Ο Αύγουστος «βρέχει» αστέρια

Τα αυγουστιάτικα «πεφταστέρια» ξεκίνησαν, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους παρατηρητές του ουρανού. Χιλιάδες άτομα αναμένεται να συρρεύσουν το Σαββατοκύριακο σε ορεινά υπαίθρια παρατηρητήρια, για να θαυμάσουν από ψηλά το εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα της «Βροχής των Περσείδων».

Τι είναι οι Περσείδες
Τα «πεφταστέρια» αυτής της εποχής είναι υπολείμματα - σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του πριν από 18 χρόνια ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (Swift-Tutle) και βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα επηρεαζόμενα από το μαγνητικό σύστημα των πλανητών. Μία φορά τον χρόνο, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, η τροχιά τους διασταυρώνεται με αυτή της Γης, η οποία τα έλκει. Εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης, τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά». Αυτό ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι, σε περιοχές με καθαρό ουρανό και μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι συγκεκριμένοι διάττοντες ονομάστηκαν Περσείδες γιατί δείχνουν να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.

Οι πρώτοι φετινοί Περσείδες άρχισαν να πέφτουν με αργούς ρυθμούς από τις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15-16 Αυγούστου, με το φαινόμενο να κορυφώνεται στο διήμερο 12-13 του μηνός.

Τότε η «βροχή» αναμένεται με ρυθμό 60-70 Περσείδων την ώρα, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο ρυθμός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να εξελιχθεί σε «καταιγίδα Περσείδων», φτάνοντας ακόμα και τα χίλια «πεφταστέρια» την ώρα.

Ο κομήτης Σουίφτ Τατλ, που ανακαλύφθηκε το 1862, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και περνά από τη γήινη «γειτονιά» περίπου κάθε 120-130 χρόνια.

Τελευταία φορά πέρασε το 1992 και η επόμενη επίσκεψή του αναμένεται το 2.126.


ΕΘΝΟΣ, 5/8/2010




canvas printing
top