Λογισμικό κατά των παιδόφιλων!!!







Ένα άκρως χρήσιμο και έξυπνο πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ με σκοπό να μπορούν οι χρήστες του διαδικτύου, και ιδιαιτέρως τα παιδιά, να γνωρίζουν την ακριβή ηλικία του ατόμου με το οποίο μιλάνε σε chats και να αποφεύγουν τους παιδόφιλους.
Το λογισμικό σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ με σκοπό να μπορούν οι χρήστες του διαδικτύου, και ιδιαιτέρως τα παιδιά, να γνωρίζουν την ακριβή ηλικία του ατόμου με το οποίο μιλάνε σε chats.Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε μαθητές Γυμνασίου, δείχνοντας ότι οι μικροί χρήστες μπορούσαν εύκολα να εξακριβώσουν την πραγματική ηλικία του συνομιλητή τους στα chats.Ειδικότερα, από τους 350 εφήβους που πήραν μέρος στο πείραμα από σχολείο της Κούμπρια, μόνο το 18% κατάφερε να μαντέψει σωστά αν ο συνομιλητής του ήταν ενήλικος ή παιδί, ενώ τα κορίτσια τα κατάφερναν καλύτερα με ποσοστό 22% έναντι 16% των αγοριών. Ωστόσο, όταν το συγκεκριμένο λογισμικό εφαρμόστηκε στους υπολογιστές τους, η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν σωστή στις 47 από τις 50 περιπτώσεις συνομιλίας στο Δίκτυο, ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος ενήλικος προσποιούνταν ότι ήταν παιδί."Παιδεραστές εμφανίζονται συχνά ως παιδιά στο διαδίκτυο και η έρευνά μας είχε δείξει πως τα παιδιά που συνομιλούν μαζί τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τέτοιες περιπτώσεις", δήλωσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ.Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να εντοπίσει το φύλο και την ηλικία του χρήστη. Το πρόγραμμα μπορεί να ξεχωρίζει φράσεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες και αυτές που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Έπειτα υπολογίζουν την ηλικία του ατόμου από τη συχνότητα χρήσης ορισμένων φράσεων.Μάλιστα το εν λόγω λογισμικό θα εφιστά τον κίνδυνο στο παιδί-χρήστη όταν αυτό συνομιλεί εν αγνοία του με ενήλικο άτομο.Παράλληλα, επιθυμούν να αναπτύξουν το λογισμικό με το να εντοπίζουν όπως χαρακτηριστικά λένε "stylistic footprints", δηλαδή συγκεκριμένες φράσεις που τείνουν να χρησιμοποιούν κάποια άτομα και να τα παρακολουθούν όποτε αυτά μιλάνε σε παιδιά.Η εν λόγω εφαρμογή αναπτύσσεται και μπορεί να είναι διαθέσιμη το επόμενο καλοκαίρι.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξέλιξη της μεθόδου αυτής θα δώσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων ύποπτης συμπεριφοράς και την ασφαλέστερη πλοήγηση στα διαδικτυακά μονοπάτια.


Η τεράστια φήμη ότι το YouTube θα έχει συνδρομή είδε πάλι το φως της δημοσιότητας εξαιτίας των δημοσιευμάτων από εφημερίδες του εξωτερικού. Αυτή τη φορά ωστόσο μάλλον δεν είναι μόνο φήμη αλλά και κάτι παραπάνω, αφού δίνονται πολύ συγκεκριμένες τιμές σχετικά με την συνδρομή. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι για να ανεβάσει κάποιος ένα video στο Youtube πλέον θα πρέπει να πληρώνει το ποσό των 2 δολαρίων( δηλαδή 1,6 ευρώ). 'Έτσι, κανένας δεν θα μπορεί να ανεβάσει κάτι αν δεν έχει πρώτα πληρώσει γι αυτό. Απλά με το ποσό αυτό σου δίνεται η δυνατότητα να μοντάρεις το video σου όσες φορές θες και γενικά να κάνεις ότι επεξεργασία θες πληρώνοντας το μόνο την πρώτη φορά!

Οι αντιδράσεις είναι ήδη ορατές και πρόκειται μόνο για φήμη.Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν επαληθευτεί!Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι απλοί οικιακοί χρήστες, που χρησιμοποιούν το Youtube για την πλάκα τους και όχι για εμπορικούς σκοπούς!Το τζάμπα πέθανε απ ότι φαινέται και εδώ και σίγουρα αποτελεί πρόβλημα για πολύ κόσμο που είχε παρέα το Youtube(είτε να ακούσει μουσική είτε να δει κάποια αστεία video πχ). Ας ελπίσουμε ότι θα μείνει μόνο στην φήμη και πάλι το δημοσίευμα που διαβάσαμε!Το θέμα είναι πόσοι χρήστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να είναι member του Υoutube?Εσύ θα πλήρωνες?

**Η πηγή πληροφόρησης μας είναι απο έντυπα του εξωτερικού και μεταφέρουμε και εμείς την πληροφορία με κάθε επιφύλαξη!Όποιος ξέρει ή έχει ακούσει κάτι παραπάνω να ενημερώσει και εμάς αλλά και τους υπόλοιπους αναγνώστες!

ΠΗΓΗ: technopress-gr.blogspot.com
Hobo


Την διάλυση τους ανακοίνωσαν οι Piratbyran!Ποιοί είναι?Πρόκειται για τα ιδρυτικά μέλη-στελέχη του διασημότερου torrent site στον κόσμο του γνωστού μας Pirate Bay! Όπως δήλωσε ένα ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Pirate Bay ''απλώς δεν είμαστε αναγκαίοι πια για την ελεύθερη διακίνηση αρχείων στο Internet''!Με αυτή τη φράση έπεσε η αυλαία για το ιστορικό αυτό Torrent site με τους εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά!Απ ΄οτι φαίνεται η ομάδα πέτυχε τον στόχο της και αφήνει σε άλλους την συνέχεια!

Είναι γεγονός ότι χτυπήθηκαν πολλές φορές απο τις δισκογραφικές εταιρείες και το Holywood σχετικά με την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι ίδιοι όπως και πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο διαμοιρασμός αρχείων είναι κάτι απόλυτα νόμιμο και δημοκρατικό και όχι παράνομο και καταχρηστικό!

Η αποφασή τους είναι κατανοητή αν αναλογιστεί κανείς οτι 2 μέλη πέρσι ήταν φυλακή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και επίσης ότι κάθε λίγο έπεφταν οι servers τους γιατι γινόντουσαν καταγγελίες.

ΠΗΓΗ: technopress-gr.blogspot.com
 
 ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ...ΣΚΑΕΙ Η ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ...ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ;;;

Το σημερινο χτυπημα στο Υπ.Προστασιας του Πολιτη,ειναι ενα ξεκαθαρο και αυθεντικο τρομοκρατικο χτυπημα με στοχο την ιδια την εξουσια και με οτι αυτο συνεπαγεται....ή μερος της αθλιας προπαγανδας του κρατικου παρακρατους...ωστε να περασουν στη ζουλα τα νεα ακρως αντεργατικα και αντιασφαλιστικα μετρα με περικοπες μισθων,επιδοματων κτλ;;;

Εαν δεν ειναι μερος της προπαγανδας...και προκειται για original τρομοκρατικο χτυπημα...τοτε βοηθα κατα παρα πολυ στην παραπλανηση του κοσμου...

Οπως και να εχει ακομη ενας αθωος εργαζομενος εχασε τη ζωη του....ο οποιος το μονο που εκανε ηταν το να παλευει για το μεροκαματο.

Τελος δεν πρεπει να παραλείψουμεπως μετα απο το σημερινο χτυπημα τα παντα θα αλλαξουν στην αστυνομευση του κεντρου της Αθηνας και της Θεσσαλονικης...Απο εδω και περα θα γινουμε μαρτυρες νεων σκληρων τρομονομων και αστυνομευσης.


Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά;;;
Ο Γιωργάκης τελικά άρχισε και αυτός να βαδίζει στα χνάρια των τρομοκρατικών επιθέσεων που χάραξε ο Hitler αρχικά και αργότερα την 11/9 ο Bush δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί και θα καταλάβετε-->

Με αφορμή την γέννηση του Geoege Orwell λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του...

 
Σήμερα, που η «κοινωνία του Όργουελ» στοιχειώνει τα όνειρα μας θυμόμαστε τον Όργουελ να γράφει στο βιβλίο του ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ «…Όταν σκέπτεται κανείς τους ανθρώπους που υποστηρίζουν ΄η υποστήριξαν το φασισμό, εκπλήσσεται με την ποικιλία τους. Τι συνοθυλευμα! Αν μπορείτε, επινοήσετε ένα πρόγραμμα που, έστω και για λίγο, θα μπορούσε να βάλει τον Χίτλερ, τον Πεταίν, τον Μονταγκιου Νόρμαν, τον Παβελιτς, τον Ουιλλιαμ Ραντολφ Χηρστ, τον Στραιχερ, τον Μπουχμαν, τον Εζρα Παουντ, τον Χουαν Χηρστ, τον Κοκτω, τον Τυσσεν, τον Πατέρα Κουγκλεν, τον Μουφτή της Ιερουσαλήμ, τον Αρνολντ Λουν, τον Αντονεσκου, τον Σπενγκλερ, τον Μπεβερλυ Νικολς, τη Λαίδη Χιούστον και τον Μαρινεττι, όλους μαζί στο ίδιο καζάνι! Άλλα στην πραγματικότητα το αίνιγμα είναι πολύ εύκολο.
Όλοι τους είναι άνθρωποι που έχουν κάτι να χάσουν, ΄η που νοσταλγούν μια ιεραρχούμενη κοινωνία και τρέμουν στην προοπτική ενός κόσμου Ελευθερών και ίσων μεταξύ τους ανθρώπων. Πίσω απ΄ όλη τη φασαρία που γίνεται για την «άθεη» Ρωσία και τον «υλισμό» της εργατικής τάξης, βρίσκεται απλώς και μόνον η πρόθεση όσων έχουν λεφτά ΄η προνομία να τα κρατήσουν. Το ίδιο ισχύει, αν και περικλείει μια μερική αλήθεια, για όλα όσα λέγονται σχετικά με την αχρηστία οποιασδήποτε κοινωνικής αναδιάρθρωσης που δεν θα συνοδεύεται από κάποια «αλλαγή στις καρδιές των ανθρώπων». Οι ευσεβείς, από τον Παπα ως τους γιόγκι της Καλιφόρνιας, είναι απαράμιλλοι όσον αφορά την «αλλαγή στις καρδιές τους», πράγμα πολύ πιο ενθαρρυντικό από τη σκοπιά τους από οποιαδήποτε αλλαγή στο οικονομικό σύστημα. Ο Πεταίν αποδίδει την πτώση της Γαλλίας στην «αγάπη της ηδονής» από μέρους των κοινών ανθρώπων. Αυτό μπορεί να το δει κανείς στη σωστή του προοπτική αν σκεφθεί πόσες ηδονές θα μπορούσε να περιέχει η ζωή του απλού Γάλλου αγρότη ΄η εργάτη σε σύγκριση με του Πεταίν. Ποσό εξοργιστική αυθάδεια διαθέτουν εκείνοι οι πολιτικοί, οι παπάδες, οι φιλόλογοι και οποιοιδήποτε άλλοι κάνουν κηρύγματα στο σοσιαλιστή εργάτη κατακεραυνώνοντας τον «υλισμό» του! Το μόνο που απαιτεί ο εργάτης είναι εκείνο που όλοι οι παραπάνω θα θεωρούσαν ως απαραίτητο μίνιμουμ χωρίς το οποίο ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει καν: Αρκετή τροφή, απελευθέρωση από το φρικτό φάσμα της ανεργίας, η σιγουριά ότι τα παιδιά του θα έχουν μια λογική δυνατότητα επιτυχίας στη ζωή, ένα μπάνιο την ημέρα, καθαρά εσώρουχα σε εύλογα χρονικά διαστήματα, μια στέγη που να μη στάζει και ωράριο εργασίας αρκετά μικρό έτσι ώστε να μην είναι πεθαμένος στην κούραση στο τέλος της ημέρας. Ούτε ένας από τους κήρυκες κατά του «υλισμού» δεν θα θεωρούσε τη ζωή βιώσιμη χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις. Και ποσό εύκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό το μίνιμουμ αν αποφασίζαμε να το βάλουμε στόχο μας για είκοσι μόνο χρόνια! Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου ολόκληρου του κόσμου ως το αντίστοιχο της Βρετανίας δεν θα απαιτούσε μεγαλύτερες προσπάθειες από τον πόλεμο που τώρα διεξάγουμε…» Και το τελευταίο στιχάκι από ένα ποίημα αφιερωμένο σε κάποιο Ιταλό Τροτσκιστή ΄η αναρχικό στρατιώτη: «Καμία βόμβα δεν μπορεί να καταστρέψει το καθάριο πνεύμα». Με αυτά τα ολίγα συνεχίζουμε τη δημοσίευση των κειμένων με το άρθρο του ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΚΕΤΣΗ «Φόρος τιμής σε έναν μεγάλο πρόδρομο».
 
