Η εικόνα είναι γνώριμη στους περισσότερους. Μια γωνιά της καφετέριας είναι κατειλημμένη από το μηχάνημα με τα πολύχρωμα σχήματα και τα μεγάλα κουμπιά. Μπροστά του, απόλυτα παραδομένος στο θέαμα, βρίσκεται συνήθως ένας άντρας, ο οποίος «ταΐζει» το αδηφάγο μηχάνημα με κέρματα. Η σκηνή αυτή, από ό,τι φαίνεται, θα επανέλθει στα διάφορα στέκια, μόνο που αυτή τη φορά οι «κουλοχέρηδες» θα είναι νόμιμοι. Η κυβέρνηση ύστερα από διαδοχικές καταδίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κάτω από τη δημοσιονομική πίεση επαναφέρει το προσεχές χρονικό διάστημα τον... «ληστή με το ένα χέρι».
Αναδημοσίευση από το Βήμα της 4/8/2010
«Οι πληροφορίες μιλάνε για 50.000 μηχανήματα, προκειμένου να σωρεύσουν στα κρατικά ταμεία 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει μια αναλογία 1 μηχάνημα ανά 250 άτομα. Καταλαβαίνετε την οικονομική αφαίμαξη και τις κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση. Εμείς αντιδρούμε στην καζινοποίηση της Ελλάδας» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών δικηγόρος κ. Μιχάλης Κωνσταντίνου.
Πέρα από το καινούργιο τυχερό παιχνίδι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη νομιμοποίηση του διαδικτυακού τζόγου. Ο τζόγος στο Ιnternet κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Φαίνεται πως και στην Ελλάδα οι κρατικές αρχές επιλέγουν τη λύση της νομιμοποίησης, αφού καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος του φαινομένου, ενώ τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό έσοδο.
Από το 2006 η Ελλάδα πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο 31.536 ευρώ, αφού η απαγόρευση του 2002 είχε κριθεί αντίθετη με τις κοινοτικές διατάξεις. Σήμερα η Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδας (ΟΣΗΠΕ), η οποία είχε προσφύγει κατά της απαγόρευσης, φαίνεται έτοιμη να διεκδικήσει ένα κομμάτι από τις άδειες που θα δοθούν. «Από το 2002 ουσιαστικά φυτοζωούμε» λέει ο κ. Αντώνης Κρυσταλλάκος , πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος με ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Αν τελικά τα τυχερά παιχνίδια γίνουν νόμιμα, θα διεκδικήσουμε ένα πακέτο αδειών, για εμάς είναι λύση επιβίωσης» καταλήγει. Για την ΟΣΗΠΕ ιδιαίτερη σημασία έχει η μορφή του νέου τυχερού παιχνιδιού. «Εχουμε ζητήσει να υπάρξουν τα λεγόμενα παιχνίδια περιορισμένου κέρδους (ΑWΡ), τα οποία συνδυάζουν διασκέδαση με ελαφρύ τζόγο. Εχουμε προτείνει ανώτατο ποντάρισμα μισό ευρώ και ανώτατο κέρδος τα 100 ευρώ. Δεν θέλουμε τα λεγόμενα Video Lottery Τerminals,τα οποία έχουν τεράστια περιθώρια στο ποντάρισμα και επιπλέον δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Αντιθέτως, τα ΑWΡ λειτουργούν εκτονωτικά όσων αφορά το τζογάρισμα, δεν υπάρχουν μεγάλες απώλειες για τον παίκτη» λέει στο «Βήμα» ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών και γενικός γραμματέας της ΟΣΗΠΕ κ. Στέφανος Τσιακίρης.
