Έδειραν τον Κορκονέα μέσα στις φυλακές

Συμφωνα λοιπον με αποκλειστικες πληροφοριες που εφτασαν στα χερια μας θυμα ξυλοδαρμου επεσε ο Ε. Κορκονεας ο οποιος ειχε πυροβολησει εν ψυχρω τον Αλ.Γρηγοροπουλο ( το συμβαν εγινε πριν απο περιπου 3-4ημερες), Συμφωνα λοιπον με τα στοιχεια ενας κρατουμενος ο οποιος εχει συλληφθει για συμμετοχη σε τρομοκρατικη οργανωση με το που ειδε τον Ε,Κορκονεα να αυλιζεται στο προαυλιο χωρο των Φυλακων Δομοκου του επιτεθηκε και αρχισε να τον χτυπαει. Οι δεσμοφυλακες ωσπου να καταλαβουν τι συμβαινει ο κρατουμενος ειχε ΄΄ριξει΄΄ αρκετες στον Κορκονεα, Ενω του ελεγε αρκετα πραγματα ενα απο αυτα ηταν οτι »θα πεθανεις γι αυτο που εκανες΄΄.

Μετα το περιστατικο ο Κορκονεας μεταφερθηκε σε αλλη πτερυγα των φυλακων ενω με εντολη του διεθυντη θα αυλιζεται αλλες ωρες απο αυτες που αυλιζονται οι αλλοι κρατουμενοι. Ενω ο κρατουμενος που επιτεθηκε στον Κορκονεα αναμενεται να περασει απο το πειθαρχικο της Φυλακης τις επομενες μερες, Ενω ο διεθυντης διεταξε Ενορκη Διοικητικη Εξεταση!

Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, με το οποίο προωθείται η είσοδος των ιδιωτών στη ΔΕΗ, κατατέθηκε την Πέμπτη στο υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο μία απόφαση του Αρείου Πάγου έχει προλειάνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Η απόφαση προβλέπει ουσιαστικά την ενσωμάτωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στις 12 Δεκεμβρίου του 2010, με την οποία καταρρίπτεται ένα βασικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και σχετίζεται με την ενσωμάτωση της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων (ΟΑΠ ΔΕΗ) στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ΑΕ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», ο νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο, έναντι αυτής της ενσωμάτωσης, αναλαμβάνει να καλύπτει, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα ετήσια ελλείμματα του ΟΑΠ ΔΕΗ, γεγονός που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Ωστόσο, η πώληση ενός ακινήτου της ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο στις 29/12/1999 αποτέλεσε αφορμή για να παρθεί μία απόφαση που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα κατάσταση.

Ο ΟΑΠ στράφηκε κατά τη ΔΕΗ ΑΕ για την πώληση του ακινήτου με την κατηγορία ότι η επιχείρηση δεν είχε την κυριότητά του.Ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να αποφασίσει αν τελικά η ΔΕΗ ΑΕ είχε την κυριότητα του ακινήτου ή αν το ακίνητο περιήλθε κατά κυριότητα, βάσει του νόμου 2773/9 στον ΟΑΠ. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η περιουσία του ΟΑΠ περιήλθε στη ΔΕΗ ΑΕ, ενσωματώθηκε στη περιουσία της και έναντι αυτής θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλιστικών εισφορών.

Μόνη εξαίρεση των παγίων που παρέμειναν στον ΟΑΠ, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, αποτελούν όσα πάγια αναφέρονται ρητά. Η εν λόγω απόφαση εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς αίρει κάθε επιφύλαξη των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τυχόν μελλοντικές διεκδικήσεις του ΟΑΠ.


ΠΗΓΗ: TVXS.gr

Αυτές τις μέρες διεξάγεται η ένορκη διοικητική εξέταση για τα αίτια θανάτου του 15χρονου Τάιλερ Κάσιντι, με την αστυνομία της Μελβούρνης να υποστηρίζει ότι στην ουσία ο άτυχος έφηβος «αυτοκτόνησε» παρά το γεγονός ότι τον «γάζωσαν» τέσσερις αστυνομικοί τον Δεκέμβριο του 2008, σε πάρκο του Northcote.