Φόρος τιμής σε έναν μεγάλο πρόδρομο
 
Το σπουδαίο βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «Φόρος τιμής στην Καταλωνία» αρχίζει με την περιγραφή μιας σκηνής που διαδραματίζεται στους στρατώνες «Λένιν» στη Βαρκελώνη.
Βρισκόμαστε στο 1936. Ο Όργουελ είναι 33 ετών. Είχε γεννηθεί στις 25 Ιουνίου του 1903 στο Μοτιχάρι, στη Βεγγάλη. Είχε σπουδάσει στο αριστοκρατικό κολέγιο του Ιτον και είχε υπηρετήσει για έξι χρόνια (από το 1922 ώς το 1927) ως αξιωματικός στην ινδική αυτοκρατορική αστυνομία.
Αλλά τα εγκατέλειψε όλα για να γίνει συγγραφέας. «Είχα έρθει στην Ισπανία -γράφει- με σκοπό να γράψω άρθρα για τις εφημερίδες, αλλά κατατάχθηκα στην Πολιτοφυλακή σχεδόν αμέσως, γιατί εκείνη την εποχή και σε εκείνη την ατμόσφαιρα αυτό φαινόταν σαν το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς». Το μεγαλείο του έργου τού Όργουελ -αλλά και της ζωής του- συνοψίζεται σε αυτήν τη φράση, που υποδηλώνει μιαν ηθική επιταγή, την οποία δεν είναι αναγκαίο να εξηγήσει κανείς με πολλά λόγια.
Θα μπορούσαμε ίσως να διαιρέσουμε τους ανθρώπους -και ιδιαίτερα τους ανθρώπους των γραμμάτων- σε δύο μεγάλες κατηγορίες. (Θα ήταν βέβαια μια απλοϊκή και χονδροειδής διαίρεση, αλλά δεν στερείται αξίας.) Από τη μια μεριά, εκείνοι για τους οποίους είναι αδιανόητο να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά σε ένα έγκλημα, να στρέφουν αλλού το βλέμμα τους όταν δολοφονείται ένας άνθρωπος ή σφαγιάζεται ένας λαός, όταν βιάζονται η δικαιοσύνη και η ελευθερία. Και από την άλλη μεριά, οι άλλοι, που σωπαίνουν ή αδιαφορούν, που αποστρέφουν το βλέμμα από το έγκλημα, προκειμένου να συνεχίσουν απερίσπαστοι το συγγραφικό τους έργο. 'Η, ακόμη χειρότερα, εκείνοι που εγκωμιάζουν το σφαγέα κι επινοούν δικαιολογίες κι ελαφρυντικά για τη φρίκη. Γι' άλλους είναι αδιανόητο να πάρουν θέση. Ο Όργουελ δεν διστάζει. Αυτή είναι όλη η διαφορά. Και είναι θεμελιώδης.
Σε μιαν άλλη αυτοβιογραφική αναφορά, που περιέχεται στο βιβλίο του «Στις φάμπρικες του Γουίγκαν Πάιαρ», ο Όργουελ αναφέρεται στην καθοριστική σημασία που είχε η εμπειρία του στη Βιρμανία, όταν υπηρετούσε στη Βασιλική αστυνομία των Ινδιών: «Για πέντε χρόνια αποτελούσα μέρος ενός καταπιεστικού συστήματος κι αυτό μου είχε αφήσει ένα βάρος στη συνείδηση... Είχα συνείδηση της βαρύτητας των αμαρτημάτων που έπρεπε να πληρώσω. Αισθανόμουν ότι έπρεπε να ξεφύγω όχι απλώς από τον ιμπεριαλισμό, αλλά και από κάθε μορφή κυριαρχίας ανθρώπου πάνω σε άνθρωπο. Ήθελα να ρίξω τον εαυτό μου, να κατεβώ ανάμεσα στους καταπιεσμένους, να γίνω ένας από αυτούς και να ταχθώ με το μέρος τους ενάντια στους τυράννους. Και είναι βασικά επειδή αναγκάστηκα να τα σκεφτώ όλα αυτά μέσα στην απομόνωσή μου, που έδωσα τεράστιες διαστάσεις στο μίσος μου για την καταπίεση». Αυτό το αίσθημα ενοχής, που τον καταδιώκει, είναι τόσο μεγάλο, ώστε θα σημαδέψει όλο τον υπόλοιπο βίο του. Η επιλογή στρατοπέδου είχε γίνει. Ο Ερικ Άρθουρ Μπλερ (όπως ήταν το αληθινό του όνομα) μεταμορφώνεται σε Τζορτζ Όργουελ και από δω και μπρος η θέση του είναι με το μέρος των αδύναμων, των ηττημένων, των φτωχών και των απόκληρων. Για να ξεφύγει οριστικά από τον κόσμο στον οποίο αρχικά ανήκε, πηγαίνει στο Λονδίνο και στο Παρίσι, για να ζήσει μαζί με τους απόβλητους της κοινωνίας, τους ανέργους, τους ζητιάνους, τους αλήτες, τις πόρνες ή και τους εγκληματίες. Θέλει να περιγράψει τις συνθήκες ζωής των προλετάριων, των εξαθλιωμένων. Γεννιέται έτσι το βιβλίο του «Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου».
Ο Όργουελ συνδέει ακόμη περισσότερο την ίδια την ύπαρξή του και τα βιώματά του με το γράψιμο, μετά τη μεταγενέστερη και καθοριστική εμπειρία της συμμετοχής του στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Μάχεται στο μέτωπο της Αραγονίας από της γραμμές του POUM. Το Μάιο του 1937 ζει από κοντά τις σκληρές συγκρούσεις μεταξύ κομμουνιστών και αναρχικών. Το POUM τίθεται εκτός νόμου και αρχίζει μια ανελέητη δίωξη των αγωνιστών του, που χαρακτηρίζονται «φασίστες» από τους ανθρώπους της Μόσχας αλλά και από την «Daily Worker» του Λονδίνου. Ο Όργουελ ανακαλύπτει τότε εκείνη τη χειραγώγηση της αλήθειας που, ίσως περισσότερο και από τον τρόμο, χαρακτηρίζει τον ολοκληρωτισμό. Αργότερα θα γράψει: «Όταν ξεκινώ να γράψω ένα βιβλίο εγώ δεν λέω στον εαυτό μου: θέλω να δημιουργήσω ένα έργο τέχνης. Το γράφω γιατί υπάρχει κάποιο ψέμα που θέλω να αποκαλύψω».

Η κριτική έχει μιλήσει συχνά για τα παράδοξα που χαρακτηρίζουν την περίπτωση του Όργουελ.

