Ακροδεξιά προ των πυλών στην Ολλανδία

Ο ηγέτης της Δεξιάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ρατσιστικό Κόμμα της Ελευθερίας Ο ηγέτης της Δεξιάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ρατσιστικό Κόμμα της Ελευθερίας Ακροδεξιά προ των πυλών στην Ολλανδία
ΧΑΓΗ Ενα βήμα πριν από την εξουσία βρίσκεται ο Γκέερτ Βίλντερς , ο ακροδεξιός ολλανδός πολιτικός και βουλευτής που θέλει, μεταξύ άλλων, να φορολογήσει τις μουσουλμάνες που φορούν την ισλαμική μαντίλα και να απαγορεύσει την κατασκευή μιναρέδων, αφού για πρώτη φορά υπάρχει η πιθανότητα να συμπεριληφθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει μετά τις κρίσιμες αυριανές βουλευτικές εκλογές.

Oηγέτης της Δεξιάς Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), είναι έτοιμο να μοιραστεί την εξουσία με τον κ. Βίλντερς- το VVD θα μπορούσε να σχηματίσει δεξιά κυβέρνηση με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και το Κόμμα της Ελευθερίας του κ. Βίλντερς.

Ο κ. Ρούτε αρνείται ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή Βίλντερς στην εξουσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διεθνή απομόνωση της Ολλανδίας, ειδικά από τις μουσουλμανικές χώρες, ενώ λέει ότι βλέπει το Κόμμα της Ελευθερίας «απλά ως ένα ακόμη κόμμα». Αν και οι δύο αρχηγοί συμφωνούν στο ότι η νομοθεσία για τη μετανάστευση πρέπει να γίνει αυστηρότερη, ο κ. Ρούτε απορρίπτει τις θέσεις του κ. Βίλντερς για τη μαντίλα και τους μιναρέδες.

Ο 43χρονος Ρούτε υποστηρίζει ότι αφού εκλεγεί είναι ανοιχτός να συνεργαστεί τόσο με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας όσο και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργασίας (ΡvDΑ) του Γιομπ Κοέν, του πρώην δημάρχου του Αμστερνταμ, το οποίο έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

«Και με τα δύο κόμματα έχουμε πολλές διαφορές. Αλλά εγώ δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου από τον Βίλντερς βάσει της ηθικής, όπως κάνει ο Γιομπ Κοέν που λέει ότι το κόμμα του Βίλντερς έχει λανθασμένες θέσεις» εξήγησε ο κ. Ρούτε. Οι δημοσκόποι δίνουν στο VVD 36 έδρες στην αποτελούμενη από 150 έδρες Βουλή, στο ΡvDΑ 29, στους Χριστιανοδημοκράτες 24, στο Κόμμα της Ελευθερίας 18 και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 12.

Το VVD κατάφερε να γίνει το φαβορί για την κατάληψη της εξουσίας, επενδύοντας στην έξοδο από την οικονομική κρίση και ωθώντας στο περιθώριο το πολυσυζητημένο θέμα για τους μετανάστες και το Ισλάμ.

Ωστόσο, ο κ. Ρούτε δεν παραλείπει να διαμηνύει ότι κανένας μετανάστης δεν θα μπορεί να γίνει ολλανδός πολίτης εάν έχει μπει στην Ολλανδία παράνομα, έχει διαπράξει έγκλημα ή δεν εργάζεται στη χώρα για πέντε χρόνια, «ψαρεύοντας» με αυτό τον τρόπο ψήφους από τη δεξαμενή των συντηρητικών ψηφοφόρων.

ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟΣ
Ιδρυσε το Κόμμα της Ελευθερίας το 2005 αποχωρώντας από το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ήταν μέλος από το 1989.

Σπούδασε Νομικά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί σε ασφαλιστική εταιρεία. Προτείνει την επιβολή φόρου στην ισλαμική μαντίλα και την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων.

Εχει χαρακτηρίσει το Κοράνι «φασιστικό κείμενο» και έχει ζητήσει να απαγορευθεί η κυκλοφορία του.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

canvas printing
top