Νέα ανακοίνωση με την οποία δίνει στη δημοσιότητα το πλαίσιο αρχών με το οποίο θα κινηθεί στις εκλογές της αυτοδιοίκησης το Νοέμβριο έδωσε στη δημοσιότητα η «Πρωτοβουλία Ενεργειακών Πολιτών Εορδαίας», στην οποία μεταξύ άλλων διακηρύττει την αντίθεσή της σε χρισμένους «άρχοντες- σωτήρες» και στην ανάγκη «να απογαλακτιστούμε από τους κηδεμόνες μας».
Τονίζει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την ανάδειξη ικανών και αδέσμευτων πολιτών στην πολιτική δράση και την προγραμματική συμφωνία μεταξύ ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών, με στόχο την κινητοποίηση της πλειοψηφίας των κατοίκων του νέου δήμου Εορδαίας.
Στο κείμενο της ανακοίνωσης της «Πρωτοβουλίας Ενεργειακών Πολιτών Εορδαίας» αναφέρονται ειδικότερα τα εξής:

1.ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΔΕΗ (αυτά τα λένε αρκετοί)
Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Αντιρρυπαντική τεχνολογία σ? όλες τις μονάδες της ευρύτερης περιοχής, ανεξαρτήτως κόστους.
Εφαρμογή μεθόδων εξάλειψης της αιωρούμενης σκόνης και της τέφρας στο λεκανοπέδιο.
Διπλασιασμός ανταποδοτικών τελών και απόδοση, επιτέλους, του τέλους εξάντλησης αποθέματος.
Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ταυτόχρονα σταδιακή αποδέσμευση από τον λιγνίτη.
Απόδοση της απαλλοτριωμένης γης σε νέους ακτήμονες και συνεταιρισμένους αγρότες.

2. ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ (αυτά τα λένε λίγοι)
Ενιαία διαδημοτική διαχείριση της χρήσης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.
Λίμνες, ποτάμια, φράγματα, ταμιευτήρες, γεωτρήσεις ύδρευσης ή άρδευσης και υδροφόρος ορίζοντας αποτελούν δημόσιο πλούτο. Συνιστούν την υλική βάση και τον μοχλό ανάπτυξης σ? ένα καινούργιο μοντέλο για την ποσοτική αύξηση και την βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και των παρεχομένων υπηρεσιών. Απαιτείται μείωση της σπατάλης στη χρήση του νερού, προστασία της ποιότητάς του και εξορθολογισμός της χρήσης του. Τέλος, απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο μελέτης, διαχείρισης και διάσωσης του υδρολογικού δυναμικού της Εορδαίας.

3. ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (αυτά τα λένε ελάχιστοι)
Αποδέσμευση από την λογική ?μονοκαλλιέργειας τύπου ΔΕΗ? στον δήμο Εορδαίας. Η παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων με επιτυχή ιστορική διαδρομή (π.χ. γαλακτοκομικά - σιτηρά), η ενδυνάμωση των βιοκαλλιεργειών σε είδη ονομασίας προέλευσης (π.χ. μήλα - πατάτα), μαζί με καινοτόμες προτάσεις παραγωγής και μεταποίησης (π.χ. αρωματικά φυτά), σηματοδοτούν κατευθύνσεις μεγέθυνσης της τοπικής οικονομίας.

4. ΦΥΣΗ ? ΔΟΜΗΣΗ ? ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
(κι εμείς δεν τα λέμε όπως θέλουμε )
Τα μικρά (αγρο-)τουριστικά καταλύματα και οι χώροι αναψυχής δεν έχουν καμιά υποστήριξη από την κεντρική ή την αυτοδιοικητική εξουσία. Είναι παντελής η έλλειψη κάθε προσπάθειας για ανάδειξη ?τοπικών παραδείσων?, όπως, για παράδειγμα, το Καστανόδασος, η Βλάστη, ο ορεινός όγκος του Βερμίου, το φράγμα του Περδίκα.
Το οδικό δίκτυο προκαλεί κυκλοφοριακά εμφράγματα, οι λακκούβες διέσυραν την πόλη σε πανελλήνιο επίπεδο στην τηλεόραση, οι κακοτεχνίες είναι μόνιμη κατάσταση σε όλα τα δημόσια ? δημοτικά έργα, οι ποδηλατόδρομοι με τις πινακίδες έμειναν χωρίς οδόστρωμα, ποδήλατα και ποδηλάτες. Η διεκδίκηση του απαραίτητου δημόσιου χώρου για τους πολίτες , δηλαδή η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων παντού, η ελεύθερη ανάσα σε μια ανυπόφορη πόλη, είναι πια απαραίτητη. Το μοντέλο του τσιμέντου και της αντιπαροχής άφησε πίσω του διαμερίσματα κλουβιά ? οχυρά της ιδιωτικότητας. Ο δημόσιος χώρος περιορίστηκε, οι δεντροφυτεύσεις επίσης, δεν έμεινε κανένα διατηρητέο κτήριο.
Τα μπαρ, τα καφενεία και το χοιρινό υπάρχουν σε υπερπροσφορά και οι κάθε λογής εξαρτησιογόνες ουσίες σε υπερκατανάλωση. Δεν υπάρχει πια ζαχαροπλαστείο που να προσφέρει μπακλαβά και πάστα.
Η εκκλησία, προσκολλημένη στον τύπο, απουσιάζει από την καθημερινότητα , αποποιούμενη πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει. Οι θεσμοί και τα κόμματα στην πόλη, μοιράζονται τους ρόλους του υπηρέτη και του αντιπολιτευόμενου τιμητή της εκάστοτε κυβέρνησης. Τέλος, οι δημοτικοί άρχοντες ευτελίζουν την, χαμένη πλέον, τιμή της αυτοδιοίκησης.
Οι νέοι της πόλης μπορούν να αντισταθούν στο στερεότυπο που τους θέλει ενταγμένους στη μόδα, την ομοιομορφία και την απάθεια για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Μπορούν να οργανωθούν στα στέκια τους ή στις σελίδες ηλεκτρονικής δικτύωσης και να διεκδικήσουν μερίδιο ευθύνης στις αποφάσεις που άλλοι παίρνουν γι? αυτούς αλλά χωρία αυτούς.