Ο Όργουελ υπήρξε ένας διανοούμενος «πλήρους απασχόλησης», αλλά κι ένας σκληρός πολέμιος της διανόησης, ιδιαίτερα της βρετανικής. Υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός συγγραφέας, παρ' όλο που κατά καιρούς εκδήλωνε μιαν απέχθεια για την πολιτική. Υπήρξε ένας σοσιαλιστής που εξέφραζε χωρίς δισταγμούς μια δυσπιστία ή και μιαν ανοιχτή εχθρότητα προς τον ιστορικό ή τον «υπαρκτό» σοσιαλισμό. Υπήρξε ένας αντιιμπεριαλιστής από βαθιά πεποίθηση, παρ' όλο που για ένα διάστημα υπηρέτησε τη βρετανική αυτοκρατορία στη Βιρμανία. Στιγμάτιζε κάθε εθνικισμό, αλλά δεν δίστασε να υπερασπιστεί τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και τις αρετές του λεγόμενου «αγγλικού πνεύματος». Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί. Πρέπει να πούμε όμως ότι η απαρίθμηση παρόμοιων αντιφάσεων πηγάζει συνήθως από μια παρανόηση και κυρίως από την παραγνώριση ενός βασικού δεδομένου: ο Όργουελ υπήρξε πάνω απ' όλα ένας ανεξάρτητος κι έντιμος άνθρωπος.
Η κατανόηση αυτών των θεμελιωδών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του μας επιτρέπει να εξηγήσουμε τα παράδοξα που προαναφέρθηκαν, τα οποία και μπορούν να αναδιατυπωθούν με τον ακόλουθο τρόπο: Σίγουρα μεταξύ των διανοουμένων δεν λείπουν οι ακέραιοι άνθρωποι, αλλά είναι επίσης αληθινό ότι υπάρχουν και πολλοί που είναι πρόθυμοι να δικαιολογήσουν την ολοκληρωτική καταπίεση ή και τα εγκλήματα που γίνονται στο όνομά της «επανάστασης». Κανείς δεν πρέπει να αδιαφορεί για το χρέος και την ευθύνη που έχει ως πολίτης, αλλά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη οξύνοια και παρατηρητικότητα για να διαπιστώσουμε πόσο απωθητική είναι η εικόνα της επίσημης ή επαγγελματικής πολιτικής. Ο σοσιαλισμός είναι ένα ευγενικό πολιτικό ιδεώδες, προικισμένο με μια υψηλή ηθική αξία, ωστόσο η απόσταση ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, ανάμεσα στη σοσιαλιστική ουτοπία και στις απόπειρες ιστορικής εφαρμογής της είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Ο ιμπεριαλισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα δεινά στην Ιστορία, αλλά πώς μπορούμε να τον αντιπαλέψουμε, όσο συνεχίζουμε να έχουμε μόνο μια θεωρητική γνώση για το φαινόμενο;
(«Για να μισήσεις τον ιμπεριαλισμό πρέπει να αποτελέσεις μέρος του», έγραψε ο Όργουελ στις «Φάμπρικες του Γουίγκαν Πάιαρ».) Η διαφορά ανάμεσα σε εθνικισμό και πατριωτισμό είναι πολύ μεγάλη και είναι λάθος να απαρνιέται κανείς τις ρίζες του ή ό,τι θετικό περιλαμβάνει η παράδοση της χώρας στην οποία γεννήθηκε.
Πρόκειται όπως βλέπουμε για αντιφάσεις τις οποίες πρέπει να βιώνει και να αντιμετωπίζει όποιος διεκδικεί το δικαίωμα σε μια αυτονομία κρίσης και σε μια ηθική ακεραιότητα, που θέλει να δεσμεύει τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους. Σε καιρούς τόσο τραγικούς και ταραγμένους όσο εκείνοι που έζησε ο Όργουελ, σε καιρούς παγκόσμιων και εμφύλιων πολέμων, σε καιρούς φοβερών ολοκληρωτισμών και συγκλονιστικών κοινωνικών ανατροπών, όλα αυτά ισοδυναμούσαν με τη φιλοδοξία να παραμείνει κανείς εγκρατής σε έναν κόσμο μεθυσμένων, να διατηρηθεί ψύχραιμος και νηφάλιος, ενώ γύρω του όλοι παραληρούσαν. Η μάχη του ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού τον υποχρέωνε να ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα. Προκειμένου να παραμείνει πιστός σε αυτές που θεωρούσε τις ύψιστες και τις απολύτως αναγκαίες αξίες -την εντιμότητα και την ειλικρίνεια- ο Όργουελ επέμενε να μη θυσιάζει την αναζήτηση της αλήθειας στο βωμό καμίας ορθοδοξίας. Ήταν επομένως σχεδόν αναπόφευκτο να έρθει σε ρήξη με τους περισσότερους από τους διανοούμενους του καιρού του.
Ο Όργουελ πράγματι δεν εκτιμούσε πολλούς διανοούμενους και αποστρεφόταν ιδιαίτερα εκείνους που σύχναζαν στα φιλολογικά σαλόνια της εποχής του. Δεν αποστρεφόταν φυσικά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά τον ανθρώπινο και ψυχολογικό τύπο που ενσάρκωναν και εκπροσωπούσαν. Απεχθανόταν το σνομπισμό και την ευτέλεια, τις ανειλικρινείς πόζες και την οίηση, τις κλίκες και τους φατριασμούς τους, τη συμβατικότητα και τον κομφορμισμό τους. Αλλά αυτό που ενοχλούσε πάνω απ' όλα ήταν η άβυσσος της ανοησίας στην οποία έπεφταν συνήθως οι λογοτεχνικής διαμόρφωσης -και όχι μόνον- διανοούμενοι, κάθε φορά που αισθάνονταν την ανάγκη να καταθέσουν δημόσια τις πολιτικές απόψεις τους ή να «παρέμβουν» στο πεδίο της πολιτικής. Σαν να πάθαιναν ένα είδος διανοητικού και ηθικού βραχυκυκλώματος, αμέσως μόλις διέσχιζαν αυτό το σύνορο, άνθρωποι με σπάνια γνώση και ευαισθησία γίνονταν ξαφνικά απλοϊκοί, αμβλύνοες, φανατικοί, δογματικοί και δουλικοί, χωρίς ανεξαρτησία κρίσης. Αρχιζαν να διατυπώνουν με εκνευριστική αλαζονεία κοινοτοπίες και μωρολογίες, που οι ίδιοι ποτέ δεν θα τις ανέχονταν στην αισθητική και λογοτεχνική σφαίρα. Ο οξυδερκής και ταλαντούχος λογοτέχνης δόκτωρ Τζέκιλ μεταμορφωνόταν σε μίστερ Χάιντ, σε αφελή προπαγανδιστή απλοϊκών ιδεών, τις οποίες καλά καλά δεν γνώριζε.
Αρκεί να διατρέξουμε το μακρύ κατάλογο των διανοούμενων του εικοστού αιώνα που σαγηνεύτηκαν από τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες και εξουσίες, για να κατανοήσουμε πόσο μοναχικός αισθανόταν ο Όργουελ και πόσο απομονωμένη και παράταιρη παρέμεινε φωνή του όσο ζούσε. Ο ίδιος ο Όργουελ, περιγράφοντας τη βρετανική διανοητική σκηνή της εποχής του, έγραψε: «Δεν νομίζω πως χρειάζεται να ψάξουμε μακρύτερα για να βρούμε το λόγο που οι νέοι συγγραφείς της δεκαετίας του '30 μαντρώθηκαν μέσα στο κομμουνιστικό κόμμα ή βάδιζαν προς αυτό. Απλούστατα υπήρχε κάτι να πιστέψεις. Υπήρχε εκκλησία, στρατός, ορθοδοξία, πειθαρχία. Υπήρχε πατρίδα και -τουλάχιστον από το 1935 ή εκεί γύρω- Αρχηγός. Πίστεις και προλήψεις που φαινόταν ότι ο διανοούμενος τις είχε εκτοπίσει ξαναγύριζαν ορμητικά και ελάχιστα μεταμφιεσμένες. Ο πατριωτισμός, η θρησκεία, η αυτοκρατορία, η στρατιωτική δόξα -μ' έναν λόγο η Ρωσία. Ο πατέρας, ο βασιλιάς, ο αρχηγός, ο ήρωας, ο σωτήρας -μ' έναν λόγο ο Στάλιν» («Τέσσερα δοκίμια», «Υψιλον», 1981). Οι αμέτρητοι Αγγλοι διανοούμενοι που θαύμαζαν τον Στάλιν προσκυνούσαν «τη δύναμη και την επιτυχημένη σκληρότητα».
Ο Όργουελ ένιωθε πολιορκημένος από ανθρώπους της κουλτούρας οι οποίοι βίωναν την πολιτική σαν ένα μαγικό σύμπαν, σαν μια μυθική Εδέμ, όπου επιτέλους ήταν δυνατό να βυθιστούν στο λήθαργο του δόγματος και να θεραπευτούν από τα βάσανα της κριτικής σκέψης. Ο ίδιος πίστευε ότι τίποτα δεν είχε βλάψει τόσο πολύ την υπόθεση του σοσιαλισμού -που ήταν πάντα και δική του υπόθεση- όσο η πίστη ότι η σταλινική ΕΣΣΔ είναι μια σοσιαλιστική χώρα. Και θεωρούσε την κριτική του «ρωσικού μύθου» θεμελιώδη προϋπόθεση για την αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος.
Εγραφε χαρακτηριστικά: «Ο ρωσικός μύθος υπάρχει και η διαφθορά που προξενεί, βρωμάει. Όταν βλέπει κανείς τόσο σπουδασμένους ανθρώπους να αντικρίζουν με απάθεια την καταπίεση και την καταδίωξη δεν ξέρει τι να πρωτοπεριφρονήσει, τον κυνισμό τους ή την πνευματική τους μυωπία».
Ο Όργουελ ένιωθε σαν ένα οδυνηρό τραύμα αυτήν την ανεύθυνη συνθηκολόγηση των διανοουμένων με τον ολοκληρωτισμό. Για τον Όργουελ μια σφαγή αθώων είναι μια σφαγή αθώων και δεν πρέπει να δικαιολογείται ή να εξωραΐζεται, επειδή διαπράχθηκε κυνικά στο όνομα ενός ευγενικού ιδεώδους. Για τον Όργουελ ένας νεκρός δολοφονημένος από τους βασανιστές της σταλινικής Γκεπεού δεν διαφέρει και πολύ από ένα θύμα των δημίων της Γκεστάπο. Ιδιο είναι και το τίμημα που πληρώνεται για μια ποδοπατημένη ελευθερία ή για μιαν ανθρώπινη ζωή που χάνεται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ανεξάρτητα από το αν οι διάφορες ολοκληρωτικές εξουσίες επικαλούνται τη φυλή ή την τάξη, το έθνος ή το λαό, τη νέα τάξη ή την επανάσταση.
Το όνομα του Όργουελ έγινε διεθνώς γνωστό χάρη στα δύο μυθιστορήματά του, που υπήρξαν από τα περισσότερο διαβασμένα βιβλία όλου του εικοστού αιώνα: «Η φάρμα των ζώων» (1945) και «1984» (1949). Από τότε που πρωτοδημοσιεύτηκαν -με καθυστέρηση, εξαιτίας της άρνησης πολλών εκδοτών- αυτά τα βιβλία, γνώρισαν μία σχεδόν παγκόσμια επιτυχία, τροφοδοτώντας παράλληλα έναν ερμηνευτικό σχολιασμό, που συνδέθηκε περισσότερο με τα πεδία της πολιτικής και της ιδεολογίας παρά με εκείνο της λογοτεχνίας. Αποτελεί μάλιστα μια ειρωνεία της τύχης η χρήση που έγινε και η καταχρηστική ερμηνεία που δόθηκε στα δύο αυτά βιβλία, λίγα μόλις χρόνια μετά το θάνατο του Όργουελ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Όργουελ ήταν και παρέμεινε ένας άνθρωπος της Αριστεράς και επαγρυπνούσε πάντοτε αρνούμενος να παράσχει οποιαδήποτε στήριξη στις ομάδες εκείνες της Δεξιάς που προσπαθούσαν να τον επιστρατεύσουν στη δική τους μάχη για την υπόθεση της «ελευθερίας». Ωστόσο, ήδη στη δεκαετία του '50 και υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση της αμερικανικής Δεξιάς, τα έργα του υιοθετήθηκαν και διαδόθηκαν για να μετατραπούν σε όπλα του ψυχρού πολέμου. «Η φάρμα των ζώων» και το «1984» ερμηνεύτηκαν εσφαλμένα και καταχρηστικά σαν το νέο αντικομμουνιστικό ευαγγέλιο του «ελεύθερου κόσμου», σαν το μήνυμα ενός ανθρώπου που προερχόταν μεν από την Αριστερά, αλλά είχε απαρνηθεί την πίστη του. Σε μια παρόμοια καταχρηστική ερμηνεία συνέκλινε και η καταδίκη του «αποστάτη» Όργουελ από την επίσημη φιλοσοβιετική Αριστερά.

Τι ήθελε αληθινά να μας πει ο Όργουελ με τη «Φάρμα των ζώων» και με το «1984»;

