Μέσα στην ελληνική «μιζέρια» υπάρχουν κάποιοι τομείς που δεν το βάζουν κάτω και επιμένουν να οδηγούν την πρόοδο. Δεν ασχολούνται με μνημόνια, ούτε μίζες και θέματα κάτω από το τραπέζι. Ασχολούνται με την επιστήμη τους, για αυτό που έδωσαν και τον όρκο.
Σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαστήματος λαμβάνουν μέρος έλληνες επιστήμονες από τοπανεπιστήμιο Αθηνών.
Συμμετέχουν στην κατασκευή ενός...
ηλιακού στεμματογράφου για την.... παρακολούθηση του στέμματος του ήλιου και θα αναλύσουν πως οι ηλιακές εκρήξεις επηρεάζουν τον καιρό στη γη.
Οι έλληνες ερευνητές ανήκουν κυρίως στο τμήμα αστρονομίας και αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών ενώ όλο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.
Τα όργανα που θα κατασκευάσουν οι έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε δύο ερευνητικά μη επανδρωμένα διαστημόπλοια και θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.
Στη θερμοπυρηνική ενέργεια που παράγεται στο κέντρο του Ήλιου οφείλουν την ύπαρξή τους η ανθρωπότητα και κάθε μορφή ζωής πάνω στη Γη.
Συγχρόνως όμως αυτή η ενέργεια είναι και επικίνδυνη, τροφοδοτώντας την εκρηκτική ηλιακή δραστηριότητα.
Γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απροειδοποίητες κολοσσιαίες εκρήξεις του ιονισμένου αερίου (πλάσματος) του Στέμματος και μετατρέπεται σε αφιλόξενο χώρο.
Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο της δραστηριότητάς του έχουμε αρκετές τέτοιες εκτινάξεις στρεμματικού πλάσματος κάθε ημέρα, που επηρεάζουν σημαντικά τον λεγόμενο Διαστημικό Καιρό και τη Γη. Ο διαστημικός καιρός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τηλεπικοινωνίες, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει ακόμα και το κλίμα στη γη.
Ανεξάρτητες έρευνες μετεωρολόγων δείχνουν ότι όταν έχουμε το μέγιστο της ηλιακής ακτινοβολίας και σημειώνονται συχνά ηλιακές εκρήξεις, παρατηρούνται στη γη μεγάλοι περίοδο με καύσωνα και ξηρασία αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όργανα από τον ηλιακό Στεμματογράφο που ετοιμάζουν έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε μη επανδρωμένα διαστημόπλοια του προγράμματος «PROBA 3». Από εκεί θα παρατηρούν το ηλιακό Στέμμα και οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η κατανόηση των φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν σε αυτό.
Επίσης να γίνουν κατανοητές στους επιστήμονες όλες οι φυσικές διεργασίες που οδηγούν στις ισχυρές Στρεμματικές Εκτινάξεις Μάζας και στη δημιουργία του άστατου Διαστημικού Καιρού, με όλες τις επιπτώσεις για τη Γη και το Διάστημα.
http://fimotro.blogspot.com
Ένας νεαρός άνδρας στέκεται πάνω σε ένα ελβετικό βουνό, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων. Είναι κουρασμένος, ταλαιπωρημένος και... γυμνός. Ατενίζει όμως με άλλο μάτι τις Άλπεις που ορθώνονται αγέρωχες απέναντί του, νιώθοντας δικαιωμένος.
Άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», Σάββατο 03/04/2010
Είναι ένας Ελβετός αλπινιστής που επιθυμεί να παραμείνει ακόμη και σήμερα ανώνυμος. Όχι μόνο διεκδίκησε και πέτυχε δικαστικά την αθώωσή του για πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή έκανε ορειβασία γυμνός, αλλά κατάφερε να καταργήσει οριστικά τον σχετικό νόμο που απαγόρευε αυτό το ασυνήθιστο χόμπι. Έτσι πλέον στην Ελβετία δεν θα πηγαίνει μόνο η τρέλα, αλλά και η... γύμνια στα βουνά. Την απαγόρευση στους γυμνιστές να κάνουν ορειβασία είχε επιβάλει το 2008 το ελβετικό καντόνι του Απεντσελ Ινερχόντεν, μια περιοχή τόσο συντηρητική ώστε, για παράδειγμα, έδωσε το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες μόλις το 1990. Ωστόσο ο ντόπιος πληθυσμός είχε αρχίσει να δυσανασχετεί βλέποντες τις ορδές των Ελβετών και Γερμανών, κυρίως, τουριστών να παίρνουν... τα βουνά τους τσιτσίδι.