Τι κάνουμε λοιπόν;
1.Ενισχύουμε με την προσωπική μας συμμετοχή και δράση κάθε είδους συλλόγους πολιτισμού και πρωτοβουλίες πολιτών στις γειτονιές και στα χωριά μας. Διευρύνουμε τις θεματικές τους με συνελεύσεις βάσης και όχι κλειστές συναντήσεις κορυφής. Συντονίζουμε διασυλλογικές δράσεις και αιτήματα
2.Διοργανώνουμε ημερίδες ενημέρωσης για ζητήματα οικολογίας, ποιότητας ζωής και υγείας (προληπτική ιατρική, ναρκωτικά).
3.Ετοιμάζουμε κινηματογραφικές προβολές, βραδιές ποίησης και λέσχες ανάγνωσης, μουσικές εκδηλώσεις, τσιμπούσια (συμπόσια) και βραδινά κρασιά στις γειτονιές.
4.Ενισχύουμε με την προσωπική μας συμμετοχή και δράση κάθε είδους συλλόγους πολιτισμού και πρωτοβουλίες πολιτών στις γειτονιές και στα χωριά. Διευρύνουμε τις θεματικές τους με συνελεύσεις βάσης και όχι κλειστές συναντήσεις κορυφής. Συντονίζουμε διασυλλογικές δράσεις και αιτήματα.

Και για τα δημοτικά πράγματα;
1.Δεν ανεχόμαστε πια άρχοντες ? σωτήρες, που τους έχρισε, άμεσα ή έμμεσα, το μπλοκ της κομματοκρατίας. Δεν θέλουμε να μας σώσουν άλλο απ? όσα μας απειλούν. Αρκετά μας έσωσαν ως εδώ, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε γύρω μας. Καιρός πια να ενηλικιωθούμε οι πολίτες, ν? απογαλακτιστούμε από τους κηδεμόνες μας.
2.Θέλουμε τα τοπικά διαμερίσματα να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να αποφασίζουν για ό,τι πρόκειται να κάνει ο δήμος στα όριά τους.
3.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για να έλθουν στην πολιτική δράση έντιμοι, ικανοί και αδέσμευτοι συμπολίτες μας. Πιστεύουμε πως είμαστε η σιωπηλή πλειοψηφία και θα είμαστε αλληλέγγυοι.
4.Ζητάμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και ανακλητότητας των αιρετών αρχόντων. Επιζητούμε να έρθουμε σε συνεννόηση και συμφωνία προγραμμάτων με ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες και τις κινήσεις τους. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας.
Ας μιλήσουμε γι? αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η βασιλεία του είναι σάπια. Και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Ας γίνουμε επιτέλους υποκείμενα δράσης, από απλά αντικείμενα της δράσης των άλλων που είμαστε ως τώρα. Η ζωή μας σ? αυτήν την πόλη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους επαγγελματίες!
Θέλουμε μια βιώσιμη πόλη, στην οποία οι κάτοικοί της δεν θα αισθάνονται ξένοι αλλά θα μπορούν να αναγνωρίσουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα. Γι? αυτό προτείνουμε μια διαδικασία που ενδυναμώνει την αίσθηση του ανήκειν σ? αυτή την πόλη που ζούμε και θα? πρεπε να γίνει το μεγάλο, κοινό μας σπίτι.
Υπογράφοντας το κείμενο αυτό δείχνουμε την υποστήριξή μας κυρίως στο πνεύμα που το διέπει και όχι στις λέξεις που το αποτελούν. Καλούμαστε και καλούμε σε ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Εορδαίας. Σκοπεύουμε να συγκροτήσουμε μια δημοτική κίνηση επέμβασης στα κακώς κείμενα, η οποία θέλει να αναλάβει ευθύνες για τις εξελίξεις στην Εορδαία. Βέβαια, η πρωτοβουλία μας δεν έχει αποκλειστική στόχευση στις δημοτικές εκλογές, δεν είναι ευκαιριακή και τυχάρπαστη. Σκοπεύουμε σε μόνιμη παρουσία και παρέμβαση στα τοπικά ζητήματα και φιλοδοξούμε να δημιουργηθούν πολλές τέτοιες αυτόνομες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορέσουν να συντονιστούν και να δράσουν στην πόλη. Σύντομα θα ακολουθήσει νέα παρέμβασή μας στα τοπικά ΜΜΕ.

Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την Πρωτοβουλία Ενεργειακών Πολιτών μπορούν να απευθύνονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις: katsinas@otenet.gr, basilis56@yahoo.gr και dmim67@yahoo.gr
ή στο Τηλέφωνο: 6937362100 κ Κωνσταντινίδης Βασίλειος

ΠΗΓΗ: ΠΤΟΛΕΜΑΪΟΣ

canvas printing
top