Με νέα εμφάνισή του απάντησε ο Μουαμάρ Καντάφι στη «διορία» 72 ωρών για να παραιτηθεί που ανακοίνωσαν χθες οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές. Ο επί 41 χρόνια ηγέτης της Λιβύης εκτίμησε πως οι αντάρτες έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου από την Αλ Κάιντα» και επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για την λαϊκή εξέγερση εναντίον του, σε ξένες δυνάμεις και ειδικά στη Γαλλία. Ομπάμα - Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία ότι πρέπει να τερματιστεί η βία στη Λιβύη. Η Ε.Ε διερευνά το ενδεχόμενο αποστολής για συνδρομή των επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων στη Λιβύη, με «μία πιθανή ανάμειξη της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε αργά τη νύχτα στην κρατική τηλεόραση δηλώνοντας πως «παραπλανημένες και παράλογες ομάδες» ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη βία που ματώνει τη Λιβύη. Ο επί 41 χρόνια ηγέτης της Λιβύης έκανε λόγο για «συνωμοσία» με στόχο την μετατροπή της Λιβύης σε αποικία. Ως απόδειξη των λεγομένων του εμφάνισε το γεγονός ότι οι δυνάμεις του συνέλαβαν «αρκετούς ξένους» σε επιχείρηση την περασμένη Δευτέρα: «Χθες στο τζαμί που κατέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας, υπήρχαν όπλα, μέχρι και αλκοόλ υπήρχε. Ορισμένοι από αυτούς ήταν από το Αφγανιστάν, άλλοι από την Αίγυπτο, άλλοι από την Αλγερία, προκειμένου να παραπλανήσουν τα παιδιά μας».
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: «Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία». Σε άλλη ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: «θα δούμε», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές «επισκέψεις» στην Ευρώπη, όταν «όλα αυτά τελειώσουν».
Νωρίτερα, ο Καντάφι πραγματοποίησε και αστραπιαία εμφάνιση στο ξενοδοχείο όπου τον περίμεναν επί ώρες δεκάδες ξένοι ανταποκριτές. Εν τέλει, ο Λίβυος ηγέτης παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι και αποχώρησε από πλαϊνή έξοδο του κτιρίου χωρίς να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε πως η επιβολή από το ΝΑΤΟ ζώνης μη-πτήσης πάνω από τη χώρα του θα αποτελέσει κήρυξη πολέμου κατά της Λιβύης. Ο Λίβυος αξιωματούχος απαίτησε επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να αποδεχθούν το νέο πρέσβη της Λιβύης στον ΟΗΕ.
Ενδεχόμενο αποστολής της Ε.Ε. στη Λιβύη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης της περιοχής και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
Οι στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στη Γαλλία, η Άστον είπε ότι η Ε.Ε διερευνά (το ενδεχόμενο αποστολής) «σε μία συνετή βάση σχεδιασμού» με «μία πιθανή ανάμειξη της ΚΕΠΠΑ». «Αυτή η ανάμειξη θα σήμαινε τη συνδρομή στις προσπάθειες εκκένωσης της περιοχής και στις ανθρωπιστικές προσπάθειες», εξήγησε η Άστον.
Η κ.Άστον δεν ανέφερε την πιθανότητα επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού- ένα ενδεχόμενο υπό συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω πληροφοριών που αναφέρουν ότι η Βρετανία και η Γαλλία επιδιώκουν την επιβολή του με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι η αποστολή της ΚΕΠΠΑ «θα πρέπει να αναλυθεί πολύ προσεκτικά» και θα «χρειαζόταν κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την εντολή, τις πηγές και τους στόχους της». «Αυτή η διαδικασία», είπε στους ευρωβουλευτές, «είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενόψει της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε για τη Λιβύη αύριο Πέμπτη και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε την Παρασκευή, η οποία είναι θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και κυρίως στη Λιβύη.
Ομπάμα – Κάμερον: Να τερματιστεί η βία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ ότι πρέπει να τερματιστεί η βία στη Λιβύη. «Συμφωνήθηκε να πιέσουν, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, για πιθανές αποκρίσεις όπως επιτήρηση, ανθρωπιστική βοήθεια, εμπάργκο όπλων και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» αναφέρει το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει την επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως είναι σημαντικό αυτό να μην είναι μόνον μία προσπάθεια υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. «Θέλουμε να δούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πιστεύω πως είναι σημαντικό αυτό να μην αποτελέσει μία αμερικανικής πρωτοβουλίας προσπάθεια, διότι προέρχεται από τον ίδιο τον λαό της Λιβύης. Αυτό δεν πηγάζει έξωθεν, δεν έρχεται από κάποια δυτική δύναμη, ή κάποια χώρα του Κόλπου που υπαγορεύει "να, τι πρέπει να κάνετε"», ανέφερε. Η ίδια τόνισε επίσης πως έχει μεγάλη σημασία να λάβει ο ίδιος ο ΟΗΕ μία απόφαση για το τι θα πράξει αναφορικά με τη Λιβύη και όχι να το κάνουν οι ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Καντάφι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, κατά την οποία ο πρώτος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαβιβάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες, πως «οποιαδήποτε επιβουλή» κατά της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της βόρειας Αφρική αλλά και της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, το προσωπικό αεροσκάφος του Καντάφι εμφανίστηκε στις 11.24 το πρωί της Τετάρτης στο FIR Αθηνών. Το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Τρίπολη-Κάιρο εξήλθε 10 λεπτά αργότερα και εισήλθε στο FIR Αιγύπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες επέβαιναν 2 άτομα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους. Το εν λόγω αεροσκάφος έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Λευκορωσία έως την Ιορδανία.
«Αργήσαμε να αντιδράσουμε»
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμά πως η χώρα του και η Ευρώπη «άργησαν να αντιδράσουν» στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και θεωρεί απίθανο «να μην κάνουν τίποτε» στη Λιβύη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Liberation. «Αργήσαμε να αντιδράσουμε, η Ευρώπη μάλιστα επέδειξε μια ένοχη βραδύτητα, έστω κι αν η κα Άστον (επικεφαλης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) πήγε στην Τύνιδα πριν ακόμη από τους γάλλους αξιωματούχους», δήλωσε ο Κουσνέρ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα.
«Η επιβολή της ζώνης αυτής απαιτεί μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλιώς θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με τον πόλεμο στο Ιράκ» είπε και πρόσθεσε ότι η εγκαθίδρυση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού «απαιτεί σε κάθε περίπτωση μεγάλα ναυτικά όπως και αεροπορικά μέσα και σημαίνει επίσης βομβαρδισμούς με στόχο τις αντιαεροπορικές άμυνες».
Συνεχίζονται οι μάχες
Στο μεταξύ, η αεροπορία συνέχισε και χθες τους βομβαρδισμούς πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Σήμερα, υπάρχουν αναφορές για ελεύθερους σκοπευτές σε οροφές κτιρίων της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς και για εισβολές καθεστωτικών σε σπίτια πολιτών τους οποίους δολοφονούν, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Οι μάχες εντείνονται στην Ρας Λανούφ, την πετρελαιοπαραγωγό πόλη-κλειδί στο κέντρο της χώρας, η οποία βρέθηκε χθες στο στόχαστρο πολλών αεροπορικών επιδρομών. Η πόλη Αζ Ζαουίγια παραμένει υπό πολιορκία ενώ καθεστωτικές επιθέσεις δέχονται οι πόλεις Μιζουράτα και Μπιν Τζαουάντ.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, τουλάχιστον 215.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες.
ΠΗΓΗ: TVXS.gr