Φορητός υπολογιστής αξίας 35 δολαρίων!

Φορητός υπολογιστής αξίας 35 δολαρίων!   Τον Φεβρουάριο του 2009, η Ινδία ανακοίνωνε τα σχέδιά της για την κατασκευή, μέσα σε έξι μήνες, του φτηνότερου φορητού υπολογιστή στον κόσμο, αξίας μόλις 500 ρουπιών, δηλαδή 7,25 δολαρίων! Χθες, με καθυστέρηση περίπου ενός έτους και με κάπως μεγαλύτερο κόστος, ο αρμόδιος υπουργός Καπίλ Σιμπάλ, ανακοίνωσε ότι ο στόχος επετεύχθη.

Ετσι, τους επόμενους μήνες, αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά -δίπλα στο αυτοκίνητο των 2.000 δολαρίων και το κινητό των 10 δολαρίων- ένα laptop των 35 δολαρίων, φτηνότερο δηλαδή κατά τουλάχιστον 80%-90% από κάθε ανάλογο προϊόν που κυκλοφορεί σήμερα στην παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με τον Σιμπάλ, στην αξία του νέου φορητού υπολογιστή θα περιλαμβάνεται ο επεξεργαστής, η μητρική, η μνήμη (μέχρι 2 GB), οθόνη αφής, ασύρματη σύνδεση στο Internet και δυνατότητα υποδοχής νέου λογισμικού. Στόχος είναι να εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση το 2011, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε το κόστος να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο -στα 20 ή ακόμη και στα 10 δολάρια.
Η κατασκευή έγινε σε συνεργασία με τη Linux και εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του αναλφαβιτισμού, που στην Ινδία αγγίζει το 35% των 1,2 δισ. κατοίκων, αλλά και στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις πόλεις και την επαρχία.


canvas printing
top