Ο Ελβετός φυσιολάτρης είχε συλληφθεί πριν από δύο χρόνια στο Απεντσελ να περπατά γυμνός και του είχε επιβληθεί πρόστιμο 133 ευρώ. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία της Ελβετίας υποστηρίζει όμως ότι η γυμνή εμφάνιση σε δημόσιους χώρους δεν είναι έγκλημα. Επικαλούμενος λοιπόν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και όχι τις τοπικές αποφάσεις του καντονιού ή τους κανόνες της ηθικής, κατέθεσε έφεση, κερδίζοντάς την.
«Δεν είμαστε ανώμαλοι ή επιδειξίες, όπως μας έχουν περιγράψει, ούτε ανεβαίνουμε στα βουνά προκειμένου να επιδοθούμε σε σεξουαλικά όργια. Μας αρέσει απλώς να κάνουμε ορειβασία χωρίς ρούχα. Χαίρομαι που ο ελβετικός λαός τελικώς μας εκχώρησε την ελευθερία να περπατάμε γυμνοί» τονίζει ο, δικαιωμένος πλέον, γυμνιστής.
Τόσο ο ορειβατικός όσο και ο κολυμβητικός γυμνισμός αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλή χόμπι στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελβετία. Ειδικά μάλιστα στη Σαξονία της Γερμανίας το πλήθος των θαυμαστών της ορειβατικής πεζοπορίας είναι τόσο μεγάλο ώστε ο Χανς Λούντβιχ, ιδιοκτήτης κάμπινγκ και εστιατορίου στο χωριό Ντάνκεροντε, προέβη πριν από λίγο καιρό σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία. Κατασκεύασε στο βουνό Χαρζ το πρώτο επίσημο μονοπάτι πεζοπορίας, μήκους 18 χιλιομέτρων, αποκλειστικά για τους σχεδόν 12 εκατομμύρια Γερμανούς που δηλώνουν γυμνιστές. Έτσι, από εδώ και στο εξής όσοι Γερμανοί επιθυμούν να απολαμβάνουν το περπάτημα στη φύση εν αδαμιαία περιβολή θα μπορούν να το κάνουν σε ένα ειδυλλιακό, αν και ελαφρώς απομονωμένο, περιβάλλον, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των υπόλοιπων φυσιολατρών που ενοχλούνται από τη θέα του γυμνού ανθρώπινου σώματος.
Πετάξτε τα ρούχα σας!
4 Στο όρος Χαρζ της Σαξονίας, στη Γερμανία, βρίσκεται το πρώτο επίσημο μονοπάτι γυμνής πεζοπορίας, μήκους 18 χιλιομέτρων. 4 Ο ΣκωτσέζοςΣτίβεν Γκάου , γνωστός και ως «Γυμνός δρομέας», έχει περπατήσει σχεδόν σε όλη τη Βρετανία εν αδαμιαία περιβολή και έχει συλληφθεί πολλάκις για αυτό.
4 Στις 21 Ιουνίου οι ΗΠΑ γιόρτασαν την «Παγκόσμια Ημέρα Γυμνής Πεζοπορίας» και χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στα αμερικανικά βουνά όπως τους γέννησε η μητέρα τους.
4 Η βρετανική οργάνωση «Ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου» (Freedom Τo Βe Υourself) συστήθηκε το 1999 για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυμνιστών.
Πλούσιοι και φτωχοί... το χάσμα του πλούτου διευρύνεται στο Βερολίνο και οι ευκατάστατοι «θωρακίζουν» τους εαυτούς τους μέσα σε κλειστές, «ασφαλείς» κοινότητες.