Αν εξαιρέσουμε τον κοινό αλληγορικό χαρακτήρα αυτών των έργων και την πρόδηλη πολεμική τους πρόθεση ενάντια στον ολοκληρωτισμό, ποιος είναι ο αληθινός εχθρός εναντίον του οποίου στρέφει τα πυρά του ο Οργουέλ; Και αν για τη «Φάρμα των ζώων» το πράγμα φαίνεται πιο απλό, καθώς γίνεται γρήγορα φανερό ότι αναφέρεται στην τραγική έκβαση της Οχτωβριανής Επανάστασης, η κατάσταση περιπλέκεται με το «1984». Ο Όργουελ -αναρωτιούνται πολλοί- μιλάει εδώ και πάλι για τη σταλινική ΕΣΣΔ; Αυτό είναι το ιδεώδες εργαστήρι του «Μεγάλου αδελφού»;
Μια τέτοια ερμηνεία θα ήταν ωστόσο απλουστευτική και περιοριστική. Η «Φάρμα των ζώων» αμφισβητεί την ολοκληρωτική ουτοπία που ενέπνευσε τη γενιά του και ο Όργουελ το επιδιώκει συνειδητά. Από την άλλη μεριά, το βιβλίο δείχνει με ποιον τρόπο η εξουσία διαφθείρει και το πώς η επανάσταση εκφυλίζεται την ίδια τη στιγμή που γίνεται καθεστώς. Το «1984» είναι ένα έργο πιο περίπλοκο και αμφίσημο. Ο Όργουελ προβάλλει το μύθο του στο μέλλον. «Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου -για πάντα», λέει ο Ο' Μπράιεν στον Γουίνστον. Το βιβλίο του Όργουελ δεν πρέπει ωστόσο να ερμηνευτεί σαν μια προφητεία, σαν μια πρόβλεψη που θέλει να είναι εύστοχη και ακριβής, αλλά μάλλον σαν μια προειδοποίηση, σαν ένα σήμα κινδύνου.
Ο σημερινός κόσμος, στον οποίο συναντάμε ήδη μια ολόκληρη σειρά «μεγάλων αδελφών», λιγότερο ή περισσότερο συγκεκαλυμμένων αστυνομιών της σκέψης, επικοινωνιακών δικτατοριών, δικτύων κρυφής προπαγάνδας και έμμεσης πειθούς, μας βοηθάει ίσως να κατανοήσουμε καλύτερα την αληθινή σημασία και την ανεξάντλητη ζωτικότητα του «1984». Στο φανταστικό κόσμο της Ωκεανίας «έπρεπε να ζεις -πραγματικά ζούσες, από συνήθεια που είχε καταλήξει να γίνει ένστικτο- με την προϋπόθεση ότι κάθε ήχος που έβγαζε ακουγόταν και ότι κάθε σου κίνηση παρακολουθούνταν, εκτός αν ήταν σκοτάδι». Στην εποχή του Εσελον, αυτή η φράση αποκτάει μιαν ανησυχητική επικαιρότητα. Ο πρόοδοι της τεχνολογίας κάνουν τα διαβολικά εργαλεία που είχε φανταστεί ο Όργουελ στο «1984» -τις τηλεοθόνες, τα κρυμμένα μικρόφωνα κ.λπ.- να μοιάζουν σαν απαρχαιωμένα σαράβαλα, σαν αναποτελεσματικά και άχρηστα μαραφέτια. Αλλά αυτή τη διαρκή επιτήρηση εμείς την υπομένουμε χωρίς την αγωνία και το άγχος που περιέγραψε ο Όργουελ στη δυστοπία του. Οι δορυφόροι βρίσκονται μακριά, οι τηλεκάμερες είναι αθέατες και δεν μας τρομάζουν. Η διαρκής επιτήρηση έχει γίνει για μας μια φυσιολογική συνθήκη, που δεν παρενοχλεί τις κινήσεις μας.
Ένα από τα τρία συνθήματα του κόμματος στο «1984» ήταν: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη». Μια παραλλαγή αυτού του συνθήματος δεν ακούμε μήπως να επαναλαμβάνουν καθημερινά οι σημερινοί επικεφαλής της μόνης αυτοκρατορικής υπερδύναμης; Δεν μας θυμίζει τίποτε το ότι ο ενδεχόμενος εχθρός «ενσαρκώνει πάντοτε το απόλυτο κακό»; Και δεν μας προξενεί ανατριχίλα η συγκλονιστική επικαιρότητα της φράσης: «Και μέσα από τη γενική σκλήρυνση των απόψεων που επικράτησε γύρω στα 1930, μέθοδοι εγκαταλελειμμένες από καιρό, πολλές μάλιστα από εκατοντάδες χρόνια (φυλακίσεις χωρίς δίκη, μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου σαν να είναι σκλάβοι, δημόσιες εκτελέσεις, βασανιστήρια για την απόσπαση ομολογιών, όμηροι, εκτοπίσεις ολόκληρων πληθυσμών) όχι μόνον έγιναν πάλι κάτι συνηθισμένο, αλλά τις ανέχονταν και, ακόμα περισσότερο, τις υποστήριζαν άνθρωποι που θεωρούσαν τον εαυτό τους φωτισμένο και προοδευτικό»;
Αντί για την έκφραση «μοναδική σκέψη» -που χρησιμοποιείται σήμερα συχνά για να χαρακτηρίσει την ορθοδοξία του καιρού μας- μήπως θα ήταν καταλληλότερη η έννοια της «διπλής σκέψης»; Να πώς την ορίζει ο Όργουελ: «Να λες ηθελημένα ψέματα ενώ πιστεύεις ειλικρινά ότι είναι αλήθεια, να ξεχνάς όλα τα γεγονότα που έχουν γίνει ενοχλητικά και, όταν χρειάζεται να τα ανασύρεις από τη λήθη, μόνο για το χρονικό διάστημα που πρέπει».
Στο «1984» τη μια μέρα ο εχθρός της Ωκεανίας είναι η Ανατολασία και ο σύμμαχος είναι η Ευρασία. Την επόμενη μέρα, οι συμμαχίες και οι αντιπαλότητες αλλάζουν. Στους καιρούς μας, τη μια μέρα ο μεγάλος εχθρός είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η μικρή οθόνη δεν μιλάει παρά μόνο γι αυτόν. Και την επόμενη μέρα, ο Μπιν Λάντεν έχει ξεχαστεί και μιλούν μόνο για τον Σαντάμ Χουσεΐν. Αλλά έπειτα και ο Σαντάμ θα πέσει στη λήθη, αφού θα έχει εντοπιστεί ο επόμενος εχθρός κ.ο.κ.
Ωστόσο, παρά τα τόσα οργουελιανά στοιχεία που συναντάμε στο σύγχρονο κόσμο, εμείς οι άνθρωποι που ζούμε στην αναπτυγμένη ευρωπαϊκή Δύση δεν ζούμε σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς σαν αυτό που φοβόταν τόσο πολύ ο Όργουελ. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες ανησυχητικές αναλογίες, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές και ουσιώδεις διαφορές. Στις σύγχρονες κοινωνίες της αναπτυγμένης Δύσης δεν κυριαρχεί η εξουσία ενός ολοκληρωτικού κράτους ή ενός μοναδικού κόμματος που κατέχει το μονοπώλιο της τεχνολογίας και της πληροφόρησης. Υπάρχουν βέβαια ισχυρές αυταρχικές τάσεις, που εκπηγάζουν όχι μόνον από την κεντρική εξουσία αλλά και από τις «ιδιωτικές» δυνάμεις της αγοράς, αλλά είναι πάντα δυνατή η διάδοση κριτικών και εναλλακτικών ιδεών, η διατήρηση πεδίων ελευθερίας και η ανάπτυξη αντιστάσεων.
Το «1984» δεν τελειώνει με τα λόγια του αφηγητή, αλλά με ένα παράρτημα για τις «αρχές της Νέας Ομιλίας». Εδώ ο Όργουελ υπογραμμίζει ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο που συναντάει στο δρόμο του ο «Μεγάλος αδελφός», στην προσπάθεια του να καταστήσει αδύνατη την αιρετική σκέψη και να επιβάλει τη Νέα Ομιλία», είναι η δυσκολία να «μεταφράσει» και να εκμηδενίσει έτσι οριστικά όλα τα μεγάλα έργα και τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του παρελθόντος. Η μεγάλη λογοτεχνία, η γλώσσα της οποίας είναι διαποτισμένη από ελευθερία, αντιτάσσει μια κρυφή αντίσταση στη μετάφρασή της στη γλώσσα των σκλάβων. Ολόκληρο το έργο του Όργουελ είναι μια τέτοια έπαλξη πνευματικής αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, ενάντια σε κάθε είδους τυραννία.
ΠΗΓΗ : http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=35
Η χρήση κάνναβης (ΔΕΝ) οδηγεί σε βλάβες στον εγκέφαλο και καταστροφή των κυττάρων του (??)

Το λανθασμένο αυτό συμπέρασμα άρχισε να διακινείται από τα τέλη της δεκαετίας του 70' μετά από ένα πείραμα που έγινε σε πίθηκους, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν το 1982. Υπήρξε όμως μεγάλη αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα στη συνέχεια και η συγκεκριμένη έρευνα δε θεωρείται αξιόπιστη, αφενώς λόγω του ελάχιστου δείγματος (μόλις 4 πίθηκοι), της λανθασμένης κατά πολλούς διάγνωσης πως είχε όντως καταστραφεί μέρος κυττάρων του εγκεφάλου με υπαιτιότητα της κάνναβης, αλλά και της έλλειψης σοβαρών επιστημονικών στοιχείων για την τεκμηρίωση αντίστοιχων ισχυρισμών.

Αντίθετα μετά από πάρα πολλές έρευνες και πειράματα σε ανθρώπους δεν υπήρξε η παραμικρή απόδειξη πως η χρήση της κάνναβης οδηγεί σε βλάβες στον εγκέφαλο. Μάλιστα μετά από μια από τις μεγαλύτερες σχετικές έρευνες η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία είχε τεθεί ανοιχτά υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας, κάτι που σίγουρα δε θα είχε συμβεί ποτέ αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως η χρήση της μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες.

Το Αριστοτέλειο θα πουλάει... ενέργεια


Φωτοβολταϊκά τόξα στις ταράτσες και στα αγροκτήματα του πανεπιστημίου προβλέπει το σχέδιο των πρυτανικών αρχών

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Oχι μόνο λύνει το ενεργειακό του πρόβλημα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αλλά σύντομα θα πουλάει και ενέργεια! Φωτοβολταϊκά τόξα, αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, νέες ενεργειακές πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι νέες πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που αναλαμβάνουν τη διοίκηση του Ιδρύματος. Οπως λέει μάλιστα ο νέος πρύτανης κ. Γ. Μυλόπουλος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «κόβει» τις σχέσεις του με τη ΔΕΗ· ή μάλλον τις αντιστρέφει. Από εκεί που το Ιδρυμα πλήρωνε κάθε χρόνο 800.000 ευρώ για λογαριασμούς στη ΔΕΗ, τώρα θα της πουλάει ρεύμα!

Πρόκειται βέβαια για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων στις ταράτσες και στα αγροκτήματα του πανεπιστημίου. Το κόστος θα καλυφθεί από το υπουργείο, ενώ μελετάται η πιθανότητα να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος προχωρούν σε οργανωμένο σχέδιο οικολογικής δράσης. Οπως εξηγεί ο κ. Μυλόπουλος, εκτός από τα οικονομικά οφέλη, «το πανεπιστήμιο πρέπει να δώσει ένα μάθημα στην κοινωνία για την ενσωμάτωση πράσινων πόρων». Ο σχεδιασμός του Ιδρύματος για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, εκτός από την ενεργειακή «αυτονόμησή» του, έχει τέσσερις άξονες:

* Πανεπιστήμιο χωρίς αυτοκίνητα. Δύο υπόγεια πάρκινγκ θα κατασκευαστούν στην πανεπιστημιούπολη, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η σύνταξη μελέτης για τη λειτουργία λεωφορειακών γραμμών που θα εξυπηρετούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Βαθμιαία θα απαγορευτεί η είσοδος αυτοκινήτων στον χώρο της πανεπιστημιούπολης. * Διαμόρφωση των κτιρίων. Σύντομα θα τοποθετηθούν σε όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου αισθητήρες ώστε να ειδοποιούν για τις περιπτώσεις υπερκατανάλωσης ενέργειας και χαλασμένων μηχανημάτων.

* Οικοτουρισμός. Θα αξιοποιηθούν τα πάρκα του πανεπιστημίου στις περιοχές Ταξιάρχη, στο Περτούλι, στο Κολχικό και στο αγρόκτημα της Θέρμης. Παράλληλα θα προχωρήσει σχέδιο ανακύκλωσης των αποβλήτων του Ιδρύματος από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το χημείο και το φαρμακευτικό τμήμα του, τα οποία σήμερα ρίχνονται στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο επιβαρύνοντας την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο.

* Διατροφή με βιολογικά τρόφιμα. Τους ερχόμενους μήνες θα εφοδιαστούν και όλα τα κυλικεία και αναψυκτήρια του Ιδρύματος με βιολογικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα και φρέσκους χυμούς, με στόχο να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες των μελών του πανεπιστημίου.

«Η ενεργειακή αυτοτέλεια του Ιδρύματος και η αναβάθμιση των κτιρίων του είναι πρώτη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος στο «Βήμα».