Από το πόρισμα της ένορκης ιατροδικαστικής εξέτασης θα κριθεί αν οι τέσσερις αστυνομικοί που πυροβόλησαν τον Κάσιντι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν για την πράξη τους.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου παιδιού, Κρίστοφερ Ντέιν κατηγόρησε την αστυνομία για αναλγησία. «Είναι ντροπή να επιχειρείται για άλλη μία φορά να ταπεινώσετε και να πληγώσετε την οικογένεια του Τάιλερ. Ο θάνατος του 15χρονου εφήβου ήταν ανθρωποκτονία, ίσως δικαιολογημένη ανθρωποκτονία αλλά όχι αυτοκτονία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέιν.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ένας από τους δράστες, ο αστυνομικός Κόλιν Ντοντς, είπε ότι λίγο μετά την άφιξη των πέντε αστυνομικών στο πάρκο του Νόρθκοτ της Μελβούρνης εκείνο το μοιραίο βράδυ, ο 15χρονος τον πλησίασε κουνώντας απειλητικά τα δύο μαχαίρια που είχε κλέψει από παραπλήσιο κατάστημα.

«Αρχικά προσπάθησα να τον ηρεμήσω αλλά αυτός συνέχισε να με πλησιάζει απειλητικά. Κρατούσε τα δύο μαχαίρια απειλητικά. Είχαμε ήδη δύο φορές ρίξει εναντίον του σπρέι για να τον ακινητοποιήσουμε και τον ικετεύαμε να πετάξει τα μαχαίρια, κάτι που όμως δεν έκανε. Καθώς με πλησίαζε, άρχισα να φοβάμαι για τη ζωή μου. Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα ότι ακόμα και αν του έριχνα σπρέι δεν θα κατάφερνα να τον ακινητοποιήσω και τράβηξα το όπλο μου. Άρχισα να υποχωρώ προς τα πίσω και έριξα μία σφαίρα στο έδαφος. Προς στιγμή ο Τάιλερ τα έχασε, αλλά μόνο για κλάσματα δευτερολέπτου. Στη συνέχεια έριξα άλλη μία σφαίρα στα πόδια του, αλλά αυτός συνέχισε να έρχεται προς το μέρος μου. Έκρινα πλέον ότι για να τον σταματήσω έπρεπε να τον πυροβολήσω στο στήθος. Του έριξα περισσότερες από μία σφαίρα έως ότου να τον δω να πέφτει στο έδαφος» είπε ο Ντοντς.


Πρόταση νόμου κατέθεσε το ΛΑΟΣ για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι σε υπαίθριες συναθροίσεις και τον «εξορθολογισμό του πλαισίου διαδηλώσεων και πορειών στα αστικά κέντρα».

Το ΛΑΟΣ επικαλούμενο το άρθρο 11 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υποστηρίζει ότι υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αποτέλεσμα αυτής της κατάχρησης είναι η παραβίαση άρθρων του Συντάγματος που προστατεύει την επαγγελματική ελευθερία, την ελεύθερη συμμετοχή του πολίτη στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου (αρθ. 5 παρ. 1 Σ), αλλά και το δικαίωμά του να κινείται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς σε όλη την επικράτεια (αρθ. 5 παρ. 4 Σ) και το δικαίωμα εργασίας όλων των εργαζομένων (αρθ. 22 παρ. 1 Σ).