Πίσω από τη γέφυρα Glienicker στο Potsdam βρίσκεται μια πινακίδα που δεν είναι εύκολο να τη δει κανείς. «Η Γερμανία και η Ευρώπη ήταν χωρισμένη στο σημείο αυτό έως τις 18:00 της 10ης Νοεμβρίου του 1989». Πάνω από 20 χρόνια αργότερα στην Berliner Strasse 74-77a, υπάρχει μια ηλεκτρική πύλη περίπου 100 μέτρα μακριά από την πινακίδα. Στην πύλη υπάρχει ένα κουμπί κι ένας πίνακας για τα ονόματα των κατοίκων. Δεν υπάρχει όμως κανένα όνομα σε αυτόν.
Υπάρχει κι ένα κουμπί που γράφει «Ruf» δηλαδή «Call». Αν κάποιος το πιέσει, μια κάμερα ξεκινά να τραβάει κι ένας θυρωρός απαντά. Αν διαπιστώσει το όνομά εκείνου που θέλει να μπει στον κατάλογο η πύλη ανοίγει επιτρέποντας σε λίγους να εισέλθουν στην κοινότητα Arkadien. Πρόκειται για το «επιχρυσωμένο κλουβί» του Potsdam και την πρώτη κλειστή, περιφραγμένη κοινότητα της Γερμανίας.
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, οι πύλες παίρνουν τη θέση του στη Γερμανία. Αυτή τη φορά τα σύνορα δεν είναι μεταξύ Ανατολής και Δύσης αλλά μεταξύ πλούσιων και λιγότερο πλούσιων. Κλειστές κοινότητες με καλά φυλασσόμενα οικιστικά συγκροτήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Potsdam, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τη Λειψία. Οι πλούσιοι ζουν στην πόλη στην οποία όμως κλείνουν την πόρτα. Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, ηλεκτρικά εμπόδια, αισθητήρες και φύλακες. Αυτό που μπορεί κανείς να δει στο Λος Άντζελες, το Σάο Πάολο και τη Μόσχα έχει πλέον φτάσει στη Γερμανία.
Οι κλειστές κοινότητες είναι κοινός τόπος εδώ και πολύ καιρό στη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ζουν σε τέτοιες κοινότητες, η εξάπλωση της φτώχιας είναι μεγάλη και η ασφάλεια γίνεται όλο και πιο σημαντικό ζήτημα. «Είναι σημαντικό να καλύπτεις τα νώτα σου» δηλώνει ο Πίτερ Μπράουν, κάτοικος της γερμανική κλειστής κοινότητας Arkadien. Η οικογένειά του ξοδεύει 1300 ευρώ το μήνα μόνο για την ασφάλεια της. Όταν το αυτοκίνητο της οικογένειας πλησιάζει στην πύλη, αυτή το αναγνωρίζει και ανοίγει. Κατόπιν κλείνει πίσω τους. Τότε μπορούν να χαλαρώσουν. «Τότε αισθάνομαι ελεύθερη» δηλώνει η Άντρεα Μπράουν.
Ο καθηγητής Georg Glasze του Γεωγραφικού Ινστιτούτου του Erlangen κάνει έρευνες σε όλο τον κόσμο για τις κλειστές κοινότητες. Οι υπό παρακολούθηση περιφραγμένες κατοικίες έχουν ήδη φτάσει και στην Πολωνία. Στη Βαρσοβία για παράδειγμα κλειστές κοινότητες δημιουργούνται κοντά σε εργατικές κατοικίες από μπετόν. Σύμφωνα με τον Glasze, οι κλειστές κοινότητες «σπάνε» τις πόλεις στα δυο, οδηγώντας τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού στα προάστια.
ΠΗΓΗ: TVXS.gr
Εξοικονόμηση χρημάτων με κάθε τρόπο προστάζει και για τη δημόσια εκπαίδευση το μνημόνιο, οδηγώντας στη δραματική συρρίκνωση της. Συγχωνεύσεις υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, κλείσιμο μονοθέσιων και ολιγοθέσιων σχολείων, μείωση χρηματοδότησης και διορισμών, αξιολογήσεις και διεύρυνση ωραρίου των εκπαιδευτικών είναι μερικές από τις αποφάσεις του υπουργείου.
