσικά στην «εξυπηρέτηση» του καταναλωτή, που ήδη πληρώνει το ρεύμα χρυσάφι και αύριο θα το πληρώνει πολύ ακριβότερο, την ίδια ώρα που η ΔΕΗ υποχρεώνεται - αυτή τη στιγμή - να αγοράζει από ιδιώτες ρεύμα σε τιμή ακριβότερη απ' ό,τι το παράγει η ίδια και να πουλάει ρεύμα με προνομιακό τιμολόγιο σε κεφαλαιοκράτες με ενεργοβόρες βιομηχανικές δραστηριότητες, την ώρα που ο λογαριασμός του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει μετατραπεί σε «κεφαλικό φόρο»!

*

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΔΕΗ είναι ακριβώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα,

από τη μια, του πώς λειτουργεί η οικονομία στο αστικό κράτος, το οποίο είτε έχει στην κατοχή του επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, είτε τις εκποιεί στους ιδιώτες, πάντα για το συμφέρον του κεφαλαίου «δουλεύει»

και, από την άλλη, του πώς θα 'πρεπε να λειτουργεί η οικονομία:

Με επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που, στο πλαίσιο ενός εργατικού κράτους, τελώντας υπό κοινωνική ιδιοκτησία, θα έχουν πυξίδα το κοινό όφελος και όχι το κέρδος του ιδιώτη, θα λειτουργούν σχεδιασμένα, υπό εργατικό και λαϊκό έλεγχο, προσφέροντας φτηνές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο λαό.

Ετσι θα έπρεπε να είναι. Ετσι θα μπορούσε να είναι. Και έτσι θα γίνει.



Αυτό το αφισάκι και άλλα παρόμοια έχουν κατακλύσει την Αθήνα.

Τα συναντά κανείς στο κέντρο της πόλης, στη Νέα Ιωνία, στο Περιστέρι, κολλημένα σε τοίχους, σε κολόνες και διαφημιστικές πινακίδες.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση που «ανοίγει» επαγγέλματα και κλείνει σπίτια, που κόβει μισθούς και συντάξεις και προσθέτει φόβο, ανασφάλεια και δυστυχία, κατάφερε να δημιουργήσει νέα «επαγγέλματα»: Τους απατεώνες που πουλούν «εξυπηρέτηση» στους νέους ανθρώπους για να πάρουν των ομματιών τους!

*

Ας πάρει ο Παπακωνσταντίνου, ας πάρει ο Λοβέρδος το αφισάκι κι ας το δείξουν στους συνεταίρους τους της τρόικας, σε μια από τις επόμενες συναντήσεις τους. Σίγουρα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ θα εντυπωσιαστούν με την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης, όσον αφορά στην εφαρμογή του «μνημονίου»...

*

Εδώ καταντήσανε την Ελλάδα!

Σε αυτό το σημείο φέρανε το λαό της!

Γυρίσανε το ρολόι 50 και 60 χρόνια πίσω, όταν οι Ελληνες αναζητούσαν το «πικρό ψωμί» της ξενιτιάς!

Φέρανε τον τόπο στο σημείο, τα νέα παιδιά να μην έχουν μέλλον και τους ανθρώπους, που τους τσάκισαν την ελπίδα, να ψάχνουν τρόπο απόδρασης.

*

Οι αετονύχηδες με τις άθλιες «μπίζνες» τους, που «υπόσχονται» να στείλουν τα παιδιά μας μετανάστες (!), είναι δημιούργημα του «σοσιαλιστή» Παπανδρέου.

Είναι τα απόβλητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, του δικομματικού του εταίρου, της ΝΔ, του συνεταίρου του, του ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτοί που, με την πολιτική τους, νεκρανάστησαν τον ξενιτεμό και μάλιστα διάφοροι «λούστροι» τον διαφημίζουν ως «επιχειρηματική δραστηριότητα» (!),

αυτοί οι «πατριώτες», που, με τα «μνημόνιά τους» πετσοκόβουν τη ζωή, τα δικαιώματα και τα όνειρα του λαού, για να προσφέρουν «πακέτα» σε βιομήχανους, τραπεζίτες και εφοπλιστές,

θα φύγουν νύχτα.

Ριζοσπάστης, 6/8/2010

canvas printing
top