Νόμιμη, με δικαστική απόφαση, η γυμνή πεζοπορία

Ένας νεαρός άνδρας στέκεται πάνω σε ένα ελβετικό βουνό, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων. Είναι κουρασμένος, ταλαιπωρημένος και... γυμνός. Ατενίζει όμως με άλλο μάτι τις Άλπεις που ορθώνονται αγέρωχες απέναντί του, νιώθοντας δικαιωμένος.

Άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», Σάββατο 03/04/2010

Είναι ένας Ελβετός αλπινιστής που επιθυμεί να παραμείνει ακόμη και σήμερα ανώνυμος. Όχι μόνο διεκδίκησε και πέτυχε δικαστικά την αθώωσή του για πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή έκανε ορειβασία γυμνός, αλλά κατάφερε να καταργήσει οριστικά τον σχετικό νόμο που απαγόρευε αυτό το ασυνήθιστο χόμπι. Έτσι πλέον στην Ελβετία δεν θα πηγαίνει μόνο η τρέλα, αλλά και η... γύμνια στα βουνά. Την απαγόρευση στους γυμνιστές να κάνουν ορειβασία είχε επιβάλει το 2008 το ελβετικό καντόνι του Απεντσελ Ινερχόντεν, μια περιοχή τόσο συντηρητική ώστε, για παράδειγμα, έδωσε το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες μόλις το 1990. Ωστόσο ο ντόπιος πληθυσμός είχε αρχίσει να δυσανασχετεί βλέποντες τις ορδές των Ελβετών και Γερμανών, κυρίως, τουριστών να παίρνουν... τα βουνά τους τσιτσίδι.

Ο Ελβετός φυσιολάτρης είχε συλληφθεί πριν από δύο χρόνια στο Απεντσελ να περπατά γυμνός και του είχε επιβληθεί πρόστιμο 133 ευρώ. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία της Ελβετίας υποστηρίζει όμως ότι η γυμνή εμφάνιση σε δημόσιους χώρους δεν είναι έγκλημα. Επικαλούμενος λοιπόν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και όχι τις τοπικές αποφάσεις του καντονιού ή τους κανόνες της ηθικής, κατέθεσε έφεση, κερδίζοντάς την.

«Δεν είμαστε ανώμαλοι ή επιδειξίες, όπως μας έχουν περιγράψει, ούτε ανεβαίνουμε στα βουνά προκειμένου να επιδοθούμε σε σεξουαλικά όργια. Μας αρέσει απλώς να κάνουμε ορειβασία χωρίς ρούχα. Χαίρομαι που ο ελβετικός λαός τελικώς μας εκχώρησε την ελευθερία να περπατάμε γυμνοί» τονίζει ο, δικαιωμένος πλέον, γυμνιστής.

Τόσο ο ορειβατικός όσο και ο κολυμβητικός γυμνισμός αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλή χόμπι στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελβετία. Ειδικά μάλιστα στη Σαξονία της Γερμανίας το πλήθος των θαυμαστών της ορειβατικής πεζοπορίας είναι τόσο μεγάλο ώστε ο Χανς Λούντβιχ, ιδιοκτήτης κάμπινγκ και εστιατορίου στο χωριό Ντάνκεροντε, προέβη πριν από λίγο καιρό σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία. Κατασκεύασε στο βουνό Χαρζ το πρώτο επίσημο μονοπάτι πεζοπορίας, μήκους 18 χιλιομέτρων, αποκλειστικά για τους σχεδόν 12 εκατομμύρια Γερμανούς που δηλώνουν γυμνιστές. Έτσι, από εδώ και στο εξής όσοι Γερμανοί επιθυμούν να απολαμβάνουν το περπάτημα στη φύση εν αδαμιαία περιβολή θα μπορούν να το κάνουν σε ένα ειδυλλιακό, αν και ελαφρώς απομονωμένο, περιβάλλον, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των υπόλοιπων φυσιολατρών που ενοχλούνται από τη θέα του γυμνού ανθρώπινου σώματος.

Πετάξτε τα ρούχα σας!

4 Στο όρος Χαρζ της Σαξονίας, στη Γερμανία, βρίσκεται το πρώτο επίσημο μονοπάτι γυμνής πεζοπορίας, μήκους 18 χιλιομέτρων. 4 Ο ΣκωτσέζοςΣτίβεν Γκάου , γνωστός και ως «Γυμνός δρομέας», έχει περπατήσει σχεδόν σε όλη τη Βρετανία εν αδαμιαία περιβολή και έχει συλληφθεί πολλάκις για αυτό.

4 Στις 21 Ιουνίου οι ΗΠΑ γιόρτασαν την «Παγκόσμια Ημέρα Γυμνής Πεζοπορίας» και χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στα αμερικανικά βουνά όπως τους γέννησε η μητέρα τους.

4 Η βρετανική οργάνωση «Ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου» (Freedom Τo Βe Υourself) συστήθηκε το 1999 για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυμνιστών.

1 σχόλια:

vouno tou mexikou είπε...

des edo exei tosa mousia kai ein atrixos..dn paizei..


canvas printing
top