«Από την διατύπωση της συνταγματικής επιταγής καθίσταται σαφές ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν είναι απόλυτο, αλλά μπορεί αιτιολογημένα να περιοριστεί: Συγκεκριμένα αφορά α) μόνο στους Έλληνες πολίτες (ρητή διατύπωση παρ. 1), β) οι συναθροίσεις πρέπει να διενεργούνται ησύχως και χωρίς όπλα και γ) στις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δημόσια ασφάλεια και η ομαλή κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου (παρ. 2). Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με τη διενέργεια πορειών και διαδηλώσεων δεν μπορεί να ασκείται καταχρηστικά, όπως ρητά αναφέρεται στο αρθ. 25 παρ. 3 Σ η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται, πράγμα που, άλλωστε, ισχύει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες», αναφέρει το ΛΑΟΣ.

Στην πρόταση νόμου του ΛΑΟΣ εξειδικεύεται η παράγραφος 2 του αρθ. 11 του Συντάγματος, καθορίζονται οι όροι των υπαίθριων συναθροίσεων, ώστε να μένει πάντα ελεύθερη δίοδος στις λεωφόρους και οδούς, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κινούνται ελεύθερα και ο εμπορικός κόσμος να μην καταστρέφεται, απαγορεύεται η συμμετοχή ατόμων με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά στις δημόσιες συναθροίσεις και καθορίζεται η ευθύνη των διοργανωτών που δε θα τηρήσουν τα άρθρα του παρόντος.

Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, απέδειξε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Επίσης, έδειξε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη. Το άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα και πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για να αρθεί το απρατχάιντ σε βάρος των ξένων εργατών που ζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν πρέπει να χωρεί αμφιβολία ότι η αυταπάρνηση των 300 άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο ελπίδας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (και ήταν πολλοί...) στήριξαν αυτόν το δύσκολο αγώνα από τη Νομική έως τα νοσοκομεία. Μα πάνω απ' όλα, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε με σεβασμό τους 300 αγωνιστές για τους οποίους μπορεί να περηφανεύεται όλη η εργατική τάξη.

Αθήνα 9/3/11

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

http://hungerstrike300.espivblogs.net/


Η τελική πρόταση κινείται στη βάση του καθεστώτος ανοχής, το οποίο όμως θα ανανεώνεται μέχρι να μπορέσουν να μπουν σε διαδικασία νομιμοποίησης, αφού έχουν κλείσει τον αριθμό ετών που χρειάζεται. Η κατεύθυνση είναι να μειωθούν τα έτη αυτά από τα 12 που είναι σήμερα, μάλλον στα 8. Ταυτόχρονα, οι μετανάστες σε αυτό το καθεστώς θα έχουν δικαιώμα επιστροφής στη χώρα τους για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και πρόσβαση στην εργασία.

Επιβεβαιώθηκε ακόμα η μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής, ενώ συζητήθηκε η διαδικασία επανένταξης στο καθεστώς νομιμότητας όσων μεταναστών είχαν εκπέσει από αυτό τα προηγούμενα χρόνια καθώς δεν συμπλήρωναν τα αναγκαία ένσημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο τους 300 απεργούς πείνας, αλλά βελτιώνουν σημαντικά τη θέση για χιλιάδες άλλους μετανάστες χωρίς χαρτιά της χώρας μας.

Τα παραπάνω είναι αρχικές πληροφορίες και αναμένονται δηλώσεις της κυβέρνησης και η απόφαση των απεργών πείνας. Ωστόσο, στους χώρους της απεργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται ήδη κόσμος και το κλίμα είναι πανηγυρικό, με πολλούς να μιλάνε για νίκη της απεργίας πείνας.

Άρης Σειρηνίδης, πολιτικός κρατούμενος 10/02/2011

“ Αν είναι, λοιπόν, κάτι που δίνει υπόσταση στο κατηγορητήριο, αυτό δεν είναι το γενετικό υλικό που ανιχνεύτηκε σε μια από τις διάσπαρτες μάσκες που βρέθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων εξ αιτίας των επεισοδίων των προηγούμενων ημερών, αλλά η πολιτική γενετική μου ύλη, η παρουσία μου σε εκείνη την πλευρά του οδοφράγματος που ορίζει η ταξική μου θέση και συνείδηση, ενάντια στην καπιταλιστική κυριαρχία και την κρατική τρομοκρατία. “