Σηκωσέ το, το τιμημένο.....Monty Python

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι μειώνει την ύλη των μαθημάτων που σχετίζονται με τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και τα μαθηματικά. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν κομμάτια της ύλης που είναι δυσνόητα και κακογραμμένα. Πατώντας όμως σε αυτή την πραγματικότητα το υπουργείο Παιδείας και οι επιτροπές που συνέστησε με αδιαφανείς διαδικασίες προχωρούν σε ένα κυριολεκτικό «πετσόκομμα» των γνώσεων που προσφέρει το σχολείο στους μαθητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φυσική. Πρακτικά αφαιρείται η διδασκαλία της γεωμετρικής οπτικής και των φακών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή, οι μελλοντικοί πολίτες δε θα μάθουν ποτέ πώς δουλεύουν τα γυαλιά τους. `Η περιορίζεται η διδασκαλία της βαρύτητας στην «παρουσίαση» του νόμου της παγκόσμιας έλξης. Πολύ θα ήθελα κάποιος από τους φωστήρες αυτούς να μας πει τι σημαίνει διδακτικά η λέξη παρουσίαση. Ενα άλλο παράδειγμα μέσα στα τόσα είναι ότι περιορίζεται η διδασκαλία των αλλαγών φάσης και αφαιρείται ουσιαστικά η εξήγηση του βρασμού, της τήξης και της πήξης.

Οι αλλαγές αυτές (πέρα από το γεγονός πως δείχνουν ξεκάθαρα την επιστημονική ανεπάρκεια των επιτροπών) έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο: Τη μετατροπή των μαθημάτων αυτών σε ένα είδος θεολογίας. Ο εκπαιδευτικός στόχος της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης των μαθητών εγκαταλείπεται εντελώς. Οι μαθητές δε θα εκπαιδεύονται στην επιστημονική μέθοδο και δε θα αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεται ένας πολίτης του 21ου αιώνα. Οι μαθητές αυτοί προφανώς θα είναι οι μελλοντικοί πολίτες Β' κατηγορίας που το σύστημα ονειρεύεται. Οι πολίτες Β' κατηγορίας που μην μπορώντας να σκεφτούν λογικά θα εγκαταλείπουν όλες τις αποφάσεις που τους αφορούν στους επαΐοντες, δηλαδή στους ειδικούς. Μόνο που οι ειδικοί θα είναι τέκνα της άρχουσας τάξης που θα έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία, στα οποία διδάσκεται άλλη ύλη. Ετσι δεν είναι, κυρία Διαμαντοπούλου; Η ύλη που διδάσκεται στα ιδιωτικά σχολεία στο πρόγραμμα του αναγνωρισμένου από το ελληνικό κράτος Διεθνούς Απολυτηρίου έχει καμία σχέση με αυτή που διδάσκονται τα παιδιά μας στα κοινά ελληνικά σχολεία με το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών; Ξέρετε και ξέρουμε πως όχι.

Εκεί η ύλη των αντίστοιχων μαθημάτων είναι πολύ πλατιά. Είναι πλατιά γιατί εκεί εκπαιδεύονται τα μελλοντικά στελέχη του συστήματος. Τα δικά μας παιδιά όμως πρέπει να μείνουν αγράμματα.


ΠΗΓΗ:  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

...καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με έρευνα φορέα διαχείρησης λιμάτων της Καλιφόρνια (CIWMB), το 63% των σκουπιδιών ενός σουπερμάρκετ είναι απούλητα κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία καταλήγουν στις χωματερές ή για παραγωγή λιπασμάτων.

Θα μπορούσαν να τα μοιράζουν στους φτωχούς. Λέμε τώρα...




Από το http://paratolmo.blogspot.com/

    Η αποκάλυψη που θα κάνει το περιοδικό National Geographic στο τεύχος του Ιανουάριου θα συνταράξει τον κόσμο της αρχαιολογίας και να ανοίξει το 2010 με μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές απάτες στην ιστορία. Σε ένα άρθρο με τίτλο "Stonehenge, η μεγάλη απάτη", στην online έκδοση των ΗΠΑ, ο αρχαιολόγος Mike Parker Pearson θέτει επί τάπητος τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 90% των λίθων στο Στόουνχεντζ που βλέπουμε σήμερα δεν είναι απο την αρχική κατάρτιση και τοποθετήθηκαν αργότερα διάφορες, σαν "αποκατάσταση", ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Έχει και...


την αλληλογραφία μεταξύ των ανθρώπων και των Βρετανικών αρχών από το 1898 και μετά που φαίνεται η απάτη των Αγγλων. Μεταξύ των εγγράφων που υπέβαλε ο Parker Pearson είναι γράμματα, σχέδια, σκίτσα του έργου και μια συλλογή φωτογραφιών που δεν είχαν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας . Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας . "Πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεγάλο", διαβεβαίωνε ο πρώτος μηχανικός το Φεβρουάριο του 1901 σε μια επιστολή του , "Η Ουαλία πρέπει να έχει ένα μνημείο στο μυαλό όλων των ανθρώπων.
Ο συντάκτης του άρθρου, ο καθηγητής Parker Pearson, έχει πάνω από δέκα χρόνια αφιερωμένα στη μελέτη αυτού του μνημείου και είναι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει, με κάποια αμηχανία, ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα μιας σειράς ψεμάτων που διήρκεσαν πάνω από εκατό χρόνια.
Ενας μυστηριώδης χαρακτήρας που ονομαζόταν Gowland, ο οποίος είχε εργαστεί σε μια πρώτη "αποκατάσταση" του μνημείου το 1901, φαίνεται να είναι ο εμπνευστής της απάτης. Επίσημα έγγραφα αναγνωρίζουν τον William Gowland ως μηχανικό που το 1901 βοήθησε την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και προσθεσε δεκάδες πέτρες ακόμα. «Υάρχουν δεκάδες επιστολών μεταξύ της κυβέρνησης και του Gowland στις οποίες περιγράφονται λεπτομερώς το διεξοδικό σχέδιο να μετατρέψουν την περιοχή σε πόλο έλξης με βάση τον πολιτισμό, και να γίνουν τα πάντα με απόλυτη εχεμύθεια"

Φωτογραφίες από την οργάνωση στο 4ο γυμνάσιο

Συμμαχία “Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά”
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010, 7μμ, Βουλή
κατάθεση υπογραφών και αντιαπαγορευτικό θεατρικό δρώμενο

Με αφορμή την σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νόμο περί απαγορευμένων ουσιών, αλλά και για να συμμετάσχουμε με τον τρόπο μας στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών (26.6.2010), η Συμμαχία “Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά” καταθέτει στον Γ. Παπανδρέου και την Κυβέρνηση υπογεγραμμένη έκκληση για τον εξανθρωπισμό της πολιτικής περί απαγορευμένων ουσιών στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης.

Θα παρουσιάσουμε επίσης μπροστά από τη Βουλή (πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη) το αντιαπαγορευτικό θεατρικό δρώμενο “Η δίκη της Κανναβίτσας” από τη θεατρική ομάδα του ΕΛΕΥΣΥΝΑ (Σεναριο: Γ. Οικονομοπουλος, Μουσικη: Χρηστος Οικονομίδης, οι δεκαέξι ρολοι παιζονται από Μελη του ΕΛΕΥΣΥΝΑ και των Νέων Πράσινων). Τη Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 7 μμ.

Κορυφώνουμε με αυτό τον τρόπο, για φέτος, την αντιαπαγορευτική εκστρατεία συλλογής υπογραφών που ξεκινήσαμε με την αποστολή της επιστολής- έκκλησης στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Υπουργό Υγείας, στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης.

Έκτοτε, και κατά τη διάρκεια των δύο αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου συμμετείχαν 30.000 άτομα, συγκεντρώσαμε εκατοντάδες υπογραφές από πολιτικούς- διανοούμενους- καλλιτέχνες (Μιχάλης Τρεμόπουλος, Αλέξης Τσίπρας, Γρηγόρης Ψαριανός, Περικλής Κοροβέσης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ανδρέας Ρουμελιώτης, Γιάννης Μπανιάς, Γιώργος Βότσης, Άρης Σφακιανάκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ηλίας Ταμπακέας, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Αντύπας Καρίπογλου, Γιώργος Σαρηγιαννίδης, κ.α.) αλλά και πολλούς άλλους συνάνθρωπους και συλλογικότητες.

Εκτός από τις εκατοντάδες υπογραφές που καταθέτουμε, έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά χιλιάδες υπογραφές- υποστηρικτές μέσα από τις παρακάτω σελίδες κοινωνικής δικτύωσης:
http://www.facebook.com/pages/Symmachia-Allaxte-Politike-gia-ta-Narkotika/209976831173 [3.845 μέλη]
http://www.facebook.com/pages/APOPOINIKOPOIESE-KANNABES-TORA/119729188051638 [2.996 μέλη]
http://www.facebook.com/group.php?gid=50631511438&ref=ts [6.061 μέλη]
http://www.facebook.com/pages/Speire-phounta-kai-chasisi-gia-na-bgoume-apo-te-krise/122772484423198 [4.565 μέλη]
http://www.facebook.com/pages/O-ANTHROPOS-EPHTIAXE-TO-OUISKYO-THEOS-TO-CHORTOPOION-EMPISTEUESAI/315323867170 [23.256 μέλη]

Οι πολιτικές περί ουσιών πρέπει να γίνουν επιτέλους πιο δίκαιες και αποτελεσματικές, για να μειωθεί η βλάβη στους χρήστες, την κοινωνία και την οικονομία. Γιατί η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη. Γιατί οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται μας στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και πολύτιμους οικονομικούς πόρους.

Ξέρουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Διεκδικούμε πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους με έμφαση στην πρόληψη, την αδογμάτιστη -από τη σκοπιά του χρήστη- πληροφόρηση και τη μείωση της βλάβης (όπως άλλωστε συστήνει από το 2004 και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο εγκρίνοντας την Έκθεση Κατάνια). Οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 50 χρόνια δεν μειώνουν ούτε τη ζήτηση, ούτε τη προσφορά ουσιών (όπως αποδεικνύει η πρόσφατη μελέτη Reuter- Trautmann της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 2009) αντίθετα γιγαντώνουν τη Μαφία και περιθωριοποιούν τους χρήστες.

Είναι καιρός να μάθουμε από τα θετικά παραδείγματα αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών ακόμα και μερικής νομιμοποίησης της κάνναβης που ακολουθούνται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Καλιφόρνια, Ολλανδία, Καταλονία και αλλού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από ουσίες με βάση την επικινδυνότητά τους.