Το κείμενο εργασίας που απέστειλε την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας στα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, στις οργανώσεις των υπαλλήλων του υπουργείου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων ζητούσε την κατάθεση προτάσεών τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει άμεσα, καθώς η δανειακή σύμβαση με την τρόικα πιέζει για μειώσεις εξόδων και η πολύπαθη ελληνική δημόσια Παιδεία θα υποστεί τις συνέπειες.
Η συρρίκνωση με βάση το πορτογαλικό μοντέλο ξεκινά από το κλείσιμο εκατοντάδων μονοθέσιων και ολιγοθέσιων Δημοτικών σχολείων. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 2.000 ολιγοθέσια σχολεία, τη λειτουργία των οποίων επιβάλλουν ιδιαίτεροι γεωγραφικοί λόγοι όπως και συγκοινωνιακές δυσχέρειες που προκύπτουν λόγω καιρικών συνθηκών. Με το κλείσιμο πολλών από αυτά τα «ατροφικά» σχολεία, γονείς και μαθητές ορεινών περιοχών, νησιών της άγονης γραμμής, απομακρυσμένων οικισμών κλπ θα αντιμετωπίζουν καθημερινά το γολγοθά των μετακινήσεων.
Συγχωνεύσεις και περικοπές θα γίνουν και στη διοίκηση της εκπαίδευσης, σε όλα της τα επίπεδα. Από τις 40 γενικές διευθύνσεις του υπουργείου θα μείνουν περίπου 20, θα καταργηθούν και τα 295 γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενοποιούνται οι διευθύνσεις εκπαίδευσης των δύο βαθμίδων. Επίσης συγχωνεύονται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Μάλιστα το υπουργείο ήδη λειτουργεί σα να μην υπάρχουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, αναθέτοντας εργασίες όπως η «μελέτη εφικτότητας» του μοντέλου του Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά στα Λύκεια, σε ιδιωτικές εταιρίες ερευνών.
Το κείμενο εργασίας αναφέρεται σε «υπερβολικά μεγάλο αριθμό υφιστάμενων δομών διοίκησης», οι οποίες έχουν πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, καθιστώντας σαφές ότι το κίνητρο των αλλαγών αυτών είναι η τυφλή εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών.
Μιλά επίσης για μέτρα σε επίπεδο σχολικής μονάδας, όπως η ενίσχυση της αυτονομίας τους στον προϋπολογισμό και η διαχείριση των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες με βάση τις ανάγκες της κάθε μονάδας, μέσα από διαδικασία αυτοαξιολόγησης. Επίσης αναφέρεται σε «εξορθολογισμό του ωραρίου των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενοποίηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων και ενίσχυση των θεσμών κοινωνικής λογοδοσίας». Τα μέτρα αυτά θυμίζουν το αγγλοσαξονικό μοντέλο χρηματοδότησης των σχολείων ανάλογα με την απόδοσή τους, που οδήγησε στο κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων όπου εφαρμόστηκε.
Η αποτελεσματικότητα κάποιων μέτρων αμφισβητείται, καθώς οι συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις μπορεί να δημιουργήσουν διοικητικό χάος. Για παράδειγμα η ενοποίηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει ήδη οδηγήσει στην αχρήστευση του Ινστιτούτου. Ο ρόλος του θα είναι «διακοσμητικός», καθώς όταν μετατραπεί από ανεξάρτητη υπηρεσία σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δε θα έχει πια την αρμοδιότητα να εισηγείται για τα εκπαιδευτικά θέματα, αλλά θα περιορίζεται στην υλοποίηση αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ενώ πριν γνωμοδοτούσε για τα μείζονα θέματα σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως τα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, τώρα το εισηγητικό κομμάτι μεταφέρεται σε επιτροπές που θα συστήνει ο υπουργός Παιδείας.