Δεν υπάρχει καμία έγγραφη λίστα υπηρεσιών ή βαρδιών για την παρακολούθηση του σπιτιού στο Χαλάνδρι, καμία αναφορά αποτελεσμάτων επιτήρησης, η ενημέρωση των ανωτέρων γινόταν προφορικά, ενώ οι σακούλες απορριμμάτων με το «ύποπτο περιεχόμενο» που αποτελούν βασικά πειστήρια της υπόθεσης από τρεις έγιναν...τέσσερις. Αυτά προκύπτουν από τη χθεσινή εξέταση του προϊσταμένου του τμήματος Εσωτερικής Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής, Παρασκευά Χηνόπουλου, βασικό μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Ο Π. Χηνόπουλος ήταν επικεφαλής των αστυνομικών που είχαν θέσει υπό επιτήρηση το σπίτι, που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως «γιάφκα», του κατηγορουμένου Χ. Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι. Εξεταζόμενος χθες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορο της Κ. Καρακατσάνη, επέμενε ότι οι σακούλες απορριμάτων ήταν τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση κατασχεθέντων ήταν τέσσερις.

Όταν η συνήγορος επικαλέστηκε την παραπάνω έκθεση, ο ίδιος είπε, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»:

Συνήγορος: Πώς το εξηγείτε;
Μάρτυρας: Αν αυτοί έβγαλαν μία από μέσα και έγιναν τέσσερις...
Συνήγορος: Κάνετε συχνά τέτοια «μαγικά» στην υπηρεσία; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν βάλατε εσείς στοιχεία στις σακούλες;
Μάρτυρας.: Δεν υπάρχει καμία υπηρεσία ή σύστημα που θα μας βάλει να κάνουμε σκευωρία. Δεν είμαι κυνηγός κεφαλών.
Συνήγορος: Περιγράφετε τρεις σακούλες και κατάσχονται τέσσερις, επικοινωνείτε το επίμαχο βράδυ με έναν άνθρωπο που μεσολαβεί στις συνεννοήσεις και πια έχει πεθάνει, είστε αναρμόδιοι για κατασχέσεις και παρακολουθήσεις, αλλά τις κάνετε. Ποιος εγγυάται ότι δεν έχει γίνει παραβίαση;

Παράλληλα, ο επικεφαλής αστυνομικός υποστήριξε ότι ενημέρωνε τους ανώτερούς του μόνο προφορικά, ότι οι υφιστάμενοί του που επιτηρούσαν το σπίτι έπιαναν βάρδια κατόπιν εντολής του, χωρίς όμως να καταγράφεται πουθενά τι έκανε ακριβώς ο κάθε αστυνομικός και τι παρατηρούσε.

Επίσης, δήλωσε ότι από τους περίπου είκοσι άνδρες οι οποίοι απασχολήθηκαν στην επιτήρηση θυμάται μόνο τους τρεις, που εξετάστηκαν ως μάρτυρες. Αναφερόμενος στη συνέχεια στο διήμερο πριν από την επέμβαση της αστυνομίας στο σπίτι, σύμφωνα με το «Βήμα», κατέθεσε ότι οι άνδρες που παρακολουθούσαν το ακίνητο και βρίσκονταν υπό τις εντολές του, ανέφεραν ότι υπήρχε «ύποπτη αυξημένη κινητικότητα» στο ακίνητο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα υλικά που βρέθηκαν στις σακούλες, οδήγησαν στην επέμβαση στο σπίτι. Όταν οι συνήγοροι ζήτησαν τα ονόματα των αστυνομικών που έδωσαν τις πληροφορίες για την «ύποπτη αυξημένη κινητικότητα», καθώς οι τρεις που έχουν ήδη καταθέσει δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο, ο προϊστάμενος δήλωσε ότι δεν τους θυμάται. Μετά από αρκετή πίεση των συνηγορων να κατονομάσει έναν ακόμα αστυνομικό, ο προϊστάμενος θυμήθηκε έναν, ο οποίος ωστόσο αποβίωσε το καλοκαίρι του 2010.