Ένα είναι σίγουρο. Οι χρήστες δεν μπορούν να θεωρούνται εγκληματίες και πρέπει να τους προστατέψουμε από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κενό Δίκτυο, Φίλοι του Ανθρώπου, Νέοι Πράσινοι, Οικολόγοι Πράσινοι, AKOA, ΡΟΖΑ, Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία

Ολες οι ενδείξεις ήταν ξεκάθαρες. Οι χώρες της Ε.Ε. ετοίμασαν πυρετωδώς και παρουσιάζουν με καμάρι το νέο υπερεθνικό τους «όργανο», μέσα από το οποίο παίρνει «σάρκα και οστά» το μεγαλύτερο φακέλωμα ιδεών και συμπεριφορών που έγινε ποτέ στην Ιστορία. Με πρόσχημα την ασφάλεια, οι κοινωνικοί αγώνες, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, μπαίνουν ευθέως στο στόχαστρο των μηχανισμών καταστολής. Ο επίσημα διακηρυγμένος σκοπός της νέας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας είναι γενικά λογικός: η πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Ομως ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, ξεπερνούν κατά πολύ τον αρχικό σκοπό.
Η on line καταγραφή στοιχείων και πληροφοριών οδηγεί σε γενικευμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση προσώπων και πολιτικών ομάδων που δραστηριοποιούνται ακόμη και σε μη βίαια κινήματα, όπως το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης!
Προσωπικές συνήθειες και φιλικές συναναστροφές, πολιτικές προτιμήσεις και οικονομικο-κοινωνικές απόψεις, επισκέψεις και συνομιλίες στο Ιντερνετ, ψυχολογικές αναλύσεις της προσωπικότητας των ατόμων, ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες, όπως μηνύματα, e-mail και απόψεις των υπόπτων, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για το νέο «σαφάρι» που στήνουν οι αρχές ασφαλείας κατά όσων θεωρούν επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά προϋποθέτουν τη συντονισμένη λειτουργία όλων των αστυνομικών υπηρεσιών και σίγουρα τη διενέργεια μαζικών υποκλοπών σε τηλέφωνα και Ιντερνετ προκειμένου να συγκεντρωθεί ο όγκος των ζητούμενων πληροφοριών.
 Ο μηχανισμός είναι απλός. Αστυνομικές αρχές και υπηρεσίες ασφαλείας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούνται να συνεισφέρουν στη συγκρότηση της τεράστιας βάσης δεδομένων που θα συγκροτηθεί, για άτομα και ομάδες τα οποία χαρακτηρίζονται, γενικώς, ύποπτα για σχέσεις τους με τα λεγόμενα φαινόμενα «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης».
Η «βίαιη ριζοσπαστικοποίηση», σύμφωνα με την Ε.Ε., αφορά τη διαδικασία μέσω της οποίας κάποιο πρόσωπο στρατολογείται σε τρομοκρατικές ομάδες ή άλλες βίαιες οργανώσεις και αποδέχεται τη χρήση βίας. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αποκάλυψε η ΜΚΟ προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Statewacth», η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών θα οδηγήσει αυτόματα σε «τακτική επιχειρησιακή διαδικασία λήψης αποφάσεων». Ορος που, όπως λέει η οργάνωση, αποτελεί ευφημισμό για στοχοποίηση, υπονόμευση και αποσταθεροποίηση των συγκεκριμένων δομών.

Είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι στο ίδιο κείμενο η Ε.Ε. εκτός του όρου «βίαιη ριζοσπαστικοποίηση» χρησιμοποιεί και απλώς τον όρο «ριζοσπαστικοποίηση», σαν να πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Με τη σύγχυση αυτή όμως επιτυγχάνεται η ενοχοποίηση συλλήβδην όλων εκείνων τους οποίους οι αρχές ασφαλείας θεωρούν αντιπάλους του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος, ακόμη και εάν δεν χρησιμοποιούν βίαιες μεθόδους πάλης!

 Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, ο όρος «αντιπαγκοσμιοποίηση μοιάζει να αποτελεί μια γενική σύλληψη», η οποία καλύπτει κάθε ομάδα ή οργάνωση που αντιτίθεται στο «status quo».

Είναι φανερό ότι με τα μέτρα αυτά τίθενται υπό αυστηρή επιτήρηση και ποινικοποιούνται πρόσωπα, ηγέτες και κινήματα, τα οποία οι εθνικές αστυνομίες και τα ευρωπαϊκά όργανα ασφαλείας θα χαρακτηρίσουν αυθαίρετα ως «ριζοσπάστες» ή οπαδούς απελευθερωτικών κινημάτων!

 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΔΕΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΜΕ 70 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Από τις συνολικά 70 ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να δώσουν πληροφορίες οι αστυνομικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες, οι περισσότερες αφορούν την αποκάλυψη και καταγραφή ιδεών και συμπεριφορών ατόμων και ομάδων που θεωρούνται επικίνδυνα για τη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Ξεκινώντας από ομάδες που υποστηρίζουν τη βία (τρομοκρατικές ή μη), φτάνουν σε πρόσωπα και οργανώσεις που διεξάγουν μη βίαιη, πολιτική πάλη, κατά της παγκοσμιοποίησης! Ιδού οι πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του πρωτοφανούς φακελώματος που με πρόσχημα την τρομοκρατία ξεκινά η Ε.Ε. κατά των «αντιφρονούντων» και των κινημάτων κοινωνικής αμφισβήτησης:
 
1 Πού εδράζεται η ιδεολογία η οποία ευθέως υποστηρίζει τη βία (άκρα Δεξιά, άκρα Αριστερά, ισλαμιστές, εθνικιστές, κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης κ.λπ.)
2 Βασικές αρχές και σκοποί. Πώς και γιατί η ιδεολογία υποστηρίζει την άσκηση βίας;
3 Οργανώσεις ή τρομοκρατικές ομάδες που έχουν υιοθετήσει την ιδεολογία της βίας.
4 Οργανώσεις ή ομάδες που προωθούν τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.5 Ακριβής διατύπωση των ριζοσπαστικών μηνυμάτων, χαρακτηριστικά κ.ά.

6 Υπάρχουν τέτοια άλλα μηνύματα που προέρχονται από ιδεολογίες ή κινήματα που δεν υποστηρίζουν τη βία ή εμφανίζονται ως εναλλακτικές προτάσεις;
7 Τα πιο συχνά κανάλια επικοινωνίας (π.χ. μέσω φόρουμ στο Διαδίκτυο) και ποιοι επικοινωνούν μεταξύ τους;
8 Πώς χρησιμοποιεί το Ιντερνετ; Σε ποιες διευθύνσεις μπαίνει συχνά;
9 Ηλικία, φύλο, τόπος γέννησης και εθνικότητα προσώπων και ομάδων.10 Οικονομική κατάσταση του προσώπου (ανεργία, απώλεια υποτροφίας ή οικονομικού βοηθήματος).

11 Σχετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά (διαταραχές, αδύναμη ή χαρισματική προσωπικότητα κ.ά.).
12 Πιθανά υποκείμενα ψυχολογικά κίνητρα (ενοχές, εκδικητικότητα κ.ά.).13 Επίπεδο και τύπος εκπαίδευσης.
14 Φύση επαγγελματικής εμπειρίας.
15 Φύση και επίπεδο ιδεολογικής γνώσης δέσμευσης και θρησκευτικής συνειδητοποίησης.

16 Ποινικό υπόβαθρο (προηγούμενες καταδίκες).
17 Επίπεδο έκθεσης στη βία.
18 Χώροι όπου κοινωνικοποιούνται οι οργανωμένες ομάδες.
19 Κοινωνική δυναμική, επίπεδο ενσωμάτωσης στην κοινωνία.20 Πού στηρίζεται κυρίως η κοινωνική αναγνώριση (θρησκευτικές ομάδες, εθνικές ομάδες, φυλετικές, κοινωνική τάξη);

21 Σχέσεις με διάφορα κυβερνητικά-θεσμικά όργανα του κράτους (κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αρχές ασφαλείας, φυλακές, μυστικές υπηρεσίες!).22 Προσανατολισμός τρομοκρατικών ομάδων ή δικτύων ανά γεωγραφική περιοχή (επιθέσεις σε περιοχές όπου ζουν τα υπό έλεγχο πρόσωπα, στρατολόγηση κ.ά.).
23 Προσανατολισμός των μη βίαιων οργανώσεων.
24 Κάθε σχετικός οικονομικός, κοινωνικός, πολιτιστικός, πολιτικός, δημογραφικός ή άλλος παράγοντας, σχετικά με πρόσωπα και ομάδες.
25 Χώρα-πόλη με επεισόδιο βίαιης ριζοσπαστικοποίησης.

26 Κοινωνικό περιβάλλον όπου συμβαίνει το επεισόδιο αυτό (οικογένεια, φίλοι, Ιντερνετ, εκπευδευτικοί ή θρησκευτικοί χώροι κ.0.κ.)27 Πώς το «πρόσωπο» εκλαμβάνει τη σχέση του με τη νέα συλλογική ταυτότητα και τα μέλη της (συχνά οι τρομοκρατικές οργανώσεις εμφανίζονται ως υπερασπιστές ομάδων πραγματικών ή ανύπαρκτων που υφίστανται αδικίες);
28 Πώς μεταφράζει το «πρόσωπο» τη σχέση του με όσους θεωρούνται «εχθροί»;
29 Ποια τα συναισθήματα του «προσώπου» για τη νέα του ομάδα, αλλά και την κοινωνική, θρησκευτική, πολιτική και οικονομική κατάσταση;
30 Ποια συναισθήματα έχει απέναντι στη χρήση βίας;

31 Εχει κάνει το πρόσωπο σχόλια για τη συμμετοχή του σε ομάδα που προωθεί τη βία;
32 Σχολίασε τη χρήση βίας ή την πρόθεσή του να συμμετέχει σε βίαιες δραστηριότητες;
33 Εχε σχολιάσει το πρόσωπο άλλα θέματα πολιτικής φύσης, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που υπάρχουν σε μηνύματα «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης»;
34 Μετέβαλε πρόσφατα το «πρόσωπο» κάποιες συμπεριφορές ρουτίνας (π.χ. συνήθειες, κώδικα ντυσίματος, υγιεινή, δίαιτα, προσευχή, μέσα επικοινωνίας κ.ά.);
35 Αναφέρατε τις πιθανές αιτίες και προηγούμενες πληροφορίες για επιρροή από ριζοσπαστικές ομάδες (π.χ. ιδεολογία, θρησκείες, ομάδες, σελίδες στο Ιντερνετ, θρησκευτικά κέντρα κ.ά.).
 

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ: δήθεν της ελευθερίας,
οι ένοχοι ηγέτες μας περνάνε χειροπέδες,
τυραννικά καθεστώτα σε πολλές γωνιές της Γης, κάτεργα, εξορίες,
ομαδικοί τάφοι εκτελεσθέντων μόνο για τις ιδέες τους.

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ: δήθεν της δημοκρατίας,αν τολμήσεις να έχεις διαφορετική γνώμη από την εξουσία,σου αφαιρούν το λόγο και την προσωπική σου ελευθερία,αν τολμήσεις να βγεις από το μαντρί σε τρώει ο λύκος.

 ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ: δήθεν της κοινωνικής δικαιοσύνης,ο κοινωνικός αποκλεισμός θριαμβεύει,εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα πεθαίνουν από τη πείνα και την έλλειψη περίθαλψης όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική,φτώχεια,στερημένη μίζερη ζωή, ρατσισμός,ανεργία και αυτοκτονίες ανέργων.

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ: πρέπει επιτέλους να λήξει αυτή η τραγική φάρσα. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ 1998

ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΛΕΟΝ,ΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ...
ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ,ΦΥΤΕΜΕΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ,ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΣΤΟ 1984 ΤΟΥ GEORGE ORWELL,ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ.



 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ;;;
ΠΟΣΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ;;

Ο αγγελος ειναι ενα παιδι οπου πασχει απο σπαστικη τετραπλυγεια και το προβλημα ειναι οτι δεν μπορει να περπατηση ακομα μονος του. ειμαστε ετοιμοι να φυγουμε για κεντρο αποκαταστασεις στην ελβετια και δεν μπορουμε να το κανουμε διοτι δεν μας δινουν τιν εγκρισει να εκταμιεφσω τα χρηματα να τα στειλουμε στο νοσοκομειο.


Ο κος Κατριβανος γραμματεας της κοινωνικης αλληλεγγυης μου φερθηκε με τον πιο αγενη τροπο. Συγκεκριμενα μου ειπε οτι: χαρη σας καναμε κ. Καραχαλιου και σας δωσαμε εγκριση ερανικου λογαριασμου, δεν δινουμε τα χρηματα επειδη ενα νοσοκομειο τα θελει προκαταβολικα, πρεπει να μας στελνει τιμολογια καθε μηνα.Οταν του κατεθεσα τους νομους οπου εκεινοι εφτιαξαν δεν εδωσε καμια σημασια και συνεχισε να μιλα σε εντονο υφος προσπαθωντας να με τρομαξει. Κατοπιν πηγα στο γραφειο του κ Τσοπανιδη, διευθυντη της Κας Ξενογιαννακοπουλου, ο οποιος προσπαθησε να ηρεμησει τα πραγματα αλλα δυστυχως εφυγα χωρις να γινει κατι. Το μονο που γινοταν ηταν να μεταφερει ο ενας υπαλληλος στον αλλο το προβλημα χωρις κανεις να αναλαμβανει ευθυνη και να δικαιολογει τις πραξεις του.Πηρανε τηλεφωνο και στο νοσοκομειο να ρωτησουνε για το κοστος και παραλιγο να μου δημιουργησουν προβλημα, αλλα δεν πηρανε καμια απαντηση διοτι υπαρχει και το ιδιωτικο απορρητο του ασθενους.

