Απρόβλεπτη τροπή χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας «ροκανίζει» εκ νέου τον χρόνο της διαδικασίας, λίγο πριν από τις απολογίες των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο πλέον κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά τη συμπλήρωση του 18μηνου προφυλάκισής τους. Η δίκη αναγκαστικά διακόπηκε για σήμερα, προκειμένου να εξεταστεί από δημόσιο νοσοκομείο μία εκ των ενόρκων, η οποία αιφνιδιάζοντας το δικαστήριο δεν εμφανίστηκε χτες, αλλά μέσω του συζύγου της κατέθεσε αίτηση ζητώντας να αντικατασταθεί με έναν από τους αναπληρωματικούς ενόρκους, προκειμένου όπως ανέφερε να υποβληθεί σε αυστηρή φαρμακευτική περίθαλψη, νοσοκομειακή ή εν οίκω...».
Στην αίτησή της, που διαβάστηκε στο δικαστήριο, επικαλέστηκε ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το 2008, καθώς και γνωματεύσεις ιδιωτών γιατρών του 2010, που κάνουν λόγο για στρεσογόνους παράγοντες, ταχυκαρδία και... «φτερουγίσματα», ενώ υποστήριζε ότι δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει τη δίκη, καθώς ενδέχεται η φαρμακευτική αγωγή να επηρεάσει την κρίση της...

Η αίτηση προκάλεσε την έκρηξη του εισαγγελέα της έδρας Χαρ. Λακαφώση, ο οποίος επεσήμανε ότι η ίδια ένορκος στην αρχή της δίκης, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε ζητήσει να εξαιρεθεί, ωστόσο τότε δεν είχε επικαλεστεί προβλήματα υγείας αλλά οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Ο εισαγγελέας πρότεινε να διακόψει το δικαστήριο για 4 ώρες, να εξεταστεί η ένορκος από δημόσιο νοσοκομείο αυθημερόν και να συνεχιστεί η δίκη.
Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι η ένορκος δεν είχε εμφανιστεί στο Κρατικό Νοσοκομείο Αμφισσας, με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για σήμερα.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα το δικαστήριο είχε διακόψει για τέσσερις μέρες τις συνεδριάσεις, λόγω αιφνίδιου θανάτου της μητέρας ενός εκ των δύο τακτικών δικαστών.

UPDATE: Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα υποχρεωθεί να βάλει η ένορκος που επικαλούμενη προβλήματα υγείας ζήτησε να κατέβει από την έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσα και να μην συμμετέχει στην απόφαση για την ποινική μεταχείριση των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Και οι δύο γιατροί του νοσοκομείου της Αμφισσας που την εξέτασαν δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην της επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά της . Μετά από αυτή τη διαβεβαίωση , η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου ανακοίνωσε την «τιμωρία» της ενόρκου ,η οποία από χθες ,όπως και για κάθε άλλη συνεδρίαση μέχρι την έκδοση της απόφασης θα πρέπει να πληρώνει 180 ευρώ τη φορά. Πρόστιμο που με τις προσαυξήσεις ανεβάζει την «ταρίφα» της ποινής στα 300 ευρώ ανά συνεδρίαση , ενώ είναι υποχρεωμένη να πληρώσει επιπλέον άλλα 120 ευρώ για την πρώτη μέρα της απουσίας της.

Επιπλέον, οι δικαστές αποφάσισαν να διαβιβάσουν αντίγραφα των πρακτικών στην Εισαγγελία της Αμφισσας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιώτες γιατροί που υπέγραφαν τις γνωματεύσεις που προσκόμισε η ένορκος για να στοιχειοθετήσει το πρόβλημα υγείας της, έχουν διαπράξει το αδίκημα της έκδοσης ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών με την ίδια ως ηθικό αυτουργό της αξιόποινης πράξης.

Η δικαστική λειτουργός δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη συμπεριφορά της ενόρκου, η οποία, όπως αποδείχθηκε απουσίαζε χωρίς νόμιμο λόγο παρατηρώντας ότι θα έπρεπε να είναι τιμή της η συμμετοχή σε μία τέτοια δίκη και η συμβολή της στην έκδοση μίας δίκαιης απόφασης. Εκείνη όμως, αντ΄αυτού ταλαιπώρησε τους παράγοντες της δίκης και ενέπαιξε το δικαστήριο, πρόσθεσε η πρόεδρος , σε αντίθεση με έναν ακόμη από τους τακτικούς ενόρκους,ο οποίος παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας της μητέρας του ήταν συνεπής στην παρουσία του χθες το πρωί στο ακορατήριο.

ΠΗΓΗ :ΠΡΕΖΑ TV

canvas printing
top