Η απάτη του «πολέμου» κατά της φοροδιαφυγής

Τις ίδιες μεθόδους εξαπάτησης που χρησιμοποιούσαν οι «γαλάζιοι» προκάτοχοί τους αντιγράφουν οι νυν κυβερνώντες γύρω από τον δήθεν «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής. Ακριβώς επειδή δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι μήνες τώρα «μάχονται» κατά της φοροδιαφυγής, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, είτε με τις διαρροές ονομάτων φοροφυγάδων του Κολωνακίου είτε με τους κατόχους ακινήτων στη Μύκονο και στη Σαντορίνη είτε με τις λίστες των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής (κότερα), κ.ο.κ.

Στα κρατικά ταμεία όμως μπαίνουν ελάχιστα ψίχουλα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ακριβώς γιατί οι έχοντες και κατέχοντες φοροδιαφεύγουν νόμιμα.

Τους επιτρέπεται, δηλαδή, να έχουν τα ακίνητα ή τα σκάφη τους σε οφσόρ εταιρείες και άρα να μην πληρώνουν τίποτα στο κράτος.

Ο «πόλεμος» κατά της φοροδιαφυγής, λοιπόν, είναι μια απάτη ακριβώς για να αποπροσανατολίζει τις λαϊκές μάζες από τον πραγματικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και του λαού.

Τρανή, επιπλέον, απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή είναι ότι έχει αρνηθεί πεισματικά τις προτάσεις που έχει κάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ. Προτάσεις που είναι ρεαλιστικές στο πλαίσιο του καπιταλισμού, όπως να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιρειών, οι τίτλοι του Δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα, να καταργηθεί το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21/7/2010

canvas printing
top