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ,ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ
ΠΗΓΗ:http://prezatv.blogspot.com/2010/06/13_19.html
 

ΚΑΙ ΝΑΙΑΙΑΙ!!!ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ!!!Και φετος οπως και περισυ λοιπον το Schools Out θα γινει στον χωρο του 4ου Γυμνασιου Πτολεμαίδας με τουρνουα μπασκετ 3x3 και στην συνεχεια 4 συγκροτηματα οι Υ.Σ CREW,Bloody Cells,Liliputian Carnival και το συγκροτημα απο Θεσσαλονικη The Coreys!
Στην συνεχεια το προγραμμα θα συνεχιστει με Skate,BMX kai Graffities!
Θα σας περιμενουμε ολους!Το προγραμμα θα ξεκινησει στις 18:00 το απογευμα!DONT MISS ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Εναρξη:18:00
Τουρνουα Μπασκετ 3x3

Live Μουσικη:
ΥΣ CREW (RAP)
Bloody Cells(ελληνικο Rock/Hard Rock)
Liliputian Carnival(Ska/Punk)
The Coreys(Punk)

More Acts:
Skate
BMX
Graffities

Πληροφοριες Για τους Χορηγους και αλλα:
http://blogs.sch.gr/3on3ptolemaida

Η δημιουργία της Σελήνης!

Το φεγγάρι πιθανότατα σχηματίστηκε μετά από μια τεράστια σύγκρουση της Γης με ένα αντικείμενο σε μέγεθος πλανήτη δισεκατομμύρια χρόνια πριν, συμβάν που η NASA περιγράφει ως “Big Whack”.Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το αντικείμενο αυτό, που πιθανολογείται ότι είχε το μέγεθος του πλανήτη Άρη, συγκρούστηκε με τη Γη πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Εξαιτίας της επίδρασης της υψηλής ενέργειας, ένα σύννεφο ενός εξατμισμένου βράχου ξέφυγε από την επιφάνεια της Γης και ξεκίνησε την τροχιά του γύρω από τον πλανήτη μας.

Αυτό το “σύννεφο” πάγωσε και συμπυκνώθηκε σε ένα “δαχτυλίδι” αποτελούμενο από μικρά και συμπαγή σωματίδια.

Τα σωματίδια αυτά σχημάτισαν τη Σελήνη.

Γιατί στη σελήνη έχει νερό;

Σύμφωνα με τη Nasa , η ταχεία αυτή σύγκρουση απελευθέρωσε μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας και ζέστης, και καθώς έλιωνε το φεγγάρι, δημιούργησε έναν “ωκεανό” από λιωμένο πέτρωμα.

Το λεγόμενο Magma περιέχει νερό , το οποίο και ξέσπασε μέσω των συντριβανιών φωτιάς στην σεληνιακή επιφάνεια.

Καθώς πάγωνε βυθιζόταν μέσα στο φεγγάρι.

Καθώς όμως τα νερά στερεοποιούνταν , σχημάτησαν έναν ωκεανό μάγματος κάτω από την κρούστα.

“Όταν σχηματιζόταν αυτή η κρούστα οι αστεροειδείς τη βομβάρδιζαν ανελεητα, συντρίβοντας τη” λέει η NASA.

Σύμφωνα με τον Francis McCubbin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημών στην Ουάσινγκτον, το περισσότερο νερό στην επιφάνεια της Σελήνης εξατμίστηκε κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

“Υπήρχε πολύ περισσότερο νερό στην Σελήνη και πιθανότατα να υπάρχει κι άλλο κάτω από την επιφάνεια της” λέει η έρευνα του McCubbin.

Το παραπάνω θέμα δημοσιεύτηκε στο cosmo.gr και το θεωρήσαμε σκόπιμο να σας το μεταφέρουμε αυτόυσιο με σκοπό να ενημερωθούμε όλοι μας για τα ανεξήγητα πράγματα της καθημερινότητας μας.

Λίγες μόνο μέρες μετά τις ποινές-χάδι που επιβλήθηκαν στους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν "φορτώσει" σάκο με μολότωφ στον "φοιτητή με τις πιτζάμες", οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν τη συνέχιση της προφυλάκισης του Χρυσοβαλάντη Πουζιαρίτη, που κρατείται από τον Δεκέμβριο του 2009, με μοναδικό πειστήριο τις μαρτυρίες ανδρών των ΜΑΤ ότι συμμετείχε σε επεισόδια στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση του Χρυσοβαλάντη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που παραπέμπουν σε σκευωρία, μια από τις πολλές που έχουν καταγραφεί ειδικά στην πόλη της Θεσσανίκης (όπως η υπόθεση “πράσινα παπούτσια”, αλλά και η περίπτωση του φοιτητή, επίσης τον Δεκέμβριο του 2009, ο οποίος είχε κατέβει από το σπίτι του με τις πιτζάμες για να πετάξει σκουπίδια και βρέθηκε με μια τσάντα γεμάτη μολότωφ, την οποία του χρέωσαν "κατά λάθος" οι αστυνομικοί, όπως εξήγησαν μετά την προβολή βίντεο που αποδείκνυε την αλήθεια...).

Η εμφάνιση του Χρυσοβαλάντη και μόνο (μια ξανθιά λωρίδα - μοϊκάνα) ήταν αρκετή για τους αστυνομικούς των ΜΑΤ ώστε να τον συλλάβουν έξω από το Πολυτεχνείο, αρκετή ώρα μετά τις συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. Όμως οι αστυνομικοί δεν σταμάτησαν εκεί. Τον ξυλοκόπησαν άγρια, προκαλώντας του σοβαρό τραυματισμό στη γνάθο, κάτι που βεβαιώνει και η ιατροδικαστική εξέταση, στην οποία υπεβλήθη μετά την κατάθεση μήνυσης σε βάρος των αστυνομικών. Οι μαρτυρίες των τελευταίων τον παρουσιάζουν ως ηγετική μορφή ομάδας "κουκουλοφόρων", που εκτόξευε μολότωφ, χωρίς ο ίδιος να φοράει κουκούλα ούτε βέβαια να παραπεμφθεί με τον “κουκουλονόμο”. Στα αποδεικτικά δεν υπάρχει (και ευτυχώς, εν προκειμένω, δεν “εφευρέθη“) ούτε σάκος με μολότωφ, όμως η περίπτωσή του ήταν “βολική” για τις διωκτικές αρχές. Ήταν άνεργος, αλλά και πρώην χρήστης ναρκωτικών, που παρακολουθούσε προγράμματα απεξάρτησης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε χθες, όπως μας ενημερώνει η δικηγόρος του Όλγα Βλόντζου, και "τη δεύτερη αίτηση που καταθέσαμε για τη διακοπή της προφυλάκισης. Το Συμβούλιο όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη του την ανεπάρκεια των αποδεικτικών, αλλά θεώρησε ότι οι μαρτυρίες των αστυνομικών είναι πιο αξιόπιστες από τους δύο πολίτες που καταθέτουν ότι ήταν μαζί του και δεν συμμετείχε σε επεισόδια".

Μορφονιός Ν.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Αξιωματικός της ρωσικής μυστικής αστυνομίας πυροβόλησε 17χρονο στο κεφάλι γιατί του χάλασε την... ησυχία του.

Αξιωματικός της ρωσικής μυστικής αστυνομίας πυροβόλησε και τραυμάτισε πολύ σοβαρά στο κεφάλι νεαρό γιατί «διατάραξε την ησυχία του» στη διάρκεια των διακοπών του, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 38χρονος υπολοχαγός της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB αρχικά φώναξε στο θύμα, Γιούρι Κοστίκοφ και στους φίλους του ενώ προσπαθούσε να ηρεμίσει σε προάστιο της Μόσχας.

Ξαφνικά τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε τον 17χρονο στο κεφάλι.

Το FSB υπερασπίστηκε τον αξιωματικό του και ανακοίνωσε ότι ήταν μια «φυσιολογική αντίδραση» στο θόρυβο.

Η μητέρα του Κοστίκοφ δήλωσε ότι απέρριψε τη σύσταση του αξιωματικού να μην καταθέσει μήνυση σε βάρος του με αντάλλαγμα τη χρηματική αποζημίωση της.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υποσυνείδητα μηνύματα - Μύθος ή πραγματικότητα;;

Δημιουργώντας το μύθο.
Το 1957, ένας ερευνητής αγορών, ο James Vicary, ισχυρίστηκε ότι πρόβαλε υποβλητικές φράσεις στην οθόνη κατά την διάρκεια προβολής της ταινίας "Picnic", υποδείξεις όπως "πιείτε Coca-Cola" και "φάτε ποπκόρν", οι οποίες δεν διήρκεσαν περισσότερο από 1/3000 του δευτερολέπτου.
Διακήρυξε μεγαλοπρεπώς ότι μετά την προβολή αυτών των φράσεων μια φορά κάθε 5 δευτερόλεπτα, οι πωλήσεις των προϊόντων αυτών σημείωσαν εκπληκτική αύξηση και έτσι ισχυρίστηκε ότι η "υποσυνείδητη διαφήμιση" ήταν επιτυχής.

Τα υποσυνείδητα μηνύματα είναι αυτά που λέγεται ότι υπάρχουν πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης. Είναι εικόνες και ήχοι που βλέπουμε και επεξεργαζόμαστε στο ασυνείδητο κομμάτι του μυαλού μας, όπως μικρές λεπτομέρειες που δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως ή πράγματα που συμβαίνουν πολύ γρήγορα για να καταχωρηθούν στον εγκέφαλο μας. Τα μηνύματα αυτά λέγεται ότι διεισδύουν στο μυαλό μας δημιουργώντας επιθυμίες που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε συνειδητά.
Οι επιστήμονες και οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι ο εγκέφαλος μας μπορεί πραγματικά να συλλέξει πληροφορίες χωρίς να το συνειδητοποιεί. Με αυτές μπορούν, για παράδειγμα, οι παίκτες του πόκερ να πουν πότε ο αντίπαλος μπλοφάρει, ακόμη και αν δεν μπορούν να προσδιορίσουν το πως το καταλαβαίνουν και αποτελούν τη βάση της λεγόμενης διαίσθησης, της μικρής αυτής φωνής που μας λέει ότι κάτι δεν είναι σωστό ακόμη και αν η συνειδητή σκέψη δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις προειδοποιητικές λεπτομέρειες.

Όταν το κοινό της Αμερικής άκουσε για την ιδέα του Vicary να χρησιμοποιήσει υποσυνείδητα μηνύματα για διαφημιστικούς λόγους, κυριολεκτικά εξεγέρθηκε. Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί άρχισαν να εκπέμπουν υποσυνείδητες διαφημίσεις με πυρετώδη ρυθμό. Η χρήση τους έγινε τόσο αχαλίνωτη και η δυσπιστία για την διαφημιστική βιομηχανία τόσο μεγάλη, που στο κογκρέσο συζητήθηκε σχέδιο νόμου για την απαγόρευση τους. Το 1973, ένας γιατρός με το όνομα Wilson Key εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο Subliminal Seduction, στο οποίο ισχυριζόταν ότι οι περισσότερες σύγχρονες διαφημίσεις ήταν γεμάτες από κρυφούς συμβολισμούς και εικόνες. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είδε την λέξη sex να συλλαβίζεται στα παγάκια μιας διαφήμισης για ποτό. Το 1974, η FCC (Federal Communications Committee) δήλωσε ότι η υποσυνείδητη διαφήμιση "αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον" και οι σταθμοί που πρόβαλαν τέτοιου είδους διαφημίσεις κινδύνευαν με ανάκληση των αδειών τους.

