Μυρίζει πετρέλαιο και...ένταση

Μπορεί να είναι κατακαλόκαιρο, ορισμένες ειδήσεις, όμως, που για μας έχουν τεράστια σημασία δεν θα έπρεπε να περνάνε στο ντούκου ειδικά από μέσα εναλλακτικής πληροφόρησης.

Αναφερόμαστε στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο Richard Morningstar. Αυτός ο Αμερικανός διπλωμάτης, που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας, ήρθε στην Αθήνα να εκτελέσει ειδική αποστολή, και στην κυριολεξία να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση τις αμερικανικές απαιτήσεις για ελληνοτουρκική συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου.

Πιθανόν να θυμάστε την αποκάλυψη που είχε κάνει η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, στην τηλεοπτική εκπομπή του Αυτιά, ότι ήδη έχει υπογραφεί μυστική συμφωνία για συνεκμετάλλευση. των κοιτασμάτων που θα βρεθούν στο Αιγαίου καθορίζοντας μάλιστα και τα ποσοστά. 60% θα εκμεταλλεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου -οι περίφημες «7 αδελφές» (ESSO, Shell, BP, Chevron, Τexaco κλπ)-, 20% η Τουρκία και 20% η Ελλάδα. (Περιέργως (;) αυτή η αποκάλυψη δεν πήρε καμιά δημοσιότητα).

Κάτι όμως φαίνεται να έχει στραβώσει σ’ αυτή την συμφωνία. Και το γράφουμε αυτό γιατί είναι ολοφάνερο διαβάζοντας την συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός αξιωματούχος που αναφέραμε, στην «Καθημερινή»: «Να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε "εμπορικές διευθετήσεις" και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων για το μέλλον. Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα», είπε μεταξύ άλλων.

Δεν μπορεί να ξέρουμε τι διαβουλεύσεις γίνονται στο παρασκήνιο. Οι αστικές κυβερνήσεις των δυο γειτονικών χωρών, όπως είναι επόμενο, αφήνουν τους λαούς τους στο σκοτάδι σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις που κάνουν. Είναι δεδομένο όμως ότι τα ευρω-νατοϊκά συμφέροντα μπορεί να δημιουργήσουν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.


canvas printing
top