«Δεν μπορείτε να θυμηθείτε κανένα όνομα, αλλά είχατε μια αναλαμπή που αφορούσε τον εκλιπόντα. Δεν μπορώ να μην το επισημάνω αυτό», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του μάρτυρα. Η εξέταση του από τους συνηγόρους υπεράσπισης θα ολοκληρωθεί αύριο.


Κοίτα να δεις. Και μέχρι τώρα πίστευα πως ήταν αληθινοί τρομοκράτες (με όλη τη σημασία της λέξης) και το καλό μας το Κράτος μας προστάτευε από δαύτους. Ευτυχώς που αποκαλύφθηκε αυτή η σκευωρία και άρχισα να υποψιάζομαι ότι και το κράτος δεν είναι αθώο. Λέω μάλιστα να ανοίξω και λίγο το κεφάλι μου και να σκεφτώ μήπως μόνο το Κράτος δεν είναι αθώο. Λες αυτοί τελικά να μην είναι καν τρομοκράτες; Ώχ! Λες να έχουν και ιδεολογία; Και συνείδηση; Πώπω! Θα τρελαθώ, τι σκέψεις είναι αυτες που κάνω;


Πήρε το χρέος στο 120% του Α.Ε.Π. το πάει στο 160%
Πήρε την ανεργία στο 10% την πάει στο 20-25%
Πήρε τους ονομαστικούς μισθούς στο 100 τους πήγε στο 75.
Πήρε το πραγματικό εισόδημα στο 100 το πήγε στο 65.
Πήρε την Ελλάδα με κάποια "περιουσια" (ότι έμεινε από το ξεπούλμα Μητσοτάκη, Σημίτη) την ξεπουλάει όλη και κοψοχρονιάς.
Και στο βάθος του τούνελ χρεωκοπία με όρους δανειστών και όχι δανειζόμενου.

ΠΑΣΟΚ: Οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο!!!!

Νεκροί εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί από εργάτες των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου Αθηναίων τρεις άνθρωποι στο Αλσος του Θησείου. Τα ακριβή αίτια θανάτου αναμένεται να ανακοινωθούν από τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι σοροί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του των υπηρεσιών του δήμου, οι τρεις άνθρωποι είναι πιθανώς άστεγοι ή χρήστες ναρκωτικών που πέθαναν από το κρύο.

«Η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο βασικές αδυναμίες της κοινωνίας μας και των οργανωμένων θεσμών μας. Το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας έχουν φτάσει σήμερα να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στα πεζοδρόμια, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης μας, είναι θέμα σοβαρότατο το οποίο μας αφορά όλους. Όταν μάλιστα το κρύο, οι κακουχίες ή η εξάρτηση από ουσίες οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους σε έναν παγερό, ανώνυμο θάνατο στο δρόμο, τότε το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να προσφέρουν βοήθεια σε όσους δοκιμάζονται από τις κακουχίες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης», τονίζοντας πως το βράδυ ο Δήμος πρόσφερε σε αστέγους κουβέρτες, υπνόσακους, σούπα και τσάι σε δεκάδες σημεία της πόλης, ενώ ο ξενώνας του φιλοξένησε όσους το ζήτησαν.


Tρεις αστεγοι νεκροι...δεν βαριεσαι, αυτοι μπορει να ηταν και παραβατικοι, σιγουρα δεν πανε να ψηφισουν, οι ΜΚΟ και ο καμινης εκαναν το καθηκον του ανακοινωσαν μεσω ιντερνετ και ηλεκρονικων μεσων οτι θα θα μοιρασουν υπνοσακους και θα ανοιξουν μια αιθουσα για οποιον το επιθυμει...μονο που οι αστεγοι δεν εχουν ιντερνετ, ουτε καν τρασζιστορακι.


