Η αστυνομία της Λετονίας εντόπισε έναν ερευνητή ψηφιακών συστημάτων, ο οποίος κατάφερε να σπάσει κυβερνητικά αρχεία και να δημοσιοποιήσει τους παχυλούς μισθούς κρατικών αξιωματούχων, παρά τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στους πολίτες.

Ο 31χρονος Ιλμαρς Πόικανς, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Λετονίας, με το ψευδώνυμο «Νίο» (ήρωα της κινηματογραφικής τριλογίας «Μάτριξ», τον οποίο ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Κιάνου Ριβς), κατέβασε περισσότερες από 7 εκατομμύρια εγγραφές από την εθνική φορολογική υπηρεσία, δημοσιεύοντας τις περισσότερες από αυτές και χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα δικτύωσης, Τwitter, για να ενημερώνει το κοινό για την πορεία της δραστηριότητάς του.

Ο χάκερ, όπως είναι φυσιολογικό, έγινε λαϊκός ήρωας με τις αποκαλύψεις του, στην πρώην σοβιετική χώρα. Συγκεκριμένα δημοσιοποίησε μισθούς κρατικών λειτουργών, οι οποόι έφταναν μηνιαίως τα 4.000 lats (7.100 δολάρια), τη στιγμή που, ο μηνιαίος μισθός ενός δασκάλου ψαλιδίστηκε κατά το 1/3 και δεν ξεπερνούσε, πλέον τα 600 δολάρια. Ο Πόικανς, μετά από τις εξηγήσεις που έδωσε στις αρχές αφέθηκε ελεύθερος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λετονία αποτελεί μία από τις χώρες, που έχουν ζητήσει τη «βοήθεια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ποσό που έχει δοθεί στη χώρα, ως δάνειο, φτάνει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και γι' αυτό το λόγο έχουν επιβληθεί επαχθή φορολογικά μέτρα. Τα μέτρα μάλλον, όμως, αφορούν τους πολλούς...


ΠΗΓΗ: TVXS.gr


canvas printing
top