Οι πολυάριθμες προτάσεις για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες τις παιδείας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, από τότε που ξεκίνησε προβολή των προτάσεων των υπουργών στην ιστοσελίδα της «ανοιχτής διακυβέρνησης», οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και σχόλια για κάθε πιθανό νομοσχέδιο, μεταρρύθμιση κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών στην ιστοσελίδα σχετικά με την πρόταση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου για κατάθεση μηχανογραφικών το Μάρτιο, οι οποίες τον έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση.
Ο κ. Πανάρετος έφτασε στο σημείο να επέμβει με νέα ανορθόδοξη πρόταση για την κατάθεση δύο μηχανογραφικών, ένα το Μάρτιο και ένα τον Ιούλιο. Η διαβούλευση στον ιστότοπο της ανοιχτής διακυβέρνησης λήγει στις 8 Δεκεμβρίου και φαίνεται ότι ο υφυπουργός δε θα επιμείνει στην πρότασή του.
Ζήτημα φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με την δημοφιλή ραδιοφωνική «Ελληνοφρένεια», η οποία συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα νούμερα ακροαματικότητας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Μετά τα όσα είπε χθες στον αέρα ο Θύμιος Καλαμούκης, παρουσιαστής της εκπομπής, περί των εξελίξεων στον Όμιλο και την «οικειοθελή μείωση μισθού» που ζήτησε η εργοδοσία, σήμερα μεταδόθηκε παλαιότερη ηχογραφημένη εκπομπή.
Η αντιπαράθεση των συντελεστών της εκπομπής με την εργοδοσία ξεκίνησε όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ευχαρίστησε τους εργαζομένους του Ομίλου Σκάι, που σε «αυτή τη δύσκολη για όλα τα ΜΜΕ περίοδο στήριξαν έμπρακτα την επιχείρηση, διασφαλίζοντας έτσι θέσεις εργασίας».
Παρέμβαση ομάδας 25 δημοσιογράφων και τεχνικών του ραδιοφώνου, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την «οικειοθελή» μείωση των αποδοχών τους, ωστόσο, άφησε άφωνο τον εφοπλιστή. Σύμφωνα με το Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του ραδιοφωνικού σταθμού Δήμητρα Κουντή, παρά την προσπάθεια του ίδιου του Αλαφούζου να τις απαγορεύσει να μιλήσει, ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου αλληλοβοήθειας των εργαζομένων. Τα χρήματα θα προέλθουν με αναλογική, ποσοστιαία βάση από τους μισθούς των εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν και θα είναι διαθέσιμα είτε για συναδέλφους τους που λόγω των περικοπών θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης είτε για τυχόν απολυμένους.
Εμβρόντητος, ο Αλαφούζος εγκατέλειψε την αίθουσα, τονίζοντας ότι μεταξύ αυτών που δεν υπέγραψαν βρίσκονται και «ακριβοπληρωμένοι» δημοσιογράφοι, φωτογραφίζοντας τον Θύμιο Καλαμούκη. Στους χώρους του ομίλου πάλι, μεταξύ των εργαζομένων κυκλοφορούσε το αστείο: «Ο Παναγόπουλος και ο Παπαχελάς είναι μαζί μας και δεν υπογράφουν».
Αμέσως μετά το περιστατικό, ο Θ. Καλαμούκης προχώρησε σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρήστο Παναγόπουλο, ζητώντας δημόσια αποκατάσταση του ονόματός του, ειδάλλως η «Ελληνοφρένεια, ζητάει τη λύση της συνεργασίας τους». «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος και ζητάω διόρθωση», τόνισε χαρακτηριστικά στον κ. Παναγόπουλο, ο οποίος του απάντησε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε συνάντηση του κ. Καλαμούκη με τον Γ. Αλαφούζο.
Το πρωί της Πέμπτης, η «Ελληνοφρένεια» μεταδόθηκε σε επανάληψη. Αιτία είναι ότι ο Θ. Καλαμούκης, μη έχοντας καταλήξει σχετικά με τις τελικές του αποφάσεις και πλήρως απογοητευμένος από το κλίμα, ζήτησε 2 μέρες άδεια.