Η πραγματικότητα.
Το μεγάλο πρόβλημα; Τα υποσυνείδητα μηνύματα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και ποτέ δεν είχαν. Ο ίδιος ο Vicary δεν στάθηκε ποτέ ικανός να αναπαράγει τα αποτελέσματα του περίφημου πειράματος του και τελικά παραδέχθηκε ότι είχε "κατασκευάσει" τα ευρήματα ως κόλπο μάρκετινγκ. Στην πραγματικότητα, μερικοί ιστορικοί αμφιβάλλουν ακόμη και για το ότι διεξήγαγε ποτέ το πείραμα και καμιά έρευνα από τότε δεν στάθηκε ικανή να αποδείξει ότι τα υποσυνείδητα μηνύματα έχουν καμία επίδραση στην συμπεριφορά των ανθρώπων ή στις πωλήσεις ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

Η παραπάνω αλήθεια δεν σταμάτησε μερικούς ανθρώπους από το να ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κρυμμένες εικόνες για να πουλήσουν προϊόντα και να εφαρμόζουν την μέθοδο αυτή.
Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι οι διαφημίσεις στην τηλεόραση χρησιμοποιούν υποσυνείδητη υποβολή για να προκαλέσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Μολονότι όμως οι διαφημίσεις συχνά προβάλουν όχι και τόσο ραφιναρισμένες σεξιστικές εικόνες ή ακόμη και ασυγκάλυπτα υπονοούμενα, οι αποδείξεις για υποσυνείδητα μηνύματα, όπως φαλλικές εικόνες ή κεκαλυμμένα μηνύματα γραμμένα στα μαλλιά ενός μοντέλου, είναι ισχνές.
Το μυαλό βλέπει ακόμη και όταν τα μάτια δεν μπορούν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν σε ερεθίσματα που γίνονται αντιληπτά από το ασυνείδητο.
Σε μια μελέτη, όταν μια φευγαλέα εικόνα ακολουθούνταν από ένα ηλεκτρικό σοκ, τα υποκείμενα παρουσίαζαν εφίδρωση στις παλάμες στην αναμονή του ηλεκτρικού σοκ όταν "έβλεπαν" την εικόνα.

Μια άλλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η αντιληπτικότητα των συμμετεχόντων στην υποσυνείδητη διέγερση εξαρτώταν από το "διαθέσιμο δυναμικό" του εγκεφάλου. Αν οι συμμετέχοντες εκτελούσαν μια δύσκολη εργασία που απαιτούσε μεγάλη προσήλωση, οι εγκέφαλοι τους δεν επιμέριζαν πόρους σε οποιαδήποτε υποσυνείδητη δραστηριότητα. Μόνο όταν οι συμμετέχοντες εκτελούσαν μια επαναλαμβανόμενη ή βαρετή διεργασία, ο εγκέφαλος τους κατέγραφε τις υποσυνείδητες εικόνες που "έβλεπαν".

Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν την ασυνείδητη διέγερση αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή αλλάζει την συμπεριφορά τους με οποιονδήποτε τρόπο. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν όλα αυτά τα προγράμματα που προσφέρουν υποσυνείδητες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, απώλειας βάρους ή εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Από τον μύθο στα Μεμε.
Οι εταιρείες εξακολουθούν μερικές φορές να χρησιμοποιούν υποσυνείδητη διαφήμιση με πολύ μικρό όφελος. Το 2007, κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής Iron Chef America, ένα λογότυπο των McDonald's εμφανίστηκε στιγμιαία στην εικόνα και σε ένα μόνο frame. Το τηλεοπτικό δίκτυο Food Network στο οποίο ανήκει η εκπομπή ισχυρίστηκε ότι ήταν σφάλμα υπολογιστή.
Το 1978, η αστυνομία της Wichita στο Κάνσας, προσπάθησε να πείσει έναν κατά συρροή δολοφόνο να παραδοθεί χρησιμοποιώντας υποσυνείδητα μηνύματα. Δημιούργησαν ένα διαφημιστικό με την φράση "Call the chief" για να δελεάσουν το άτομο αυτό να παρουσιαστεί. Φυσικά η προσπάθεια τους δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και δεν συλήφθηκε μέχρι το 2005.
Η μυθολογία για τα υποσυνείδητα μηνύματα βρήκε το δρόμο της μέσα από κάθε πτυχή της ποπ κουλτούρας, σατιριζόμενη από τηλεοπτικά σόου όπως τους δημοφιλείς The Simpsons, τα X-Files και το Family Guy και ταινίες όπως το Fight Club. Μολονότι η ιδέα ξεκίνησε με σοβαρές προοπτικές, γρήγορα μετατράπηκε σε πολιτισμικό ανέκδοτο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε αρκετούς οπαδούς της συνωμοσιολογίας από το να βλέπουν υποσυνείδητα μηνύματα στα παγάκια του ποτού τους.

Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι' αυτό.Προσπαθούσα να το διατηρώ τακτικό και καθαρό. Κάποτε, μια ηλιόλουστη μέρα, ενώ προσπαθούσα να συμμαζέψω κάτι σκουπίδια που είχε παρατήσει ένας κατασκηνωτής, άκουσα βήματα. Πήδηξα πίσω από ένα δέντρο και είδα ένα μικρό κορίτσι να έρχεται από ένα μονοπάτι, κρατώντας ένα καλάθι. Μου φάνηκε ύποπτη από την αρχή γιατί φορούσε αστεία ρούχα ολοκόκκινα, και το κεφάλι της ήταν καλυμμένο με μια κουκούλα σαν να μην ήθελε να την αναγνωρίσουν.Φυσικά, την σταμάτησα για να ερευνήσω το ζήτημα. Την ρώτησα ποια ήταν, πού πήγαινε, από πού ερχόταν κλπ. Μου είπε μια ιστορία για κάποια γιαγιά, που πήγαινε να την επισκεφθεί και να της πάει φαγητό. Έδειχνε βασικά έντιμο άτομο, αλλά βρισκόταν στο δάσος μου και έδειχνε ύποπτη μ' αυτά τα ρούχα. ΄Έτσι αποφάσισα να της δείξω πόσο σοβαρό ήταν να εισβάλλει έτσι, χωρίς ειδοποίηση, ντυμένη αστεία. Την άφησα να συνεχίσει αλλά έτρεξα πριν από αυτήν στο σπίτι τής γιαγιάς της. Όταν συνάντησα την συμπαθητική γριούλα, της εξήγησα το πρόβλημά μου και συμφώνησε ότι η εγγονή της χρειαζόταν ένα μάθημα. Η γριούλα συμφώνησε να κρυφτεί ώσπου να την φωνάξω. Έτσι, κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι. Όταν έφτασε το κορίτσι, την κάλεσα να μπει στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόμουν στο κρεβάτι ντυμένος σαν τη γιαγιά. Το κορίτσι ήλθε, με τα κόκκινα μαγουλά της, και είπε κάτι άσχημο για τα μεγάλα μου αυτιά. Με είχαν προσβάλει κι άλλοτε και έτσι προσπάθησα να πω κάτι θετικό. Είπα ότι, ίσως, τα μεγάλα μου αυτιά, μου επέτρεπαν να την ακούω καλύτερα. Δηλαδή έδειχνα ότι την συμπαθούσα και ήθελα να προσέχω αυτά που λέει. Αλλά έκανε άλλο ένα καλαμπούρι για τα γουρλωτά μου μάτια. Τώρα καταλαβαίνετε πώς άρχισα να αισθάνομαι γι' αυτό το κορίτσι, που έβαζε ένα ευγενικό προσωπείο, αλλά ήταν τόσο κακοήθης. Παρ' όλα αυτά, έχω την τακτική να γυρίζω και το άλλο μάγουλο, και της είπα ότι τα γουρλωτά μου μάτια με βοηθούν να την βλέπω καλύτερα. Η επόμενη προσβολή στ' αλήθεια με νευρίασε. Έχω κάποιο σύμπλεγμα για τα μεγάλα μου δόντια κι αυτό το κορίτσι έκανε μία προσβλητική παρατήρηση. Ξέρω ότι θα έπρεπε να μην χάσω την ψυχραιμία μου, αλλά πήδηξα από το κρεβάτι και της φώναξα πως τα μεγάλα μου δόντια ήταν χρήσιμα για να την φάω καλύτερα. Τώρα ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς λύκος δεν θα έτρωγε ποτέ ένα κορίτσι, όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά αυτό το τρελοκόριτσο άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω ουρλιάζοντας κι εγώ προσπαθούσα να την φτάσω για να την ηρεμήσω. Έβγαλα και τα ρούχα της γιαγιάς, αλλά αυτό φάνηκε να χειροτερεύει τα πράγματα. Ξαφνικά η πόρτα άνοιξε με δυνατό κρότο και ένας μεγαλόσωμος τύπος στεκόταν εκεί με το τσεκούρι του. Τον κοίταξα και κατάλαβα ότι είχα βρει τον μπελά μου. Υπήρχε ένα ανοιχτό παράθυρο πίσω μου και την κοπάνησα.Θα ήθελα να μπορούσα να πω πως εδώ τελειώνει η ιστορία. Όμως, αυτή η γριούλα γιαγιά ποτέ δεν είπε την δική μου πλευρά της κατάστασης. Σύντομα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήμουν κακός και μοχθηρός. ΄Όλοι άρχισαν να με αποφεύγουν. Δεν ξέρω τι έγινε το κοριτσάκι με τα αστεία κόκκινα ρούχα, όμως, εγώ δεν έζησα από τότε καλά. Έτσι αποφάσισα να σας γράψω την ιστορία μου.Με εκτίμησηΟ λύκος


Πριν από επτά περίπου μήνες, η Κίνα ανακοίνωσε ότι καταργεί τα βασανιστήρια στις κλινικές που έχουν ως στόχο να επαναφέρουν τους νέους στο δρόμο της αρετής, μακριά από την εξάρτηση που προκαλεί το Internet. Φαίνεται, πάντως, ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπ' όψιν την πρόσφατη εξέγερση σε μια τέτοια κλινική, η οποία κατέληξε σε μαζική απόδραση τροφίμων.


Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, 14 νέοι ηλικίας από 14 έως 22 κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το δεσμοφύλακά τους και να τον δέσουν στο κρεβάτι του. Στη συνέχεια, απέδρασαν από το ίδρυμα, όμως πάνω στη βιασύνη τους να αποτινάξουν το ζυγό έκαναν ένα στοιχειώδες λάθος: έφυγαν με τις στολές που φορούσαν.

Οι περισσότεροι συνελήφθησαν πριν προλάβουν να φτάσουν στα σπίτια τους, ενώ όσοι τα κατάφεραν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους γονείς τους, οι οποίοι κάλεσαν τις αρχές για να κανονίσουν τα του επανεγκλεισμού τους.

Ο δυτικός κόσμος δεν έχει κατατάξει (ακόμα;) την υπερβολική χρήση του Internet στις εξαρτησιογόνες δραστηριότητες, η Κίνα όμως τηρεί πολύ σκληρή στάση και χρησιμοποιεί μεθόδους σοφρωνισμού που παραβιάζουν ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί μέχρι και θάνατοι νέων σε τέτοιες κλινικές, οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές βαρυποινιτών.

ΠΗΓΗ:  http://www.e-pcmag.gr/news/64835

canvas printing
top