Λογοκρισία στη διάλεξη του R. Wolff

Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Νέλλης Ψαρού...Ό,τι γράφεται σε πρώτο πρόσωπο αναφέρεται σε αυτήν.


Στις 3 Μαΐου ανάρτησα στην ενότητα "Διάφορα" μερικές πρώτες πληροφορίες καθώς και μια διάλεξη (μέσω link) του καθηγητή οικονομικών Richard Wolff. Η ανάρτηση αυτή ήταν η πρώτη μου απόπειρα μετά την απόφασή μου να εργαστώ κι εγώ προς την κατεύθυνση των δημιουργικών προτάσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι εγγενείς αντιφάσεις του πολιτικού και οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε.
Φαίνεται πως η προσπάθεια αυτή ήταν ιδιαίτερα θετική: αφενός, 6500 άτομα είδαν το βίντεο μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς επίσης πλήθος ιστολογίων την αναπαρήγαγαν. Αφετέρου, και ως συνέπεια ίσως του πρώτου, οι διαχειριστές του vimeo.com "κατέβασαν" το βίντεο από την ιστοσελίδα του Δημήτρη Μελέτη.

Ο φίλος και συνεργάτης-οπερατέρ Δημήτρης Μελέτης είχε την καλοσύνη να "ανεβάσει" αυτό το βίντεο στη σελίδα του στο vimeo, αφού είχαμε φροντίσει μαζί με τους φίλους που μας το εμπιστεύτηκαν μεταφρασμένο να προμηθευτούμε και τη γραπτή έγκριση του ίδιου του καθηγητή. Παρόλα αυτά, το βίντεο το "κατέβασαν" οι διαχειριστές του vimeo, στέλνοντας στον Δημήτρη το ακόλουθο μήνυμα:

Dear dimitris meletis:
Your video 'Η κρίση του καπιταλισμού και κάποιες βιώσιμες λύσεις από τον Rick Wolff - The(11332160)' has been removed for violating the Upload Rules of Vimeo.com:
Vimeo does not allow TV shows, movie trailers, or stuff you found on the web.
If you believe this was an error, please reply to this email in a civil manner with your reasoning ("I see other people do it" is not a valid reason).
Regards,
Vimeo

Όταν ο Δημήτρης απάντησε σε αυτό το e-mail ζητώντας εξηγήσεις, οι διαχειριστές κατέβασαν και την υπόλοιπη σελίδα με τα σχόλια και τις παραπομπές του βίντεο, χωρίς άλλη απάντηση!

Δεν θα ασχοληθούμε προς το παρόν με αυτή την, κατά τη γνώμη μας, λογοκρισία. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι αφού αυτή υπήρξε, μάλλον κάτι κάναμε καλά και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση। Σε πρώτη φάση, θα ανεβάσω η ίδια το βίντεο εδώ, προκειμένου να το δείτε και να το προωθήσετε σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείτε.


(Δείτε τη διάλεξη του καθηγητή Richard Wolff)







canvas printing
top