Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, με το οποίο προωθείται η είσοδος των ιδιωτών στη ΔΕΗ, κατατέθηκε την Πέμπτη στο υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο μία απόφαση του Αρείου Πάγου έχει προλειάνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Η απόφαση προβλέπει ουσιαστικά την ενσωμάτωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στις 12 Δεκεμβρίου του 2010, με την οποία καταρρίπτεται ένα βασικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και σχετίζεται με την ενσωμάτωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων (ΟΑΠ ΔΕΗ) στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ΑΕ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», ο νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο, έναντι αυτής της ενσωμάτωσης, αναλαμβάνει να καλύπτει, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα ετήσια ελλείμματα του ΟΑΠ ΔΕΗ, γεγονός που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Ωστόσο, η πώληση ενός ακινήτου της ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο στις 29/12/1999 αποτέλεσε αφορμή για να παρθεί μία απόφαση που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα κατάσταση.

Ο ΟΑΠ στράφηκε κατά τη ΔΕΗ ΑΕ για την πώληση του ακινήτου με την κατηγορία ότι η επιχείρηση δεν είχε την κυριότητά του.Ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να αποφασίσει αν τελικά η ΔΕΗ ΑΕ είχε την κυριότητα του ακινήτου ή αν το ακίνητο περιήλθε κατά κυριότητα, βάσει του νόμου 2773/9 στον ΟΑΠ. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η περιουσία του ΟΑΠ περιήλθε στη ΔΕΗ ΑΕ, ενσωματώθηκε στη περιουσία της και έναντι αυτής θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλιστικών εισφορών.

Μόνη εξαίρεση των παγίων που παρέμειναν στον ΟΑΠ, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, αποτελούν όσα πάγια αναφέρονται ρητά. Η εν λόγω απόφαση εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς αίρει κάθε επιφύλαξη των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τυχόν μελλοντικές διεκδικήσεις του ΟΑΠ.


ΠΗΓΗ: TVXS.gr


canvas printing
top