Γαϊτανάκι ασυδοσίας στην ΕΡΤ

Πόρισμα- καταπέλτης από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για την τελευταία πενταετία





«Εντονα φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, παράνομων αναθέσεων και αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος», διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στην ΕΡΤ. Η κατάσταση που βρήκαν αποτυπώνεται στο πόρισμα- καταπέλτη που παραδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και στο οποίο τονίζεται η άσκηση- πειθαρχικής- δίωξης «εναντίον υπαλλήλων της ΕΡΤ Α.Ε., εις βάρος των οποίων προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες».

Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ- ένα μέρος προέρχεται από την έμμεση εισφορά των ελλήνων πολιτών που την καταβάλλουν υποχρεωτικά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος- δεν έχει τελειωμό.

Ενδεικτικά, ποσό 2.329.867 ευρώ μοιράστηκε παράνομα, ως μπόνους, σε στελέχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, το 2006, το 2007 και το 2008- επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου δηλαδή- αν και «δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για χορήγησή του», σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό προσωπικού της ΕΡΤ, όπως αναφέρουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμα- φωτιά. Γιατί παράνομα; Μα γιατί στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από τη δουλειά τους! Επίσης, το 2005 και το 2006 η ΕΡΤ χορήγησε σε ανώτατο- τονίζεται- στέλεχος της (που απασχολούνταν στην ψηφιακή ΕΡΤ) προκαταβολικά 48.000 ευρώ και 98.000 ευρώ αντίστοιχα (ήτοι 146.000 ευρώ) αλλά διαπιστώθηκε πως δεν ακολούθησαν δαπάνες από το συγκεκριμένο στέλεχος που να δικαιολογούν τη χορήγηση των ποσών αυτών! Τα έβαζαν στις τσέπες
Υπάρχει και συνέχεια. Τα δύο επόμενα χρόνια «χορηγήθηκαν μη νόμιμα» σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντιστοίχως (συνολικά 178.000 ευρώ) από το ταμείο της εταιρείας «χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν». Επιπλέον και σε αυτήν την περίπτωση οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσαν πως δεν έγιναν κάποιες δαπάνες που να δικαιολογούν και αυτά τα ποσά. Δηλαδή, τα έβαλαν στις τσέπες τους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, εύλογα θα σκεφτεί κάποιος.

Συνολικά, επτά περιπτώσεις που «βγάζουν μάτι» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι επιθεωρητές με πρώτη την υπόθεση της βρετανικής εταιρείας Red Βee- στο πόρισμα γίνεται λόγος για αλλοδαπή εταιρεία- στην οποία παράνομα και παράτυπα ανατέθηκε απευθείας και αντί 1.406.841 ευρώ ο ανασχεδιασμός- δημιουργία λογότυπων και παραγωγή τηλεοπτικών σημάτων και γραφιστικών εφαρμογών της ΕΡΤ. Η ανάθεση (2007-2008) έγινε από την ΕΡΤ χωρίς διαγωνισμό και η δαπάνη δεν πέρασε από κανέναν έλεγχο νομιμότητας του ελεγκτικού συνεδρίου της εταιρείας, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Με τη διαδικασία ανάθεσης- «που εσφαλμένα επέλεξε να εφαρμόσει η ΕΡΤ Α.Ε.», τονίζουν οι ελεγκτές- δεν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας «για ένα έργο μεγάλου εύρους και σημαντικού κόστους», παρακάμφθηκε ο νόμος και ελλείψει διαγωνισμού δεν αναπτύχθηκε ο ανάλογος ανταγωνισμός μεταξύ υποψήφιων εταιρειών «που ενδεχομένως να απέφερε μικρότερο κόστος».

Αδιαφάνεια σε προσλήψεις
Για προσλήψεις «από το παράθυρο» την τετραετία 2006-2010, μιλούν σε άλλο σημείο του πορίσματος οι επιθεωρητές. Διαπίστωσαν δε πως επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ έλεγαν ψέματα διότι «βεβαίωναν ανακριβώς» πως τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις κοινών υπουργικών αποφάσεων «ενώ αυτές δεν είχαν ακόμη εκδοθεί»! Μάλιστα, σε συμβάσεις εξωτερικών συνεργατών στην τριετία 2006-2009 δεν έγινε ούτε καν η προβλεπόμενη από τον νόμο τρίμηνη διακοπή τους.

Την ίδια περίοδο που η ΕΡΤ είχε συνάψει πολυάριθμες συμβάσεις μίσθωσης έργου με δημοσιογράφους για τις ανάγκες της, χορηγούσε, από την άλλη, άδειες παράλληλης απασχόλησης σε μεγάλο ποσοστό δημοσιογράφων από το μόνιμο προσωπικό της «με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης αξιοποίησή τους».

Από τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, μέσω ΕΡΤ, βγήκαν κερδισμένοι και τέσσερις τεχνικοί σύμβουλοι που προσλήφθηκαν για την αποτύπωση θέσεων εκπομπής της (κέντρα εκπομπής, αναμεταδότες κ.ά.) και τη σύνταξη ειδικών μελετών, ώστε να αδειοδοτηθούν από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οι τέσσερις προσελήφθησαν παράτυπα διότι έπρεπε να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός αφού η δουλειά τους ήταν παροχή υπηρεσιών και όχι εκτέλεση κάποιου τεχνικού έργου. Επιπλέον, αμείφθηκαν με συνολικά 218.000 ευρώ αλλά, όπως διαπιστώθηκε, έκαναν μισή δουλειά! Για «μη άρτια εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απέρρεαν από τις συμβάσεις τους» και για «το συμβατικό αντικείμενο (που) δεν είχε ολοκληρωθεί», κάνουν λόγο στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές.

Χωρίς αξιολογήσεις
Η ΕΡΤ εξάλλου, από το 2006 και έως τον Απρίλιο του 2010 προχώρησε με αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων. Και σα να μην έφτανε αυτό, ουδέποτε έγινε αξιολόγησή τους, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό προσωπικού της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα «το εν λόγω προσωπικό να μην αξιολογείται για την υπηρεσιακή του απόδοση και το έργο που του είχε ανατεθεί, δεδομένων και των υψηλών μισθολογικών απολαβών του».

Στο γαϊτανάκι της ασυδοσίας που διαπιστώνεται στο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πως είχε στηθεί στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, συμπεριλαμβάνεται και η πρόσληψη νομικού συμβούλου- προϊστάμενου της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ, το 2006- σ.σ. υπήρχε ήδη!- «αφού δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις του γενικού κανονισμού» προσωπικού γι΄ αυτήν.

Παίρνουν αποφάσεις
Ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το αργότερο και κατ΄ εντολήν του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. της ΕΡΤ για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για «την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην ΕΡΤ». Που σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται να ανακληθούν παράνομες πράξεις, να αναζητηθούν παράνομες αμοιβές ή μπόνους.

Κι αυτό είναι μόνον η αρχή. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο πόρισμα για την ΕΡΤ που θα αφορά μεικτές παραγωγές και συμπαραγωγές της εταιρείας, παραγωγές της ΕRΤ World και για τη χορηγία αεροπορικής εταιρείας.

ΤΟ 2005 ΚΑΙ ΤΟ 2006

χορηγήθηκε σε ανώτατο στέλεχος προκαταβολή 146.000 ευρώ χωρίς να προσκομιστούν παραστατικά για τα συγκεκριμένα ποσά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

canvas printing
top