ΠΗΓΗ: TVXS.gr

Με νέα εμφάνισή του απάντησε ο Μουαμάρ Καντάφι στη «διορία» 72 ωρών για να παραιτηθεί που ανακοίνωσαν χθες οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές. Ο επί 41 χρόνια ηγέτης της Λιβύης εκτίμησε πως οι αντάρτες έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου από την Αλ Κάιντα» και επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για την λαϊκή εξέγερση εναντίον του, σε ξένες δυνάμεις και ειδικά στη Γαλλία. Ομπάμα - Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία ότι πρέπει να τερματιστεί η βία στη Λιβύη. Η Ε.Ε διερευνά το ενδεχόμενο αποστολής για συνδρομή των επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων στη Λιβύη, με «μία πιθανή ανάμειξη της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε αργά τη νύχτα στην κρατική τηλεόραση δηλώνοντας πως «παραπλανημένες και παράλογες ομάδες» ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη βία που ματώνει τη Λιβύη. Ο επί 41 χρόνια ηγέτης της Λιβύης έκανε λόγο για «συνωμοσία» με στόχο την μετατροπή της Λιβύης σε αποικία. Ως απόδειξη των λεγομένων του εμφάνισε το γεγονός ότι οι δυνάμεις του συνέλαβαν «αρκετούς ξένους» σε επιχείρηση την περασμένη Δευτέρα: «Χθες στο τζαμί που κατέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας, υπήρχαν όπλα, μέχρι και αλκοόλ υπήρχε. Ορισμένοι από αυτούς ήταν από το Αφγανιστάν, άλλοι από την Αίγυπτο, άλλοι από την Αλγερία, προκειμένου να παραπλανήσουν τα παιδιά μας».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: «Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία». Σε άλλη ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: «θα δούμε», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές «επισκέψεις» στην Ευρώπη, όταν «όλα αυτά τελειώσουν».

Νωρίτερα, ο Καντάφι πραγματοποίησε και αστραπιαία εμφάνιση στο ξενοδοχείο όπου τον περίμεναν επί ώρες δεκάδες ξένοι ανταποκριτές. Εν τέλει, ο Λίβυος ηγέτης παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι και αποχώρησε από πλαϊνή έξοδο του κτιρίου χωρίς να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε πως η επιβολή από το ΝΑΤΟ ζώνης μη-πτήσης πάνω από τη χώρα του θα αποτελέσει κήρυξη πολέμου κατά της Λιβύης. Ο Λίβυος αξιωματούχος απαίτησε επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να αποδεχθούν το νέο πρέσβη της Λιβύης στον ΟΗΕ.

Ενδεχόμενο αποστολής της Ε.Ε. στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης της περιοχής και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Οι στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στη Γαλλία, η Άστον είπε ότι η Ε.Ε διερευνά (το ενδεχόμενο αποστολής) «σε μία συνετή βάση σχεδιασμού» με «μία πιθανή ανάμειξη της ΚΕΠΠΑ». «Αυτή η ανάμειξη θα σήμαινε τη συνδρομή στις προσπάθειες εκκένωσης της περιοχής και στις ανθρωπιστικές προσπάθειες», εξήγησε η Άστον.

Η κ.Άστον δεν ανέφερε την πιθανότητα επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού- ένα ενδεχόμενο υπό συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω πληροφοριών που αναφέρουν ότι η Βρετανία και η Γαλλία επιδιώκουν την επιβολή του με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι η αποστολή της ΚΕΠΠΑ «θα πρέπει να αναλυθεί πολύ προσεκτικά» και θα «χρειαζόταν κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την εντολή, τις πηγές και τους στόχους της». «Αυτή η διαδικασία», είπε στους ευρωβουλευτές, «είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενόψει της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε για τη Λιβύη αύριο Πέμπτη και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε την Παρασκευή, η οποία είναι θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και κυρίως στη Λιβύη.

