Τη δημιουργία μίας διεθνούς επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει την ισραηλινή επίθεση της 31ης Μαΐου κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι η επιτροπή θα προΐσταται από τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ και τον απερχόμενο πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, ενώ θα περιλαμβάνει έναν Τούρκο και έναν ισραηλινό εκπρόσωπο. Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 10 Αυγούστου και θα υποβάλλει μία πρώτη έκθεση στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να συνεργαστεί με την επιτροπή του ΟΗΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz στον ιστότοπό της. Επτά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισαν «να επιτρέψουν στην επιτροπή να έχει πρόσβαση στο υλικό που έχει συλλεχθεί» από δύο ισραηλινές επιτροπές που διεξάγουν διαφορετικές έρευνες για την επίθεση της 31ης Μαΐου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του «ελπίζει ότι η απόφασή του να συνεργαστεί στην έρευνα του ΟΗΕ για την αιματηρή επίθεση στη διεθνή νηοπομπή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα βελτιώσει τις σχέσεις με την κάποτε στενή σύμμαχο Τουρκία», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Μέριντορ στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με τον Μέριντορ, πρωταρχικός στόχος της απόφασης για συνεργασία στην έρευνα του ΟΗΕ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, είναι να βρουν η Τουρκία και το Ισραήλ ένα τρόπο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκρότηση της επιτροπής έρευνας στην οποία συμμετέχουν ένας Τούρκος, ένας Ισραηλινός και δυο διεθνή μέλη, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Επικεφαλής της επιτροπής, η οποία θα αρχίσει την εργασία της στις 10 Αυγούστου, θα είναι ο νεοζηλανδός πρώην πρωθυπουργός Τζέφρι Πάλμερ.

ΠΗΓΗ: TVXS.gr

canvas printing
top