Λιγότερη η ύλη για τους μαθητές

CLOSE WINDOW


Περικοπές στα θετικά μαθήματα, που φτάνουν στο 21,5%, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας για το νέο σχολικό έτος. Θα είναι για την Ε’ και τη Στ’ Δημοτικού και όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου
Λιγότερη ύλη στα θετικά μαθήματα θα έχουν να διαβάσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές, προκειμένου να ελαφρύνει τα παιδιά αλλά και τους γονείς που συνήθως... βασανίζονται μαζί τους.

Χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που αφορούν μαθητές (περικοπή ύλης και 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία) αλλά και εκπαιδευτικούς (επιμόρφωση 150.000 δασκάλων και καθηγητών) και μέτρα υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας.

«Στόχος μας είναι λιγότερη ύλη, περισσότερο ψηφιακό υλικό και περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τους μαθητές.

Η ύλη σε πολλά βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου είναι τεράστια και δυσνόητη για το νοητικό επίπεδο ανάπτυξης των μαθητών στις συγκεκριμένες ηλικίες», δήλωσε χτες η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοινώνοντας τις αλλαγές. Ο εξορθολογισμός της ύλης αφορά μαθήματα (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, Πληροφορική, Τεχνολογία) στην Ε’ και Στ’ Δημοτικού, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Εξαίρεση αποτελεί η ύλη της Γ’ Λυκείου που θα έχει μόνο οριακές μεταβολές, τέτοιες που δεν αλλάζουν ουσιαστικά τα δεδομένα των εισαγωγικών εξετάσεων την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Συνολικά, η μέση μείωση ανέρχεται στο ένα πέμπτο της ύλης (21,5%). «Σήμερα στο σχολείο οι μαθητές εργάζονται σκληρά, το ίδιο και οι καθηγητές, αλλά τα αποτελέσματα είναι φτωχά. Πιστεύω ότι ο εξορθολογισμός των προγραμμάτων σπουδών θα βοηθήσει και την οικογενειακή ζωή, αφού τα παιδιά θα απαλλαχτούν από ένα μεγάλο ποσοστό άχρηστης ύλης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Κουλαιδής. Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας ένα ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα.

Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα των σχολείων θα τροποποιηθεί και θα ενισχυθούν τα μαθήματα Γλώσσας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής, Αισθητικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας. Μέχρι τις 2 μ.μ το πρόγραμμα σπουδών θα είναι ενιαίο.

Μετά τις 3 μ.μ το πρόγραμμα θα καθορίζεται από κάθε σχολείο ξεχωριστά.

Η καινοτομία θα είναι ότι στο προτεινόμενο πρόγραμμα λειτουργίας της προαιρετικής ζώνης δεν θα υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα.

Ο σύλλογος διδασκόντων θα προτείνει ένα πλαίσιο προγράμματος διάρκειας (10) ωρών, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Tα γνωστικά αντικείμενα και οι ώρες επιλογής της δίωρης απογευματινής απασχόλησης των μαθητών θα ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα συνυπολογίζει τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας (ενδιαφέροντα μαθητών, μαθησιακό επίπεδο, προτιμήσεις γονέων, ευελιξία στις ώρες αποχώρησης των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή).

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν και να προετοιμάζονται για τα μαθήματα της επόμενης μέρας και κυρίως στις μικρότερες τάξεις, να ασχολούνται με τον αθλητισμό, τη θεατρική αγωγή, τις νέες τεχνολογίες, τα Αγγλικά (μελέτη/άσκηση στην ξένη γλώσσα) τη μουσική, τη δεύτερη ξένη γλώσσα, τα εικαστικά καθώς με δράσεις δημιουργίας και πολιτισμού.

Διδασκαλία
Στήριξη στη γλώσσα

Πρωτοβουλίες για την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

Οι ενέργειες του υπουργείου επικεντρώνονται στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ανηλίκους και ενηλίκους παλιννοστούντες και μετανάστες, στη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού ελληνομάθειας εντός και εκτός Ελλάδας, στη στήριξη μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου δίγλωσσων σχολείων στο εξωτερικό κ.λπ. Για τα θέματα αυτά χθες η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Οπως η ίδια τόνισε «τον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο συνέδριο με προσκλήσεις σε διεθνείς προσωπικότητες και ο Πρόεδρος είναι εξαιρετικά θετικός στο να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».

Εκπαιδευτικοί
Πρόγραμμα επιμόρφωσης για 150.000

Oπως ανακοίνωσε το υπουργείο, 150.000 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης για το Νέο Σχολείο.

Για το θέμα αυτό θα γίνει η σχετική διαβούλευση το επόμενο διάστημα και στη συνέχεια τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος θα διαμορφώσει το τελικό πλαίσιο σχεδιασμού της επιμόρφωσης.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, το πρόγραμμα θα είναι τριετές και θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως των τεχνολογικών μέσων και δεξιοτήτων που διαθέτουν.

Πρόσκληση
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες θα κληθούν με δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση μέσω του Διαδικτύου να αποστείλουν σχέδια «καλών πρακτικών» που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν στη σχολική μονάδα όπου εργάζονται.

Τα καλύτερα των «καλών πρακτικών» θα αποτελέσουν μέρος του ηλεκτρονικού ή και έντυπου επιμορφωτικού υλικού του προγράμματος, με επώνυμη αναφορά στους δημιουργούς τους. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και η διεύθυνση www.epimorfosi.edu.gr η οποία θα αποτελέσει την ενιαία πύλη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Τον συντονισμό του επιμορφωτικού προγράμματος θα αναλάβει ο ΕΠΕΚ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

ΝΙΚΟΛ ΤΡΙΓΚΑ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


canvas printing
top