Καθαροί πλέον από τον τζόγο
Σε κάποιους από τους συμπολίτες μας η ενασχόληση με τον τζόγο έχει αφήσει τα σημάδια της. Καθαροί πλέον, έχουν βρει καταφύγιο σε ομάδες αυτοβοήθειας, όπως είναι οι Ανώνυμοι Τζογαδόροι. «Ξεκίνησα να παίζω σε καζίνο το 1985, στην αρχή πιο σπάνια, σιγά σιγά όμως άρχισε ο εθισμός. Δεν είχα κανέναν έλεγχο, έλεγα ότι θα παίξω ένα Χ ποσό και έπαιζα το δεκαπλάσιο. Επρεπε να φτάσω στον πάτο, κόντεψε να με δείρει ο γιος μου, κατέστρεψα τη δουλειά μου, έχω πολλά χρέη ακόμα, για να καταλάβω τι μου έχει συμβεί» δηλώνει ο «Βαγγέλης». «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ο ίδιος το πρόβλημά σου. Οσο δεν το αποδέχεσαι δεν υπάρχει σωτηρία» συμπληρώνει. Η μεγαλύτερη βοήθεια που προσφέρουν αυτές οι ομάδες είναι ότι ο εξαρτημένος βρίσκει ανθρώπους με κοινές εμπειρίες για να τις μοιραστεί. «Οποιοσδήποτε πήγαινε να με συμβουλεύσει, ακόμη και σωστά πράγματα να έλεγε, δεν τον άκουγα, η αντίδρασή μου ήταν “δεν ξέρεις εσύ, δεν έχεις περάσει όσα εγώ”. Στην ομάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ξέρεις ότι ο άλλος έχει βρεθεί στην ίδια θέση» τονίζει ο «Τάσος».
Οι περισσότεροι από τους πρώην εξαρτημένους συνομιλητές μας δεν θεωρούν ότι το καινούργιο τυχερό παιχνίδι θα αλλάξει ιδιαίτερα τα πράγματα. «Ο τζόγος είναι παντού. Νόμιμο ή παράνομο, μπορείς να τον βρεις οπουδήποτε. Θεωρώ ότι αν είναι να υπάρχει, καλύτερα να ελέγχεται από το κράτος, γιατί η παρανομία εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για τον μανιακό παίκτη» λέει ο «Σάκης». Παρ΄ όλα αυτά, η εγκατάσταση του νέου παιχνιδιού δεν φαίνεται εκ πρώτης να βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των πολιτών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της VΡRC για λογαριασμό της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών, το 77% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την εγκατάσταση τυχερών παιχνιδιών («φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες») σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας.
Η γνώμη του ειδικού
O ψυχολόγος-ερευνητής κ. Δημήτρης Τσερπέλης εργάζεται στην Κλινική Λυράκου βοηθώντας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού στον τζόγο. « Στο πρώτο στάδιο τηςθεραπείας προβλέπεται η αποχή του εθισμένου με πρακτικούς τρόπους, όπως είναι η απαγόρευση εισόδου στα καζίνα, το πάγωμα των λογαριασμών του στις σελίδες ηλεκτρονικού τζόγου και η διαχείριση των οικονομικών του από κάποιο τρίτο άτομο εμπιστοσύνης. Παράλληλα, παρέχεται ατομική και ομαδική θεραπεία, που έχει στόχο να βρεθούν τρόποι να απέχει οριστικά από τον τζόγο ο θεραπευόμενος» εξηγεί.
Η εμπειρία του εξωτερικού δείχνει ότι τα «φρουτάκια» μπορεί να δημιουργήσουν έντονες κοινωνικές συνέπειες. «Στο Βέλγιο, όπου τυγχάνει να γνωρίζω την περίπτωση, τα “φρουτάκια” εγκαταστάθηκαν με την προϋπόθεση να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους παίκτες. Δεν άφηναν μεγάλο περιθώριο κέρδους, ενώ προβλέπονταν και χαμηλά ανώτατα όρια στο ποντάρισμα. Γρήγορα όμως διαπιστώθηκε πως ο έλεγχος αυτού του είδους ήταν ουσιαστικά αδύνατος» τονίζει ο κ. Τσερπέλης.
ΠΗΓΗ: TVXS.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου