Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Αυγούστου στο πεζοδρόμιο έναντι των Γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο χώρο όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες.
Μίλησαν οι Θεωδορής Συμεωνίδης, μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Σέμκο Μοχαμεντί, ιρανός μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
Ιρανός πρόσφυγας σε απεργία πείνας έξω από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
http://www.unhcr.gr/Press_Rel/2010/statementgr11-08-2010.htm Δήλωση Υπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Οι διοργανωτές έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση:
«Συνεχίζεται  για 26η μέρα η απεργία πείνας των πέντε Ιρανών πολιτικών προσφύγων που ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου από τους  Χαμίντ Σαντεκί, 36 ετών και Βαχίτ Φαρσμπάφ 46 ετών και συνεχίστηκε με την συμμετοχή από τις  16 Αυγούστου των Φαρχάτ Γολαμί, 33 ετών, Σαντέγ Φαραχανί 38 ετών και Σαγιέντ Ρουχολά Ραουφί 30 ετών. Μια ομάδα είκοσι Ιρανών βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους.
Απαιτούν να δοθεί άμεσα απάντηση στο αίτημα τους για πολιτικό άσυλο καθώς έχουν περάσει 6-9 χρόνια από την κατάθεση του αιτήματος τους!
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πιστό στη πολιτική καλών σχέσεων με την ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταστείλει την απεργία πείνας την Παρασκευή 13 Αυγούστου.
Όμως η  απεργία πείνας συνεχίστηκε παρά τη απαράδεκτη επέμβαση της Αστυνομίας την Παρασκευή 13 Αυγούστου όπου άλλους πρόσφυγες τους προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού και άλλους τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο για να κλείσουν την απεργία πείνας .Κάλεσαν μάλιστα το Δήμο Ψυχικού να καθαρίσει το πεζοδρόμιο έναντι των Γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην οδό Ταυγέτου ξεστήνοντας τις σκηνές και τα πανό των απεργών. Πήραν ακόμη  είδη υγιεινής και νερά που χρησιμοποιούσαν οι απεργοί!
Όμως το πιο προκλητικό ήταν η μεταφορά του Σαντέγ Φαραχανί από τους αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα της πρεσβείας του Ιράν όπου σταμάτησαν το αυτοκίνητο και τον κατέβασαν με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες για να τον δείξουν στους  υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι χειροκρότησαν τους αστυνομικούς και οι αστυνομικοί τον έβαλαν ξανά στο αυτοκίνητο.
Είναι πρόκληση η αντιμετώπιση του αιτήματος για άσυλο από τις ελληνικές κυβερνήσεις και η περίπτωση των ιρανών πολιτικών προσφύγων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση κάνει επίδειξη απανθρωπιάς διεθνώς σε βάρος των προσφύγων με τη μηδενική απόδοση ασύλου στους αιτούντες.
Καλούμε τα συνδικάτα , τους Δικηγορικούς συλλόγους, τις κινήσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων να στηρίξουν το αγώνα για να ανοίξει ξανά η διαδικασία ασύλου για την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλά συνέχισε την πολιτική των προκατόχων της ΝΔ.»

ΥΓ. Η κατάσταση της υγείας του Χαμίντ Σαντεκί που έχει ράψει το στόμα του είναι σοβαρή. Λίγη ώρα μετά την συνένετευξη διακομίστηκε στο Αγία Ολγα με ασθενοφόρο για εξετάσεις.

 

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ  
http://www.gopetition.com/petition/38448.html

ΠΗΓΗ:http://www.antiracismfascism.org/index.php?option=com_content&view=article&id=183:26-&catid=38:press-releases-announcements&Itemid=150

canvas printing
top