Ομπάμα – Κάμερον: Να τερματιστεί η βία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ ότι πρέπει να τερματιστεί η βία στη Λιβύη. «Συμφωνήθηκε να πιέσουν, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, για πιθανές αποκρίσεις όπως επιτήρηση, ανθρωπιστική βοήθεια, εμπάργκο όπλων και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» αναφέρει το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει την επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως είναι σημαντικό αυτό να μην είναι μόνον μία προσπάθεια υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. «Θέλουμε να δούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πιστεύω πως είναι σημαντικό αυτό να μην αποτελέσει μία αμερικανικής πρωτοβουλίας προσπάθεια, διότι προέρχεται από τον ίδιο τον λαό της Λιβύης. Αυτό δεν πηγάζει έξωθεν, δεν έρχεται από κάποια δυτική δύναμη, ή κάποια χώρα του Κόλπου που υπαγορεύει "να, τι πρέπει να κάνετε"», ανέφερε. Η ίδια τόνισε επίσης πως έχει μεγάλη σημασία να λάβει ο ίδιος ο ΟΗΕ μία απόφαση για το τι θα πράξει αναφορικά με τη Λιβύη και όχι να το κάνουν οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μ. Καντάφι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, κατά την οποία ο πρώτος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαβιβάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες, πως «οποιαδήποτε επιβουλή» κατά της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της βόρειας Αφρική αλλά και της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, το προσωπικό αεροσκάφος του Καντάφι εμφανίστηκε στις 11.24 το πρωί της Τετάρτης στο FIR Αθηνών. Το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Τρίπολη-Κάιρο εξήλθε 10 λεπτά αργότερα και εισήλθε στο FIR Αιγύπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες επέβαιναν 2 άτομα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους. Το εν λόγω αεροσκάφος έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Λευκορωσία έως την Ιορδανία.

«Αργήσαμε να αντιδράσουμε»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμά πως η χώρα του και η Ευρώπη «άργησαν να αντιδράσουν» στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και θεωρεί απίθανο «να μην κάνουν τίποτε» στη Λιβύη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Liberation. «Αργήσαμε να αντιδράσουμε, η Ευρώπη μάλιστα επέδειξε μια ένοχη βραδύτητα, έστω κι αν η κα Άστον (επικεφαλης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) πήγε στην Τύνιδα πριν ακόμη από τους γάλλους αξιωματούχους», δήλωσε ο Κουσνέρ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα.

«Η επιβολή της ζώνης αυτής απαιτεί μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλιώς θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με τον πόλεμο στο Ιράκ» είπε και πρόσθεσε ότι η εγκαθίδρυση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού «απαιτεί σε κάθε περίπτωση μεγάλα ναυτικά όπως και αεροπορικά μέσα και σημαίνει επίσης βομβαρδισμούς με στόχο τις αντιαεροπορικές άμυνες».

Συνεχίζονται οι μάχες

Στο μεταξύ, η αεροπορία συνέχισε και χθες τους βομβαρδισμούς πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Σήμερα, υπάρχουν αναφορές για ελεύθερους σκοπευτές σε οροφές κτιρίων της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς και για εισβολές καθεστωτικών σε σπίτια πολιτών τους οποίους δολοφονούν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι μάχες εντείνονται στην Ρας Λανούφ, την πετρελαιοπαραγωγό πόλη-κλειδί στο κέντρο της χώρας, η οποία βρέθηκε χθες στο στόχαστρο πολλών αεροπορικών επιδρομών. Η πόλη Αζ Ζαουίγια παραμένει υπό πολιορκία ενώ καθεστωτικές επιθέσεις δέχονται οι πόλεις Μιζουράτα και Μπιν Τζαουάντ.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, τουλάχιστον 215.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες.


ΠΗΓΗ: TVXS.gr


canvas printing
top